Categorii

Paulownia - Particularitati, regenerare, avantaje si udare

Plantare - Caracteristici - Utilizari Paulownia


Paulownia

Ce este Paulownia?

Este un gen de 7 pana la 17 specii de plante cu flori, din familia Paulowniaceae, fiind prezente in mare parte in China, cultivate in mai multe zone ale Japoniei. Este de departe arborele cu cea mai rapida dezvoltare. Este utilizat in toata lumea de la constructii pana la placi de surf din lemn sau la bio-combustibil.

Datorita vitezei sale mare de dezvoltare, Paulownia a devenit un lemn de esenta tare, garantat sa creasca rapid si sa satisfaca cererile tot mai mari din intreaga lume.

Cautarile pentru Paulownia au inceput cu adevarat, atunci cand defrisarile din America de Nord au devenit o problema,iar cererea a facut sa fie nevoie de arbori cu crestere rapida.

Arborele Pulownia are radacini adanci, perfecte pentru stabilitate, facandu-l puternic si ideal pentru a creste in zone cu inclinatii abrupte, in care pomii in mod normal nu s-ar dezvolta.

Tot datorita radacinilor adanci, acesta rezista mult mai bine la vant, permitandu-i astfel sa creasca si sa se dezvolte in zone in care padurile au esuat deja. Acestia sunt capabili sa creasca chiar si in zonele in care nu este sol de calitate, prin urmare sunt perfecti si pentru reimpaduriri.

Despre lemnul Paulownia:

Lemnul Paulownia este practic fara noduri, ceea ce reduce foarte mult risipa, astfel fiind o alegere buna pentru multi cumparatori. Acesta este rezistent la boli si la temperature ridicate.

Utilizat in Asia de peste 1000 de ani, Paulownia este un izolator foarte bun, si are o rezistenta ridicata la temperature inalte. Temperatura de ardere este aproape dubla fata de multe alte lemne dure.

In termeni reali, este recunoscut ca fiind Arborele Viitorului.

Cu toate acestea, Nu toti arborii Paulownia sunt la fel. Exista mai mult de 17 specii diferite inregistrate. Din acest motiv este bine sa intelegeti diferitele caracteristici ale fiecarei specii si sa alegeti ce vi se potriveste cel mai bine.

Caracteristici:

  1. Greutate redusa - este cel mai usor lemn cunoscut, in afara de Balsa. Mai este numit si Aluminiu din lemn. Acesta are o treime din greutatea Stejarului si jumatate din greutatea Pinului.
  2. Putere - Lemnul Paulownia are cel mai mare raport de rezistenta al greutatii. Universitatea Auburn a testat rezistenta acestuia cu 288 kg / m3, fata de Balsa cu 160 kg / m3.
  3. Conductivitate - Lemnul Paulownia este un foarte bun izolator. Se spune ca constructiile din Busteni Paulownia au factorul " R " de 2 ori mai mare decat lemnul de pin sau de stejar. Are o rezistenta la foc foarte ridicata, temperatura de aprindere fiind de aproximativ 400 de grade Celsius, aproape de 2 ori mai mare decat multe alte lemne dure.

Pentru Paulownia este recomandat sa folositi ingrasamant OSMOCOTE - un fungicid TOPSIN si un insecticid Karate Zeon.

Utilizari:

Lemnul Paulownia este folosit pentru o varietate de scopuri in China si Japonia. Acum principalii consumatori datorita caracteristicilor sunt Australia, SUA si Europa. Acesta se poate folosi la:

  • Materiale pentru sporturi nautice: placi de surf, wakeboard, etc.
  • Furnir pentru placaj.
  • Mobilier, in special sertare. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca lemnul se potriveste perfect si este rezistent la insecte.
  • Butoaie, in special cele utilizate pentru vin.
  • Cutii din lemn, pentru cadouri, etc.
  • Ambalaje, in special lazi usoare.

Regenerarea unui arbore:

Unicitatea Paulownia consta in faptul ca arborele nu necesita re-plantare. Dupa fiecare taiere, arborele se regenereaza. Durata de viata a radacinii este de 70-100 de ani si poate rezista intre 4 si 8-9 cicluri timp de opt ani, ceea ce ne ofera posibilitatea de a relua procesul nostru de lucru fara costul replantarii si al cultivarii terenurilor! Trunchiul poate fi taiat in orice moment al anului, in ciuda sezonului si a perioadelor scurte de recoltare, ceea ce nu este cazul altor specii de arbori.

Frunzis: Caracteristici ale plantei: in primul an de viata, arborele are frunze fibroase mari, care pot atinge 50-85 cm in diametru. Frunzele sunt in forma de inima sau ovate cu margini rotunde, verde stralucitor, pufos de sus si tomentoase de jos. Culoarea este a frunzelor de toamna: nu se schimba. Frunzele cad cand sunt verzi, apoi devin maronii.

Inflorire: Dureaza 6-8 saptamani, ceea ce face ca arborele Paulownia sa fie un material ideal pentru ecologizarea oraselor si a zonelor de parc. Florile sunt mari. Culoarea lor este albastru-violet, liliac sau aproape alb.

Sistemul de radacina: sistemul de radacina de tip robinet (ancora) Radacina atinge o adancime de 4,5-9 m.

Coaja: Placa subtire, gri deschis, neteda, cu usoare fisuri la copacii adulti.

Diametrul trunchiului: circumferinta unui copac de 1,5-2 ani este de 8-14 cm, circumferinta unui copac de 3-4 ani este de 20-24 cm, iar circumferinta unui adult de 18 ani -arborele vechi are pana la 80 cm.

Fructe: Dimensiuni de pana la 10 mm.

Seminte: in forma de fluture, 2-7 mm lungime, membranate, inaripate.

Daunatori: Lemnul Paulownia acumuleaza substanta taninului, ceea ce il face rezistent la consumul de termite si freturi de lemn. Paulownia se simte bine in conditii urbane.

Toleranta la seceta si caldura: Paulownia necesita udare regulata doar in primii doi ani. Consumul de apa pe un rasad este de 30-40L contribuit de 1-2 ori pe saptamana. Dupa dezvoltarea sistemului radicular (al treilea an), cerintele pentru udare speciala cad.

Paulownia

Avantaje:

Paulownia este un arbore adaptabil la teren, este rezistent la intemperii, recupereaza si regenereaza solul, foarte decorativ si frumos, plantare neagresiva din punct de vedere ecologic, precum si o fabricare de oxigen si o arma impotriva incalzirii globale, este o producator de celuloza, furaje si plante nectarifere excelente, in timp ce Paulownia creste rapid si castiga in greutate. Paulownia are toate proprietatile si calitatile pe care le putem folosi: puterea si frumusetea, lemnul, frunzele, florile !

Amenajarea teritoriului

Frunzele uriase si o coroana mare ofera o umbra densa in locuri de odihna, parcuri si piete, formand zone reci in centrul oraselor. Daca exista un copac despre care sa puteti spune ca este ,,plamanul urban", acesta este Paulownia.

Cosmetice

Se ca frunzele Paulownia contin substante care au efecte benefice asupra ficatului, rinichilor si vezicii biliare, iar frunzele Paulownia sunt utilizate si pentru probleme cu plamanii. In China, proprietatile frunzelor de Paulownia sunt cunoscute de mult timp, chiar si industria farmaceutica este implicata in productia industriala a medicamentelor pe baza de Paulownia. Frunzele de Paulownia au alte proprietati: utilizarea lor in produsele cosmetice din tarile asiatice este la fel de veche ca si aplicarea lor in medicina, dar este o noutate pentru Europa. Abia in ultimii ani, extrasele din frunzele de Paulownia sunt incluse in compozitia medicamentelor, cremelor si parfumurilor.

Cum se uda Paulownia

În cazul în care precipitațiile din primul sezon de plantare a puieților sunt mai mici de 150 mm pe lună este necesară irigarea Paulownia. Următorii ani sunt necesari dacă precipitațiile sunt mai mici de 50 mm pe lună.

Cele mai bune rezultate pentru irigarea Paulownia sunt date de metoda de picurare. Când urmează să fie înființate noi plantații de Paulownia, udarea pe câmp se efectuează cu multă apă - cu condiția să nu fi plouat înainte - înainte de plantarea răsadurilor.

Apoi, în ziua plantării, o nouă irigație are loc din nou cu multă apă, iar următoarea irigație are loc 2-4 zile mai târziu. În următoarele două-trei săptămâni, se administrează zilnic 10-30 de litri de apă pe zi.

Citesti si un articol interesant despre "Cele mai bune seminte de gazon"

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate