Aloe
Aloe este o planta suculenta atractiva, care se poate gasi adesea ca planta de interior. Plantele de aloe vera sunt utile, de asemenea, deoarece sucul din frunzele lor poate fi folosit pentru a ameliora durerea zgarieturilor si diverse arsuri atunci cand este aplicat local.
Aloe vera este o specie de plante suculente din genul Aloe. Aloe are tulpini foarte scurte, cu frunze groase, verzui, carnoase, care ies din tulpina centrala a plantei. Marginea frunzei este zimtata cu ,,dinti" mici.
Inainte de a cumpara un aloe, retineti ca veti avea nevoie de o locatie care sa ofere lumina solara indirecta. Cu toate acestea, planta nu apreciaza lumina directa a soarelui, deoarece aceasta are tendinta de a usca prea mult planta si de a-si transforma frunzele in galben, facandu-le sa nu fie utilizate.
Pregatire pentru plantarea plantei de Aloe
- Este important sa alegeti tipul potrivit de ghiveci. Se recomanda unul facut din teracota sau dintr-un material similar poros, deoarece va permite solului sa se usuce bine intre udari si va fi, de asemenea, suficient de greu pentru a impiedica rasturnarea plantei. De asemenea, se poate folosi un ghiveci din plastic, desi acestea vor mentine mai multa umiditate.
- Cand alegeti un ghiveci, asigurati-va ca alegeti unul care are cel putin o gaura de drenaj in partea de jos. Aceasta este cheia, deoarece orificiul va permite scurgerea excesului de apa. Plantele de Aloe vera sunt rezistente, dar lipsa unui drenaj adecvat poate provoca putrezirea radacinilor, care este cu usurinta cea mai frecventa cauza de deces pentru aceasta planta.
Cum sa plantati Aloe
- Pregatiti ghiveciul - Clatiti ghiveciul si lasati sa se usuce bine
- Pregatiti planta - Indepartati planta de aloe vera din vasul actual si indepartati orice exces de murdarie din radacini, avand grija sa nu deteriorati radacinile.
- Plantati Aloe - Umpleti ghiveciul aproximativ o treime cu pamant care poate asigura un drenaj excelent, apoi asezati planta in sol. Continuati sa completati solul in jurul plantei, tinand cont de faptul ca ar trebui sa lasati cel putin 1 centimetru spatiu intre varful solului si marginea vasului. Frunzele de jos ale plantei de aloe ar trebui sa fie chiar deasupra solului.
Ingrijire Aloe
- Temperatura: Plantele din genul Aloe se descurca cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 13 si 27 grade Celsius. Temperaturile majoritatii caselor si apartamentelor sunt ideale. Din mai pana in septembrie, puteti aduce planta in aer liber fara probleme, dar aduceti-o inapoi seara daca noptile sunt reci.
- Fertilizare: Puteti fertiliza (nu mai mult de o data pe luna) numai primavara si vara.
Aloe - Udare
- Udarea este cea mai dificila parte a pastrarii plantelor de aloe sanatoase. Aloe este o planta suculenta obisnuita cu mediile aride, dar frunzele sale groase au totusi nevoie de apa suficienta.
- Udati plantele de aloe vera adanc, dar rar. Cu alte cuvinte, solul ar trebui sa se simta umed dupa udare, dar ar trebui lasat sa se usuce intr-o oarecare masura inainte de a uda din nou. Daca solul ramane prea umed, radacinile plantei se pot putrezi.
Bolile frecvente care apar la plantele de aloe sunt:
- Putrezirea radacinilor
- Putregai moale
- Putregaiul tulpinilor
Evitati sa udati prea mult pentru a impiedica dezvoltarea sau agravarea acestor boli de natura fungica.
Soiuri de Aloe
- Aloe variegata - Un aloe compact caracterizat prin frunze scurte si netede, cu dungi albe neuniforme.
- Aloe aristata - O planta mica cu frunze care prezinta pete albe si ,,dintate"
- Aloe glauca - O specie mai mare de aloe cu frunze albastre argintii.
- Aloe humilis - Aceasta planta de aloe este de dimensiuni mici, se aseamana cu Aloe aristata, dar nu are striatii albe pe suprafata frunzelor. Florile acestei specii sunt de culoare rosie si are tulpini inalte de maxim 30 de centimetri.
Citeste si articolul despre Alocasia.