Categorii

Piersicul (Prunus persica) - Beneficii, combatere boli si daunatori

Beneficii si combaterea bolilor si daunatorilor


Piersic

Piersicul (Prunus persica)

Piersicile fac parte din familia fructelor de piatra, alaturi de nectarine, prune, caise si cirese. (Fapt amuzant: sunt, de asemenea, o ruda a migdalelor!) Pe langa faptul ca sunt de-a dreptul delicioase, mai ales la miez, piersicile ofera unele beneficii unice pentru sanatate.

Cerinte de baza – Piersic (Prunus persica)

Piersicul se dezvolta cel mai bine in zonele cu veri calde si necesita o temperatura de vara intre 20 si 30 de grade Celsius pentru ca fructele sa se maturizeze. In plus, piersicii infloresc devreme si pot fi deteriorati de ingheturile tarzii. Pomii de piersic cresc cel mai bine in lut nisipos bine drenat, in zonele care primesc multa lumina, dar pot creste intr-o varietate de soluri atata timp cat nu este udat in exces. Pomii vor creste optim in soluri cu un pH de 6,5.

Plantarea piersicului (Prunus persica)

Piersicii ar trebui sa fie plantati in zone foarte insorite. Plantati pomii intr-o groapa care este putin mai lata decat radacina. Umpleti groapa astfel incat pomul sa fie plantat la adancimea initiala de plantare. Daca plantati mai multi pomi, distantati-i la cel aproximativ 7-8 metri unul de celalalt.

Ingrijire si intretinere generala – Piersic (Prunus persica)

Piersicul trebuie taiat anual, inclusiv in anul plantarii. Piersicul trebuie udat regulat in timpul sezonului de crestere pentru a ajuta la dezvoltarea fructelor. In perioadele secetoase, udati pomii la fiecare 10 pana la 14 zile.

Pentru fertilizarea piersicului puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.

Bolile care pot aparea la piersic:

Putregaiul brun

Putregaiul brun este una dintre cele mai frecvente si grave boli care afecteaza fructele piersicului. Este cauzata de ciuperca Monilinia fructicola si poate infecta, de asemenea, florile si lastarii. Boala incepe la inflorirea mugurilor. Florile infectate se ofilesc si isi schimba culoarea foarte repede. Odata infectat, fructul ramane atasat de pom si devine o sursa suplimentara pentru mai multe infectii, in loc sa cada. Unele infectii se manifesta doar cand fructele incep sa se coaca.

Putregaiul brun incepe cu o pata mica, rotunda maro, care se extinde pentru a putrezi in cele din urma intregul fruct.

Impotriva putregaiului brun va recomandam Topas 100 EC, 250 ml.

Rapanul piersicului

Cunoscut si sub numele de ,,pistrui", este cauzata de ciuperca Venturia carpophila. Simptomele bolii apar pe fructe ca pete de culoare inchisa si gauri mici (cu diametrul mai mic de 6 mm). In cazurile de infectie severa, petele se pot uni pentru a forma leziuni de culori inchise mari. Infectia frunzelor nu este de obicei observata. Petele de pe fructe apar doar pe partea exterioara, cojiti bine frunctele pentru a indeparta toate urmele bolii.

Majoritatea tipurilor sunt sensibile la cruste, desi unele sunt mai grav afectate decat altele. In general, crusta este cea mai sever afectata in primul an in care pomii rodesc, deoarece un numar mare de leziuni pe crengute se pot dezvolta in primele doua sezoane de crestere, cand nu au fost utilizate fungicide. Minimizati infectia prin alegerea locurilor de plantare care nu sunt foarte adanci. Arborii trebuie taiati corespunzator pentru a permite o buna circulatie a aerului. Acest lucru ajuta la uscarea rapide a frunzelor, fructelor si crengutelor.

Perioadele ploioase cu temperaturi de 18 pana la 25 grade Celsius sunt conditii optime pentru a fi infectat. Fungicidele pot oferi un control adecvat al acestei boli daca aplicate la un interval corect de timp.

Patarea bacteriana

Aceasta boala este cauzata de bacteria Xanthomonas arboricola si afecteaza fructele si frunzele piersicului. Frunzele infectate dezvolta mici pete de culoare rosiatic-violet care au adesea un centru alb. In cazurile avansate, portiunea interioara a petei cade adesea, dand frunzei un aspect ,,gaurit". Frunzele infectate se ingalbenesc si cad din pom. Leziunile pe fructe apar ca niste pete intunecate mici, care devin mai mari pe masura ce fructele cresc. Curatarea fructelor va elimina majoritatea urmelor bolii.

Tratament: Aceasta boala este dificil de controlat, iar spray-urile chimice nu sunt foarte practice. Sunt disponibile soiuri care sunt moderat rezistente, dar nu imune. Pata bacteriana este de obicei mai severa la pomii slab ingrijiti.

Va recomandam Dithane M 45, 200g.

Patarea bacteriana

Arsura bacteriana (Pseudomonas syringae pv. syringae)

Apariția arsurii bacteriene este favorizata de umiditatea ridicată și temperaturile scăzute din primăvara. Pomii tineri sunt deosebit de sensibili, la fel ca si pomii crescuți în soluri nisipoase care sunt drenate slab.

Ca masura de combatere impotriva arsurii bacteriene al piersic este recomandata taierea ramurilor afectate.

Daunatori care pot aparea la piersic:

Curculio de Prune

Gandacul adult de prune este o insecta maro cu o suprafata aspra si verucoasa. Are o lungime de aproximativ 6mm.

Adultii provoaca daune piersicilor, precum si prunelor si altor fructe de piatra, mere si, ocazional, pere. Femela adulta face o decupatura in forma de semiluna in coaja fructului pentru a-si depune ouale. Acest lucru duce la cicatrici in forma de semiluna sau in forma de ,,D" pe suprafata fructului.

Acestia ierneaza sub frunze, si in alte la adapost din preajma livezii / gradinii. Adultii devin activi cand temperaturile medii ajung la 10 pana la 15 grade Celsius, timp de trei pana la patru zile sau cand temperatura maxima atinge 23 de grade timp de doua sau mai multe zile. Aceasta este, de obicei, perioada in care infloresc piersicii. Se hranesc cu fructe si frunze in curs de dezvoltare si isi depun ouale in fructele tinere.

Curculio de prune

Molia fructelor orientale

Molia fructelor orientale este de culoare maroniu-cenusie si are o dimensiune a aripilor de aproximativ 6mm. Este activ pe timp de noapte. Omida matura are aproximativ 6mm lungime, are sase picioare si este roz cu capul de culoare maro. Omida este un daunator al piersicilor si altor fructe de piatra, precum si al merelor, perelor si al unor plante ornamentale din familia trandafirilor.

Acesta face ca varfurile ramurilor sa se ofileasca. Mai tarziu in sezon, dupa ce varfurile ramurilor se intaresc, omizile intra si se hranesc in interiorul fructului. In timp ce se afla in fructe si crengute, omizile sunt protejate de insecticide. Un control bun al sezonului timpuriu al moliilor adulte care utilizeaza insecticide va oferi deseori control pentru intregul sezon.

Paduchele din San Jose

Se stie ca aceasta specie infesteaza peste 60 de specii de arbori si arbusti fructiferi si ornamentali. Pyracantha si cotoneaster sunt deosebit de sensibile la daune severe. Apare mai ales pe scoarta, dar va infesta fructe si ocazional frunze.

Paduchii masculi si feminini partial crescuti ierneaza si se maturizeaza primavara. Dupa imperechere, femelele produc insecte vii; spre deosebire de majoritatea insectelor care depun oua. Hranirea si dezvoltarea se desfasoara rapid, rezultand patru sau cinci generatii care se suprapun pe an.

Pentru combaterea paduchelui din San Jose este recomandata utilizarea insecticidului Actellic 50 EC.

Afide

Sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.

Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.

Puteti citii si articolul despre Catina.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei