Categorii

Lalele - Ghid Fito, Ingrijire, Udare, Plantare

Temperatura - Umiditate - Sol


Lalele

Lalele - Ghid Fito, Ingrijire, Udare, Plantare

Particularitati

La fel ca toti bulbii de flori, lalelele au nevoie de o perioada rece pentru a-si dezvolta radacinile si a se pregati pentru primavara. Deci, odata ce ati simtit ca temperaturile sunt mai mici decat de obicei, este timpul sa incepeti sa plantati.

Bulbii de flori sunt usor de cultivat, dar un lucru care nu va fi deloc benefic plantei ar fi udarea in exces dupa momentul plantarii: niste radacini care efectiv ,,fac baie" in apa vor putrezi in cel mai scurt timp. Asadar, evitati cu orice pret solul umed - aceasta inseamna slab drenate, astfel incat puteti observa balti la 5-6 ore dupa o furtuna de ploaie. Un alt lucru pe care il puteti face este sa imbunatatiti solul potential ud, adaugand material organic, cum ar fi turba sau gunoi de grajd. Cand vine vorba de plantarea bulbilor in ghivece, trebuie sa fiti atent la un aspect, si anume ghiveciul trebuie sa aiba gauri de drenaj in partea inferioara.

Lalelele au nevoie de soare pentru a se dezvolta armonios, dar, desi adora zonele foarte insorite, pot suporta si zone cu umbra partiala.

Lalelele vor trebui sa fie plantate suficient de adanc incat sa nu fie afectate de variatiile de temperatura deasupra solului, fie prea calde, fie prea reci. Din pacate, ghivecele nu pot proteja radacinile la fel de bine precum pamantul. Metoda standard pentru calcularea adancimii ideale este sa sapati o groapa cu 20 de centimetri mai adanca decat lungimea radacinilor. Deoarece lalelele cresc mai putin bine atunci cand trebuie sa lupte pentru nutrienti cu ,,vecinii" acestora, este mai bine sa le plantati la o distanta de 10-12 centimetri.

Pentru a ajuta bulbii sa se aseze si sa creasca radacinile rapid, este important sa le udati bine dupa plantare, dar dupa aceea nu va mai trebui sa le udati din nou. Acum tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati cu rabdare iarna pentru a-si face magia in subteran si primavara pentru a va surprinde cu recompense pentru munca depusa.

In timpul sezonului de inflorire, in general, nu trebuie sa udati lalelele, insa daca nu au fost precipitatii timp de 3 maxim 5 zile este necesar sa udati.

Dupa ce lalele au terminat de inflorit, nu taiati frunzele imediat: prin fotosinteza frunzele vor crea substante nutritive de care bulbul va avea nevoie pentru urmatorul sezon de crestere. Dupa cateva saptamani, frunzisul se va ingalbeni automat si va disparea, apoi il puteti indeparta.

Cum sa plantati lalele in gradina dumneavoastra:

1.Asteptati pana cand solul este de 15 grade Celsius sau mai rece.

2.Alegeti un loc in gradina dumneavoastra care are sol bine drenat si in care se pot gasii zone unde soarele este constant.

3.Plantati bulbii de lalele la aproximativ 12-15 centimetri adancime si 10 centimetri distanta.

4.Udati bine dupa plantare.

5.Dupa ce lalele au inflorit, nu taiati frunzele. Lasati-le pana cand sunt complet uscate si de culoare galbena, apoi indepartati-le.

Lalele in gradina

Cum sa plantati lalele in ghiveci:

1.Gasiti un recipient dotat cu gauri de drenaj si umpleti-l cu pamant, asigurandu-va ca apa nu se va aduna si nu va ramane pe fund.

2.Plantati bulbii de lalele la aproximativ 10-12 centimetri adancime si 8-10 centimetri distanta unul fata de altul, asezandu-i in sol cu capetele lor ascutite in jos. Deoarece ghivecele au adesea spatiu limitat, puteti experimenta si plasarea becurilor mai aproape, dar asigurati-va ca nu se ating niciodata.

3.Udati bine dupa plantare.

4.Dupa ce lalele au inflorit, nu taiati frunzele. Lasati-l pana cand sunt complet uscate si au culoarea galben, apoi indepartati.

Lalele in Ghiveci

Daunatori care pot afecta Lalelele:

Afide - Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.

Acarieni - Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Va recomandam folosirea insecticidului Vertimec 1.8 EC.

Nematozi - Acestia sunt viermi de mici dimensiuni, microscopici. Larvele patrund in interiorul radacinilor, iar in timp ce se hranesc toxina pe care o secreta duc la hipertrofierea tesuturilor.

Ca tratament impotriva nematozilor va recomandam utilizarea Basamid Granule, sterilizant de sol, cu actiune nematocida, insecticida si fungicida.

Va invitam sa cititi si articolul despre Ienupar.

Produse recomandate

-20%
Decis Expert 100 EC, 100 ml
Decis Expert 100 EC, 100 ml
89,93 Lei
112,30 Lei
-14%
Foarfeca universala pentru gradina, 21 cm S90, Fiskars