Plantarea platanului
Cel mai promitator sezon pentru plantarea platanului este toamna , pentru a stimula dezvoltarea radacinilor si fixarea buna a acestora in pamant.
De asemenea, este puteti sa plantati Platan si in anotimpul de primavara, dar trebuie sa fiti in masura sa-l udati toata vara de dupa primul an de plantare.
Platanul iubeste locatiile foarte insorite.
Necesita sol bine drenat, adica acel tip de sol care permite scurgerea buna a apei fara acumularea de balti.
Cateva informatii despre platan:
Platanul face parte din familia Platanaceae , care numara aproximativ 7 specii.
Arborele Platan este destul de rezistent si se poate adapta cu usurinta si in climatele mai reci.
Aveti grija insa, deoarece platanul poate ajunge la peste 20 de metri inaltime si va avea nevoie de spatiu pentru a se dezvolta bine.
Cum sa ingrijim corect un platan:
Platanul suporta foarte bine taierea. Este unul dintre acei abori care pot fi taiati efectiv dupa cum doriti.
Retineti ca zonele care par afectate ar trebui ingrijite imediat, deoarece chiar si ranile mici pot duce rapid la moartea unui intreg arbore daca este contaminat cu ciuperci.
Are o toleranta excelenta la poluarea aerului si este o alegere obisnuita in parcurile mari ale orasului si in alte terenuri publice.
Radacinile sale pot deteriora fundatii, trotuare sau alei, asa ca ganditi-va bine la locul in care urmeaza sa il plantati. Mai mult, dimensiunea sa masiva si formele neregulate de crestere fac ca platanul sa nu fie potrivit pentru toate zonele, cu exceptia celor mai extinse. Arborele poate fi, de asemenea, un iritant pentru persoanele cu alergii.
Conditii necesare dezvoltarii - platan:
Lumina - Zonele insorite sunt ideale pentru platan, dar trebuie sa stiti ca acesta poate tolera si umbra-partiala. Este nevoie de cel putin patru ore de lumina directa a soarelui in fiecare zi, dar cu cat mai mult cu atat mai bine.
Sol - Desi se poate adapta la cele mai diverse conditii de crestere, platanul se descurca cel mai bine in sol bogat, adanc si bine drenat (acel tip de sol care permite scurgerea eficienta a apei in sol fara acumularea de balti). Creste in soluri argiloase si nisipoase. Poate face fata nivelurilor de pH fie ridicat fie scazut.
Udare - Arborele are cerinte medii pana la mari de apa, in functie de cat de multa caldura si soare primeste. Prefera solul umed in mod constant, dar are si o anumita toleranta la seceta. Adaugati mulci in jurul bazei sale pentru a ajuta la mentinerea umiditatii solului, dar daca exista o perioada prelungita fara ploaie, arborele va necesita probabil o udare mai consistenta.
Ingrasamant - Deoarece platanul este adesea plantat in zone cu spatiu limitat, s-ar putea sa ajunga sa nu-si poata extrage destui nutrienti. In acest caz, oferiti arborelui un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote, urmand instructiunile etichetei.
O boala care poate aparea la platan, este:
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Cel mai bun tratament pe care il puteti utilza pentru combaterea fainarii este cel cu fungicidul Amistar.
Daunatori care pot aparea la platan:
Omida Paroasa: Aceasta specie ataca arborii ornamentali, dar si pomii fructiferi, ierneaza in stratul superficial al solului. Omida incepe sa consume frunza stand pe partea inferioara a acesteia.
Pentru a scapa de omida paroasa va recomandam sa folositi tratamentul cu Kabon, cel mai bun insecticid.
Tigrul platanului: Corpul adultului este aplatizat si are o dimensiune cuprinsa intre 4 si 6 milimetri. Culoarea capului este gri. Ouale se depun de obicei pe nervurile frunzelor. Dupa ce au depus ouale, acestea sunt acoperite cu o secretie lipicioasa, ca un strat de protectie.
Acesta se hraneste direct cu sucul celular al frunzelor, astfel ofilindu-le.
Pentru a combate tigrul platanului cel mai bun si recomandat tratament este cel cu Faster 10 CE.
Va invitam sa cititi si articolul despre Phlox.