Un pin este orice conifer care face parte din genul Pinus, familia Pinaceae. Pinu este singurul gen din subfamilia Pinoideae.
Cum se planteaza un pin?
- Adunati semintele tinand conurile de pin cu susul in jos si scuturand usor.
- Pune semintele in apa. Pastrati-le pe cele care plutesc si aruncati-le pe cele care se scufunda.
- Uscati semintele si puneti-le intr-un recipient ermetic pana la sezonul de plantare (decembrie sau inceputul lunii ianuarie).
- Umpleti un vas mic cu pamant si udati solul.
- Puneti o samanta chiar sub suprafata solului. Samanta trebuie sa fie verticala, cu partea ascutita in jos.
- Asezati vasul langa o fereastra insorita. Uda-l in mod regulat.
- Urmariti sa apara ace de pin, dar nu va asteptati sa vedeti vreo schimbare pana in martie sau aprilie. Odata ce acele de pin ies, se vor inclina spre soare. Intoarceti vasul in mod regulat pentru a le mentine sa creasca drepte.
- Transplantati-va rasadurile intr-un vas de 1 galon (3,8 litri) cand are o inaltime de 15 centimetri - 30 de centimetric si mutati vasul in aer liber.
- Plantati rasadul intr-un loc permanent in pamant atunci cand depaseste ghiveciul.
Iata cum sa va plantati puietul de pin.
- Sapati o groapa de doua ori mai mare decat latimea bazei si nu mai adanc decat inaltimea acesteia.
- Puneti usor baza in groapa. Trebuie sa ridicati pinul de baza, nu de trunchi.
- Umpleti groapa cu pamant in timp ce altcineva tine copacul drept. Nu tasati solul prea tare si nici nu este indicat sa udat in exces.
Cum se cultiva pinul?
Asigurati-va ca copacul va avea multa lumina solara pe masura ce creste. De asemenea, are nevoie de sol umed, bogat, care se scurge liber (bine drenat).
Incepeti prin a sapa o groapa de aproximativ doua ori mai mare decat recipientul sau globul de radacina. Pastrati solul pe care il scoateti din groapa si folositi-l ca umplutura dupa ce aveti copacul in pozitie. Groapa pentru cultivare trebuie sa fie suficient de adanca, astfel incat copacul sa stea la linia solului chiar si cu solul din jur.
Daca ingropati copacul prea adanc, riscati sa aveti radacini putrezite. Scoateti copacul din ghiveciul sau si rasfirati radacinile. Daca este necesar, taiati prin ele pentru a le impiedica sa se impleticeasca. Asigurati-va ca copacul sta drept.
Tasati solul pentru a elimina golurile de aer pe masura ce inaintati in procesul de plantare al pinului. Cand groapa este pe jumatate plina, umpleti-o cu apa si lasati apa sa se scurga inainte de a continua.
Ingrijirea Pinului
Udati copacii nou plantati la fiecare cateva zile pentru a mentine solul umed, dar nu excesiv de umed. Dupa o luna udati saptamanal in absenta ploii. Odata infiintati si in crestere, pinii au nevoie doar de apa in perioadele de seceta prelungite. Nu fertilizati copacul in primul an.
Lumina necesara pentru dezvoltarea pinului:
Alegeti un loc de plantare unde copacul primeste soare plin pe tot parcursul zilei. Deoarece pinul se dezvolta foarte mult in inaltime, umbreste zonele de sub el. Alegeti plante pentru zona care pot tolera putina umbra. Copacul creste rapid si necesita mult spatiu.
Solul necesar pentru dezvoltarea pinului:
Acest copac poate gestiona o gama larga de niveluri ale pH-ului solului, de la acid la alcalin. De asemenea, poate creste intr-o gama larga de soluri atata timp cat este bine drenat.
De cata apa are nevoie un pin in dezvoltare:
Pinul de Alep, de exemplu, este capabil sa reziste la seceta, desi uneori acele se ingalbenesc sau cad. Se descurca cel mai bine daca este udat de cateva ori pe luna, mai ales in primul an pentru a ajuta radacinile sa creasca corect si sa creeze o structura puternica care poate gasi apa in perioadele de nevoie.
Temperatura si umiditatea de care are nevoie un pin in dezvoltare:
Pinii de Alep, de exemplu, prospera in climatele calde, cum ar fi regiunea nativa mediteraneana si este unul dintre cei mai toleranti la seceta dintre toti pinii. In SUA, Pinul de Alep este un arbore ornamental popular in zonele calde si uscate, cum ar fi sud-vestul.
Fertilizarea pinului in crestere
Aplicarea ingrasamantului poate provoca o crestere excesiva a pinului, deci nu este recomandata.
Tunderea pinului:
Pinul nu necesita prea multa taiere, cu exceptia cazului in care indepartati parti care sunt moarte, bolnave sau deteriorate. Puteti controla cresterea si forma intr-o oarecare masura indepartand ramurile moarte din timp.
Pentru taierea pinului puteti folosi o foarfeca de la Fiskars, click aici.
Soiuri de pini:
Pinus Nigra (Pinul negru)
Acesta specie de pin poate atinge o inaltime de 12 pana 30 de metri si prefera sa fie plantat in zonele foarte insorite.
Pinus Strobus (Pin strob, Pin neted)
Acest pin cu crestere rapida, cu viata lunga, este una dintre cele mai importante specii de pin din America de Nord, cultivata atat pentru cherestea, cat si pentru peisaj. Acest copac nu tolereaza poluarea. Poate ajunge la o inaltime intre 15 si 30 de metri si prefera zonele insorite, dar poate suporta si umbra partiala.
Pinus Banksiana (Pinul Bancsian)
Pinul Bancsian poate atinge inaltimi de peste 10 metri pana la maxim 15 si prefera zonele in care primeste lumina directa a soarelui cat mai mult timp.
Pinus Contorta
Aceasta specie se potriveste bine locurilor cu vant, aride si tolereaza terenurile imbibate cu apa (care nu sunt bine drenate). Aceasta specie de pin poate ajunge la o inaltime de maxim 15 metri.
Citeste si articolul despre Care sunt bolile care pot aparea la conifere.