Categorii

Plosnita tomatelor (Nezara viridula) - Plante atacate, insecticide si daune provocate

Insecticite - Combatere - Particularitati


Plosnita verde a tomatelor

Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula)

Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula), face parte din ordinul Hemiptera, apartine familiei Pentatomidae, iar adultii sunt recunoscuti prin forma lor de scut, antenele cu cinci segmente si mirosul lor urat.

Plosnita verde a tomatelor - Descriere - Aspect

Adult: Adultul are forma de scut, si o culoare verde. Ochii sunt rosu inchis sau negru. Puncte negre mici pot fi gasite de-a lungul partilor laterale ale abdomenului. Aripile acopera complet abdomenul. Masculii au o lungime medie de 12,1 mm si o lungime a femelelor de 13 mm. Copulatia poate dura cateva minute pana la cateva zile. Femelele pot depune oua la trei pana la patru saptamani dupa ce devin adulte. Femela medie depune o masa de oua. O femela poate depune pana la 260 de oua pe durata vietii sale.

Oua: Ouale pot fi gasite inca din a doua saptamana a lunii aprilie si pana la 12 decembrie. Ouale sunt depozitate in mase care variaza intre 30 si 130 de oua. Ouale plosnitei verde a tomatelor sunt ferm lipite intre ele si de substrat. Ouale sunt de culoare alba pana la galben deschis si in forma de butoi cu varfuri plate.

Nimfa: Nimfa se smulge incet din coaja oului. Nimfele sunt de culoare galben deschis, cu ochi rosii, picioare si antene transparente. Nimfele au patru stadii de dezvoltare fiecare dintre aceste dureaza sapte zile. Abdomenul nimfelor este de culoare verde galbui.

Plosnita verde a tomatelor - Ciclul de viata

Plosnita verde isi poate completa ciclul de viata in 65 pana la 70 de zile. Este cel mai raspandit in perioadele din octombrie pana in decembrie si din nou in martie pana in aprilie. Se stie ca plosnita verde are pana la patru generatii pe an in clima calda. Plosnita verde ierneaza ca adult si se ascunde in scoarta copacilor, in gunoiul de frunze sau in alte locatii pentru a obtine protectie impotriva intemperiilor. Pe masura ce temperaturile primaverii incep sa se incalzeasca, plosnita verde se indeparteaza de invelisul de iarna si incepe sa se hraneasca.

Plosnita verde - Daune provocate

Este probabil ca toate partile plantelor sa fie ranite, dar sunt preferati lastarii in crestere si fructele in curs de dezvoltare. Lastarii afectati de obicei se ofilesc sau, in cazuri extreme, pot muri. Cresterea fructelor tinere este intarziata, iar fructele se usuca adesea.

Plosnita verde a tomatelor - Combatere - Insecticide

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

Plosnita verde a tomatelor oua

Plosnita verde a tomatelor

Inapoi la Plosnite.