Categorii

Cum se planteaza arborii si arbustii ornamentali

Plantarea arborilor ornamentali


Arbori ornamentali

Plantarea corecta este esentiala pentru cresterea sanatoasa si viguroasa a plantelor ornamentale din peisaj. Asigura infiintarea rapida a plantelor, oferind un mediu favorabil pentru dezvoltarea sistemului radicular.

Plantarea implica mai mult decat sapati o groapa si sa infigeti o planta in ea. Luarea in considerare atenta a pregatirii locului de plantare, a perioadei din an pentru cea mai buna infiintare a plantelor si a cerintelor de manipulare a diferitelor plante de pepiniera va va ajuta sa evitati problemele mai tarziu.

Alegerea locului de plantare pentru arbori si arbusti ornamentali:

Inainte de plantare, inspectati locul pentru eventualele pericole care pot aparea in procesul de crestere al plantelor.

Soiurile ornamentale pot fi cultivate pe soluri slab drenate (insa nu este recomandat) daca sunt plantate pe paturi inaltate. Solurile slab drenate cauzeaza probleme plantelor. Solul imbibat cu apa va sufoca sistemul radicular si poate duce la moarte plantei.

Un sol bine drenat este acel tip de sol care ofera buna circulatie a apei in timpul udarii si nu numai. Solul bine drenat nu permite formarea baltilor in jurul plantei, acest lucru putand duce la anumite boli de tip fungic ale radacinii.

Probele de sol, luate cu doua pana la trei saptamani inainte de plantare, vor determina cerintele de ingrasaminte.

Cum sa alegem planta perfecta?

Majoritatea arborilor si arbustilor ornamentali comercializati astazi sunt cultivati si vanduti in ghivece, desi plantele cultivate pe camp sunt, de asemenea, disponibile in anumite perioade ale anului. Plantele cultivate in ghivece ar trebui sa aiba radacini sanatoase si viguroase. Inainte de a le achizitiona puteti verifica radacinile. Plantele cultivate in ghivece se transplanteaza in general bine pe toata durata anului, cu soc minim, desi lunile de toamna si iarna sunt cele mai bune perioade pentru transplant.

Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali in gropi individuale:

De regula o groapa mare de plantare , de cel putin doua ori mai larga decat globul radacinii incurajeaza cresterea rapida a radacinilor si infiintarea plantelor. Sapati groapa de plantare la aceeasi adancime cu inaltimea sistemului radicular. Daca groapa este sapata mai adanc, umpleti-o cu pamant dupa cum este necesar si tamponati-o ferm. Asigurati-va ca partea superioara a globului de radacina este la nivel cu suprafata solului.

Plantarea arborilor ornamentali in gropi individuale

Ingrijirea plantelor ornamentale nou plantate

Udare: Udarea regulata este esentiala in timpul infiintarii arborilor si arbustilor nou plantati. Pastrati sistemul radicular umed, dar nu excesiv de umed, in primele sase pana la opt saptamani dupa plantare. Cantitatea de apa si frecventa aplicarii depind de tipul de sol si de tipul de planta. Arborii si arbustii pot necesita udare de doua ori pe saptamana cand nu ploua.

Fertilizare: Exista multe ingrasaminte cu eliberare lenta pe piata care hranesc plantele de la sase la 12 luni cu o singura aplicare. Ingrasamintele cu eliberare lenta costa in general mai mult decat ingrasamintele de uz general, dar necesita mai putine aplicari. Urmati instructiunile de aplicare de pe punga sau recipient.

Daca utilizati ingrasaminte de uz general, utilizati aplicatii usoare pentru plantele ornamentale nou plantate in timpul primului sezon de crestere. Distribuiti ingrasamantul de-a lungul perimetrului gropii de plantare.

Pentru plantele ornamentale puteti folosi ingrasaminte precum:

Ingrasamant pentru plante ornamentale, Osmocote.

Ingrasamant profesional 10 buc/punga, Osmocote Exact – Plante ornamentale tablete.


Osmocote Start 1-1.5 luni.

Pasii necesari de urmat pentru o plantare de succes:

  • Verificati locul de plantare. Modificati zona, daca este necesar, pentru a asigura un mediu de crestere bun. Selectati plante adaptate conditiilor de amplasament.
  • Cumparati plante sanatoase, fara zone care prezinta urme de boli sau daunatori.
  • Udati bine plantele inainte de plantare pentru a satura globul de radacina cu apa.
  • Pregatirea temeinica a solului este esentiala pentru cresterea sanatoasa a plantelor. Cand plantati un grup de plante, rotiti solul la o adancime de 30 – 40 de centimetri. Cand plantati un singur copac sau arbust, sapati groapa de plantare de doua pana la trei ori mai lata decat globul de radacina.
  • Asezati planta in groapa astfel incat partea superioara a globului radacina sa fie la nivel cu suprafata solului.
  • Indepartati orice sarma sau snur din jurul tulpinii plantelor.
  • Udati bine imediat dupa plantare pentru a aseza solul si pentru a elimina golurile de aer, care pot usca radacinile.
  • Folositi dispozitivele de sustinere pentru a ajuta la dezvoltarea plantei (in zonele in care acestea sunt expuse la conditii daunatoare dezvoltarii, de exemplu vantul puternic). Aceste dispozitive sunt doar temporare si trebuie indepartate la cateva saptamani dupa transplant.
  • Aplicati 7 – 10 centimetri de mulci pe suprafata solului pentru a conserva umiditatea si pentru a preveni aparitia buruienilor.
  • Udati dupa cum este necesar in perioada de infiintare. Pastrati solul uniform umed - nu excesiv umed sau prea uscat.
  • Lasati copacilor si arbustilor timp sa se stabileasca inainte de a aplica ingrasamant.

Citeste si articolul despre Ingrijirea plantei de Tuia!