Categorii

Sfaturi pentru cultivarea porumbului

Infiintare - Recoltare - Irigare - Boli


Porumb

Porumbul este una dintre cele mai productive si dominante culturi din lume. Este cultivat pe scara larga ca hrana atat pentru oameni, cat si pentru animale, ca biocombustibil si ca material brut in industrie.

Porumbul are o tulpina puternica, erecta si solida. Frunzele mari inguste au margini ondulate si sunt distantate alternativ pe laturile opuse ale tulpinii. Soiurile de porumb galben si alb sunt cele mai populare ca hrana, desi exista si alte soiuri.

Mancare si nutritie

Porumbul este a treia cea mai mare sursa de hrana vegetala din lume. In ciuda importantei sale ca aliment major in multe parti ale lumii, porumbul este inferior altor cereale din punct de vedere nutritional. Proteinele sale sunt de calitate slaba si sunt deficitare in niacina . Dietele in care predomina duc adesea la pelagra (boala cu deficit de niacina). Porumbul este bogat in fibre alimentare si bogat in antioxidanti.

Spre deosebire de multe alte cereale, faina de porumb nu contine gluten si nu poate fi folosita singura pentru a face paine. Cu toate acestea, este utilizat pe scara larga in bucataria din America.

Biocombustibil

Porumbul este, de asemenea, folosit pentru a produce etanol (alcool etilic), un lichid de prima generatie. Desi biocombustibilii pe baza de porumb au fost initial promovati ca alternative ecologice pentru petrol, productia lor deviaza terenurile arabile si materiile prime din lantul alimentar uman.

Cerinte climatice pentru cultivarea porumbului:

Porumbul poate fi cultivat in diferite tipuri de clima, dar cresterea, dezvoltarea si randamentul porumbului se gasesc mai mult in regiunile calduroase. Este o recolta de sezon cald. Temperaturile de noapte si de zi ar trebui sa fie mai ridicate pentru infiintarea culturii de porumb. Cultura de porumb necesita suficienta umiditate in sol inca de la inceputurile sale. Temperatura de 18 pana la 23 de grade Celsius pentru depunere si temperatura de 28 de grade Celsius sunt considerate bune pentru crestere si dezvoltare.

Teren adecvat - Infiintare cultura porumb:

Porumbul poate fi cultivat in toate tipurile de sol. Dar pentru o buna dezvoltare si productivitate a porumbului, a argilului si a solului mediu spre greu, avand o cantitate adecvata de bacterii si un drenaj adecvat este potrivit. Solul alcalin nu este adecvat pentru cultivarea porumbului.

Infiintare cultura porumb - Cultura de porumb nu poate suporta deloc udarea in exces din acest motiv este necesar sa se gestioneze corect drenajul de pe camp.

Irigare cultura porumb - Cultura de primavara necesita mai multa irigare. Nerigarea la momentul potrivit duce la o reducere imensa a randamentelor. Prima irigare trebuie facuta la 15-20 de zile dupa insamantare. Dupa aceea, cand cultura este pana la genunchi, cand florile sunt crescute, trebuie sa irigati din nou.

Recoltare cultura porumb - Cand frunzele care acopera porumbul sunt galbene sau maronii, cultura ar trebui recoltata. Recoltarea porumbului se poate realiza atat manual cat si mecanizat.

Bolile care pot aparea in cultura de porumb sunt: putregaiul moale al tulpinilor, taciunele, putregaiul uscat al stiuletilor sau rugina. Daunatorii care pot aparea in cultura de porumb sunt: viermii sarma.

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb - Putregaiul tulpinilor si stiuletilor este intalnit des in toate culturile de porumb, pagubele care sunt produse de aceasta boala fiind influentate de factorii climatici. Semintele de porumb care sunt introduse in pamant fara sa fie tratare, vor forma plantute care pot fi invadate de miceliu din pamant sau de cel provenit din germinatia sporilor care se pot gasii pe boabe. Plantele tinere mor inainte de a rasarii, iar in culturi se poate observa scaderea densitatii normale. Pentru a putea combate putregaiul moale al tulpinilor de porumb puteti folosi fungicidul Score 250 EC.

Taciunele comun al porumbului - Taciunele comun al porumbului poate fi observat des in culturile de porumb si poate produce pagube in medie de 2-5% din recolta. Cel mai recomandat este sa rotiti cultura sau sa cultivati hibrizi rezistenti. Incercati pe cat de mult posibil sa evitati ranirile din timpul lucrarilor de intretinere.

Putregaiul uscat al stiuletilor - Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb este o boala cunoscuta in toate zonele in care se cultiva porumbul, nu produce pagube insemnate, fiind o boala care mai mult depreciaza stiuletii de porumb. Ciuperca putregaiului uscat al stiuletilor de porumb, ataca in camp, acolo unde stiuletii nu sunt inveliti bine in panusi in faza de maturare. Pentru a putea combate putregaiul uscat al stiuletilor de porumb puteti folosi fungicidul Cidely Top.

Putregai uscat stiuleti porumb

Viermii sarma - Biologia variaza in functie de specie. In general, adultii si larvele ierneaza in sol, devenind active primavara. Femelele adulte sapa vizuini si depun oua in jurul bazei plantelor gazda. Ouale eclozeaza in cateva saptamani, iar larvele se dezvolta prin mai multe mutari pe o perioada de timp de la cateva luni la peste 4 ani. Ele se transforma in pupa in celulele din sol la sfarsitul verii sau toamna si apar ca adulti la cateva saptamani dupa aceea. Generatiile se pot suprapune foarte mult. Minimizati infestarile cu viermii sarma printr-o cultivare curata. Infestarile sunt cele mai severe in situatii fara prelucrare sau cu prelucrare redusa, in special dupa lucerna, culturi acoperite sau cereale. Plantarea superficiala si in conditii calde permite adesea semintelor de bumbac sa germineze rapid, astfel incat plantele sa depaseasca rapid potentialul de ranire a viermilor de sarma. Pentru a combate viermii sarma puteti folosi insecticidul Kabon!

Citeste si articolul despre Bolile si daunatorii ovazului!

Produse recomandate

Amistar, 250 ml
139,90 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei