Categorii

Putregaiul inimii sfeclei (Pleospora bjoerlingii f.c phoma betae) - Masuri de preventie si combatere

Raspandirea putregaiului inimii sfeclei


Putregaiul inimii sfeclei

Putregaiul inimii sfeclei (Pleospora bjoerlingii f.c phoma betae)

Putregaiul inimii sfeclei este una dintre cele mai frecvente boli ale sfeclei si mai este cunoscuta si sub numele de patarea bruna a frunzelor. Putregaiul inimii sfeclei poate produce pagube intre 15 si 40% recoltei.

Cum se manifesta putregaiul inimii sfeclei – simptome:

Aceasta ciuperca ataca plantele care sunt tinere pana la rasarire. In combinatie cu alte ciuperci, poate duce la putrezirea plantutelor. Pe perioada verii pe frunze vor aparea pete de decolorare, de dimensiuni mari (0.5-2 milimetri in diametru) si forma rotunda.

Tesuturile din dreptul petelor se vor brunifica, pe suprafata acestora putand fi observate cercuri concentrice. In cazul atacului pe radacini, tesuturile de sub rozeta de frunze isi schimba culoarea in cenusiu.

Tesuturile vor putrezi si apar caverne centrale, uscate care se vor adanci in corpul sfeclei. Dupa ce frunzele au fost distruse, planta va incerca sa isi refaca foliajul din mugurii de la suprafata solului.

Agentul patogen se numeste Pleospora bjoerlingii f.c phoma betae, iar transmiterea ciupercii este asigurata anual prin samanta. De la cultura din primul an pana la cea semincera, raspandirea este asigurata de miceliul care a ramas in plantele afectate. Pe perioada procesului de vegetatie, raspandirea ciupercii este asigurata se sporii antrenati de vant, apa de ploaie sau chiar si apa de irigatie.

Masuri de prevenire ale putregaiului inimii sfeclei:

Putregaiul inimii sfeclei a fost observat foarte des in tarlalele care au fost ingrasate mult cu azot si lipsa de bor. Pentru prevenirea putregaiului inimii sfeclei in afara de respectarea perioadei optime de semanat, trebuie sa arati profund, sa alegeti un teren mai usor.

Pentru a preveni aparitie atacului putregaiului inimii sfeclei trebuie sa utilizati seminte sanatoase, sa evitati efectuarea semanarii pe suprafata solurilor reci si sa respectati asolamentul de 4 ani.

Fungicide pentru combaterea putregaiului inimii sfeclei:

Impact 125 SC - este un fungicid sistemic cu spectru foarte larg de combatere al bolilor ce afecteaza o serie de culturi importante, cum ar fi grau, floarea soarelui sau sfecla.

Cidely Top - contine difenoconazol si ciflufenamid. Acest fungicid nu poate fi utilizat impreuna cu zeama bordeleza.

Score 250 EC – este un fungicid sistemic cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.

Dithane M 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Putregaiul inimii sfeclei

Citeste si articolul despre Putregaiul cenusiu al florii soarelui.

Produse recomandate