Ciclul de viata al plosnitelor:
Stiind ce trebuie sa cautati este primul pas in identificarea si controlul plosnitelor. Exista multe insecte care arata ca plosnitele, astfel incat o identificare precisa este un prim pas critic pentru a evita tratamentul costisitor pentru insecta gresita. Tipurile de insecte care arata ca plosnitele vor varia oarecum in functie de regiunea dumnoavoastra.
Plosnitele ajunse in stadiul de adult:
Au aproximativ dimensiunea unei seminte de mar (5-7 mm)
Sunt lungi si de culoare maro, cu corpul plat, in forma ovala (daca nu sunt hranite recent);
Plosnite in stadiul de nimfa:
Au o culoare translucida sau de alb-galbuie
Daca nu este hranita recent, poate fi foarte greu de observat cu ochiul liber datorita culoarii si dimensiunii.
Plosnite in stadiu de ou:
Sunt minuscule, de marimea unui cap de ac
De culoare alb-perlat
Marcat de o pata a ochilor daca are mai mult de cinci zile.
Ciclul de viata al plosnitelor:
Oua (1mm).
Etapa 1 - nimfa (1,5 mm).
Etapa 2 - nimfa (2 mm).
Etapa 3 - nimfa (2,5 mm).
Etapa 4 - nimfa (3 mm).
Etapa 5 - nimfa (4,5 mm).
Femela adulta.
Barbat adult.
Oua
Chiar si plosnitele ajunse in stadiul de adult pot fi atat de mici incat pot fi dificil de observat, astfel incat ouale lor sunt cu atat mai greu de observat. Frecventa cu care plosnitele femele produc oua este unul dintre principalele motive pentru care infestarile cu plosnite tind sa fie atat de aprofundate. O insecta de pat femela adulta poate depune pana la cinci oua in fiecare zi pentru intreaga sa viata de adult si dureaza aproximativ o saptamana pentru ca aceste oua sa cloceasca. Acest lucru inseamna ca in fiecare zi s-ar putea sa aveti in mod exponential mai multe plosnite. Deoarece uneori este dificil sa observati oua, nimfe si adulti, aceasta infestare ar putea fi pe cale sa treaca pana cand observi primele semne.
Nimfe
Plosnitele nu petrec mult timp in stadiul de ou. Odata ce clocesc, isi cauta prima masa de sange inainte de a putea a se transforma intr-o prima nimfa. Ei vor repeta acest proces de inca patru ori, mutand continuu in etapa urmatoare pana cand vor ajunge la maturitate. Acest proces de mutare in cinci etape poate dura doar cinci saptamani. Este usor sa confundati nimfele si adultii, deoarece acestea pot arata relativ asemanatoare, dar nimfele sunt mai mici decat adultii si sunt mai deschise la culoare. Ca sa ajunga plosnitele in stadiu de adult, este nevoie de nimfe intre cinci si zece minute pentru o masa completa de sange.
Adulti
O plosnita care se afla in stadiu de adult poate obtine o masa de sange o data pe saptamana, dar poate trai mult mai mult fara hrana. Plosnitele ajunse in etapa de adult sunt responsabile de reproducerea plosnitelor noi si de continuarea infestarii.
Cele mai bune insecticide anti plosnite:
Insecticidul K-Othrine Partix - Foarte eficient impotriva insectelor taratoare - in special plosnite. Remanenta: pana la 30 de zile. Doza recomandata de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.
Insecticid Solfac Automatic Forte NF - este un insecticid aerosolizat foarte eficient impotriva insectelor taratoare - in special plosnite.
Mod de aplicare pentru plosnite: se foloseste Solfac Automatic Forte inainte de aplicarea cu K-otherine Partix si se asteapta 60 de minute.
Are efect instantaneu, patrunde in spatii greu accesibile (crapaturi, etc.).
Va invitam sa cititi si articolul despre Furnici.