Categorii

Garoafe


Garoafe

Garoafe (Dianthus caryophyllus)

Sunt plante erbacee care fac parte din genul Dianthus. Unele tipuri de garoafe sunt anuale sau bienale. Acestea sunt originare din Bazinul Marii Mediterane.

Tipuri de garoafe

Garoafele sunt o alegere populara pentru gradina datorita culorilor lor stralucitoare si varietatii lor largi. Garoafele vin in tipuri anuale, bienale si perene, astfel incat, in functie de spatiul dumneavoastra, exista cu siguranta o varietate care se va potrivi. Aceste plante versatile pot fi plantate in paturi de flori sau crescute in recipiente precum ghivece.

Cele trei tipuri populare de garoafe cultivate la noi sunt Dianthus chinensis(garoafa chinezeasca), Dianthus Barbatus(garoafa turceasca) si Dianthus alpinus.

Garoafele ar trebui plantate in zone in care pot avea acces direct la lumina timp de 4-6 ore pe zi. Prefera mai mult zonele insorite decat pe cele cu umbra-partiala, asa ca retineti acest lucru atunci cand decideti locul in care sa plantati. Atunci cand plantati garoafe, asigurati-va ca utilizati sol bine drenat, fertil si usor alcalinizat (pH 6,7-6,9). Daca solul este prea fertil sau absorbant de apa, florile nu vor inflori corespunzator sau vor deveni decolorate. Garoafele vor creste cel mai bine la temperaturi care sunt de 15 grade Celsius ziua si 10 grade Celsius pe timpul noptii.

Cum sa cultivati garoafe din seminte:

Plantati seminte de garoafe intr-un sol bine drenat, cu o distanta intre seminte de cel putin 30 de centimetri. Aveti grija sa nu exagerati semintele, mai ales in etapele de inceput. O udare usoara trebuie facuta de doua pana la trei ori pe saptamana. Aveti grija ca solul sa fie uscat inainte sa udati din nou. Semintele vor incepe sa germineze in doua pana la trei saptamani.

Cum se planteaza garoafele:

Ar trebui sa plantati seminte de garoafe perene la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii. Puteti planta butasi de garoafe in mai, in timp ce diviziunile de plantare ar trebui sa se faca tarziu in toamna.

Plantarea semintelor anuale de garoafe se poate face in doua moduri. Fie plantati semintele in martie sub un adapost si transferati-le in ghivece primavara, fie plantati-le direct in pamant din aprilie pana in mai.

Va recomandam ingrasamantul Osmocote profesional pentru plantele ornamentale.

Plantare Garoafe

Sfaturi pentru ingrijirea garoafelor:

Garoafele sunt unul dintre soiurile de flori mai usor de ingrijit. Intretinerea lor este destul de simpla:

Garoafele ar trebui sa aiba patru pana la sase ore de lumina solara pe zi.

Udati plantele de doua pana la trei ori pe saptamana. Daca petalele sau frunzele incep sa devina galbene, este un semn de udare excesiva.

Pentru a stimula procesul de inflorire, indepartati florile sau frunzele moarte.

Mulcirea nu este recomandata deoarece impiedica circulatia suficienta a aerului.

Garoafele nu sunt de obicei deranjate de daunatori, deci nu este nevoie sa aplicati pesticide.

Permiteti o circulatie suficienta intre plante pentru a preveni mucegaiul si ciuperca.

Soiurile inalte de garoafe pot avea nevoie de un suport care sa sustina tulpina pe masura ce planta se dezvolta.

Daca solul are nevoie de mai multi nutrienti, puteti folosi turba; este un gunoi de grajd obisnuit folosit pentru cultivarea garoafelor.

Boli care pot aparea la garoafe:

Mozaicul garoafelor - Simptomele acestei boli apar pe frunzele tinere si uneori chiar si pe tulpini. Apare sub forma unor pete de decolorare, care nu au o forma exacta. Zonele afectate sunt de culoare verde inchis, de aici si aspectul mozaical.

Pentru combaterea mozaicului va recomandam utilizarea fungicidelor de specialitate.

Rugina garoafelor - Aceasta boala apare cel mai des pe frunze, pe suprafata carora se pot observa pete albe, apoi pe masura ce boala avanseaza devin galbui-maronii. Frunzele care sunt afectate dur se rasucesc, iar apoi cad prematur.

Pentru combaterea ruginii va recomandam Polyram DF, un fungicid sistemic local translaminar in frunze, care combate diferitele tipuri de boli ale plantelor.

Daunatorii care pot aparea la garoafe:

Afidele: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC, actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiul de larve sau adulti.

Limacsi: Acestia apar in anotimpul de primavara, sunt activi in zilele in care a plouat excesiv si sunt sensibili la caldura.

Pentru a scapa de limacsi indicat este sa folositi capcanele cu drojdie de zahar.

Va invitam sa cititi si articolul despre Forsythia.

Produse recomandate

Polyram DF, 200 g
1.187,45 Lei
-20%
Decis Expert 100 EC, 100 ml
Decis Expert 100 EC, 100 ml
89,93 Lei
112,30 Lei