Eficienta si siguranta: Protejeaza plantele cu insecticide BIO


Insecticide BIO

Insecticidele BIO: O alternativa naturala pentru protectia plantelor

Insecticidele BIO reprezinta o categorie de produse fitosanitare care utilizeaza substante active de origine naturala, cum ar fi extracte din plante, microorganisme benefice (bacterii, fungi) sau alte organisme vii, pentru a controla populatiile de insecte daunatoare. Spre deosebire de insecticidele chimice, produsele BIO prezinta un risc mult mai redus pentru sanatatea umana si a mediului inconjurator, fiind considerate o alternativa mai sigura si mai sustenabila.

Cum actioneaza insecticidele BIO?

Modul de actiune al insecticidelor BIO este variat si depinde de substanta activa utilizata. Unele produse actioneaza prin contact, patrunzand in corpul insectei si afectand sistemul nervos sau digestiv. Altele actioneaza prin ingestie, fiind toxice pentru insecte atunci cand sunt consumate. De asemenea, exista si produse BIO care actioneaza prin interferenta cu dezvoltarea insectelor sau prin atragerea si capturarea acestora.

Insecticidele BIO nu functioneaza prin otravirea directa a insectelor, asa cum fac multe insecticide chimice. In schimb, ele utilizeaza o varietate de mecanisme naturale pentru a controla populatiile de daunatori. Unele produse contin substante care mimeaza feromonii insectelor, perturband astfel comunicarea si imperecherea. Altele actioneaza ca repelente, indepartand insectele de pe plante.

Exista si produse BIO care contin substante ce afecteaza dezvoltarea insectelor, impiedicandu-le sa ajunga la stadiul adult.

O categorie importanta de insecticide BIO se bazeaza pe actiunea unor microorganisme benefice, cum ar fi bacterii si fungi. Aceste microorganisme infecteaza insectele daunatoare, provocand boli si, in cele din urma, moartea lor. Un exemplu clasic este bacteria Bacillus thuringiensis (Bt), care produce spori toxici pentru larvele anumitor specii de insecte, in special lepidoptere (fluturi si molii). Fungi precum Beauveria bassiana sau Metarhizium anisopliae infecteaza si ucid o gama larga de insecte, inclusiv gandaci si afide.

Bacillus thuringiensis insecticid

Multe insecticide BIO utilizeaza extracte din plante cu caracteristici de insecticide. De exemplu, extractul de neem, obtinut din arborele de neem (Azadirachta indica), contine o serie de compusi cu actiune insecticida, repelenta si anti-alimentara. Alte plante care au si proprietati de insecticide: piretrul (Chrysanthemum cinerariaefolium), usturoiul, ceapa si patrunjelul. Mecanismele de actiune ale acestor extracte sunt variate si presupun inhibarea cresterii, perturbarea sistemului nervos sau afectarea proceselor fiziologice ale insectelor.

Avantajele utilizarii insecticidelor BIO

Insecticidele BIO prezinta numeroase avantaje:

  • Produsele BIO se degradeaza rapid in sol si apa, fara a lasa reziduuri persistente. De asemenea, ele sunt mai putin toxice pentru organismele benefice, cum ar fi albinele si alte polenizatori.
  • Insecticidele BIO prezinta un risc mult mai redus de a provoca alergii sau alte probleme de sanatate la oameni.

insecticid BIO pentru culturi bio

  • Produsele BIO sunt autorizate pentru utilizare in agricultura ecologica, contribuind la obtinerea de alimente mai sanatoase si mai curate.
  • Multe dintre insecticide BIO au demonstrat o eficienta ridicata in combaterea unei game variate de daunatori, atat in culturile agricole, cat si in gradini.

Limitari si dezavantaje de luat in considerare

In ciuda avantajelor lor, insecticidele BIO au si cateva limitari:

  • Spectru de actiune mai ingust: In general, insecticidele BIO au un spectru de actiune mai ingust decat cele chimice, ceea ce inseamna ca pot fi eficiente doar impotriva anumitor tipuri de daunatori.
  • Viteza de actiune mai lenta: Efectul insecticidelor BIO se manifesta de obicei mai lent decat cel al produselor chimice.
  • Costuri mai ridicate: In general, insecticidele BIO sunt mai scumpe decat cele chimice.

insecticide naturale

Insecticidele BIO reprezinta o alternativa importanta la insecticidele chimice, oferind o solutie mai sigura si mai sustenabila pentru combaterea daunatorilor. Cu toate acestea, alegerea produsului potrivit trebuie facuta in functie de tipul de daunator, de cultura pe care o protejam si de conditiile specifice ale fiecarei culturi.

5 Dintre cele mai eficiente insecticide BIO

1. Bactospeine

Bacto Speine insecticid BIO

BactoSpeine DF este un insecticid biologic (microorganisme naturale) sub forma de granule dispersabile in apa. Se recomanda utilizarea acestui produs pentru controlul daunatorilor din ordinul Lepidoptera (omizi, molii, fluturi), la culturile de legume si plante ornamentale din camp sau spatii protejate (solarii, sere) si la pomii fructiferi.

Contine: 54% Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (tulpina ABTS – 351)

Mod de actiune:
BactoSpeine DF actioneaza asupra larvelor, daunatorilor tinta, imediat dupa ce acestea consuma din plantele tratate. Peretii intestinali incep sa se degradeze, larvele nu se mai pot hrani si mor in 24 – 72 de ore. Eficacitatea produsului BactoSpeine DF in controlul larvelor tinere din ordinul Lepidoptera este asemanatoare cu cea a insecticidelor conventionale, administrate conform recomandarilor specialistilor.

Mod de aplicare:
BactoSpeine DF se aplica atunci cand se observa primele larve, preferabil in perioadele de hranire activa. Tratamentele se repeta la intervale de 7 – 10 zile. Se efectueaza maxim 8 tratamente pentru o cultura, pe sezon, utilizand o concentratie minima de produs de 100 g la 100 l de apa. Doze marite sunt necesare cand presiunea de atac este mare sau cand populatiile larvare sunt amestecate cu indivizi in stadii avansate de dezvoltare.
Pentru o buna protectie, intervalul de aplicare se reduce la 7 zile, in conditiile unei dezvoltari rapide a culturilor. BactoSpeine DF actioneaza la suprafata plantei. Produsul nu se administreaza pe plante cand au foliajul umed. Nu se recomanda efectuarea tratamentelor cand sunt asteptate ploi in mai putin de 6 ore.

BactoSpeine DF nu are nici un impact cunoscut asupra dezvoltarii populatiilor de pradatori naturali si a insectelor benefice in programele de management integrat al daunatorilor. BactoSpeine DF este biodegradabil. In conditiile unei aplicari corecte si in conformitate cu recomandarile producatorului, imediat dupa preparare pH–ul solutiei se va mentine intre valorile 6 si 8.

2. Konflic

Konflic insecticid Bio

Konflic este un insecticid natural, in stare lichida, utilizat pentru controlul daunatorilor din culturile leguminoase, flori, pomi fructiferi si vita de vie. Fiind compus din extracte naturale, nivelul de reziduuri este 0 si nu este necesar un timp de pauza intre aplicarea tratamentului si recoltare.

Mod de utilizare: Konflic se poate utiliza in doza recomandata de 15-30 ml la 10 litri apa la un interval de aplicare de 10-14 zile iar metoda de aplicare este foliara in perioada de vegetatie.

Daunatori combatuti: musculita alba, trips, afide, larva miniera, tuta absoluta, omide, molii, gargarite, paduchi, viespi.

Compozitie produs:
50% sare de potasiu din extract de uleiuri vegetale;
50% extract de quassia amara.

Recomandari de utilizare:

  • Doza recomandata: 0.15% - 0.3%.
  • La atac puternic se revine cu alt tratament dupa 4-5 zile si se poate combina cu alt produs din aceeasi gama.
  • Interval de aplicare: 10-14 zile.
  • Metoda de aplicare recomandata: foliar.
  • Se utilizeaza pentru combatere si prevenirea aparitiei urmatorilor daunatori din culturile de legume, flori, pomi fructiferi si vita de vie: musculita alba, trips, afide, larva miniera, tuta absoluta, omide, molii, gargarite, paduchi, viespi (din diverse genuri si specii)

3. Affirm

Affirm insecticid Bio

Affirm este un insecticid ideal pentru combaterea lepidopterelor din pomicultura, viticultura si legumicultura. Este un produs de origine naturala care apartine grupei chimice avermectine.

Substanta activa: emamectin benzoat 9,5 g/kg

Cum actioneaza: Affirm actioneaza prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, care traverseaza canalele de clor de la nivelul muschilor. Insecta isi inceteaza imediat hranirea, paralizeaza ireversibil si moare intr-un timp relativ scurt.

Affirm actioneaza specific asupra lepidopterelor prin contact si ingestie. Produsul are miscare sistemica locala (translaminara sau penetranta) la nivelul organelor vegetale tratate, unde intra in interior si formeaza un rezervor activ de produs care protejeaza foarte eficient planta impotriva lepidopterelor.

Pregatirea solutiei: Se dizolva Affirm in 10 l de apa, dupa care suspensia formata se adauga in rezervorul masinii de stropit, umplut pe jumatate cu apa curata, dupa care se completeaza cu restul de volum de apa, agitandu-se continuu pana la umplere. Sistemul de agitare se va mentine si in timpul aplicarii.

Pentru a se asigura un efect maxim de combatere se recomanda o acoperire cat mai buna si uniforma a culturilor tratate. Se va evita aplicarea la temperaturile ridicate din timpul zilei, cand daunatorii sunt putin expusi si fotodegradarea este intensa.

Affirm este prietenos cu albinele insa in cazul familiilor de bondari, este indicat ca tratamentul sa se efectueze seara.

4. Oleorgan

Oleorgan insecticid BIO

Oleorgan este un insecticid natural pe baza de uleiuri vegetale ce poate fi utilizat in controlul daunatorilor din culturile de legume, flori, pomi fructiferi si vita de vie. Insecticidul are si efect repelent impotriva daunatorilor. Datorita compozitiei, nu streseaza plantele si le intareste sistemul imunologic.

Mod de utilizare: Produsul poate fi utilizat in doza recomandata de 25-30 de ml la 10 litri de apa la un interval de 10-14 zile. Daca plantele sunt infestate puternic se poate reveni cu un alt tratament la 4-5 zile iar produsul se poate combina si cu alt produs similar. Tratamentul se poate aplica foliar in perioada de vegetatie.

Daunatori combatuti: musculita alba, trips, afide, larva miniera, tuta absoluta, omide, molii, gargarite, paduchi si viespi.

Compozitie produs: 40% extract de ulei saponificat din arbore de Neem.

5. Kabon

Kabon insecticid BIO

Kabon este un insecticid bio formulat in stare lichida pe baza de uleiuri vegetale ce se poate utiliza pentru controlul daunatorilor din culturile horticole. Produsul se poate utiliza si pentru indepartarea fumanginei de pe plante pentru a permite plantei sa respire. Produsul combina efectul de adjuvant si de dispersant al acizilor grasi ce pregatesc suprafata floriara a plantei impotriva daunatorilor.

Cum se utilizeaza Kabon: Produsul se poate utiliza la doza recomandata de 25-30 de ml la 10 litri de apa. Tratamentele se pot aplica la un interval de 10-14 zile sau in caz de infestare puternica la 4-5 zile. Aplicarea se efectueaza foliar in perioada de vegetatie a culturilor.

Daunatori combatuti: musculita alba, trips, afide, larva miniera, tuta absoluta, omide (eulia), molii, gargarite, paduchi, viespea samburelui, paduchele testos al vitei de vie, molia vitei de vie, molia frunzelor de vita de vie, viermi sarma, gargarita vitei de vie.

Compozitie produs: 50% sare de potasiu din extract de uleiuri vegetale.

Cum aplicam corect insecticidele BIO?

echipament aplicare insecticide

Pentru a maximiza eficacitatea, insecticidele BIO se aplica, de obicei, seara sau dimineata devreme, cand activitatea insectelor este mai intensa si plantele sunt mai putin stresate de soare. Aceasta abordare asigura o acoperire mai buna a plantelor si o reducere a riscului de volatilizare a substantelor active.

De ce seara sau dimineata devreme?

In aceste intervale, temperatura este mai scazuta, iar umiditatea relativa este mai mare, conditii favorabile pentru aderenta produsului la planta si pentru patrunderea acestuia in tesuturile insectelor.

Plantele sanatoase si viguroase sunt mai bine pregatite sa faca fata unui atac de daunatori si sa se refaca mai rapid dupa aplicarea unui insecticid.

Insecticidele BIO pot fi aplicate prin pulverizare foliara, stropire cu ajutorul unei pompe de stropit, prin udare la sol sau prin tratamentul semintelor. Alegerea metodei de aplicare depinde de tipul de daunator, de stadiul de dezvoltare al plantei si de formularea produsului.

  • Pulverizarea foliara: Este cea mai comuna metoda de aplicare, asigurand o acoperire uniforma a plantei.
  • Stropirea: Se utilizeaza pentru a trata solul sau pentru a crea o bariera in jurul plantelor.
  • Udarea la sol: Se aplica in cazul unor daunatori care traiesc in sol.
  • Tratamentul semintelor: Se utilizeaza pentru a proteja plantele inca din primele faze de dezvoltare.

Respectarea dozelor si a frecventei de aplicare este esentiala pentru a evita efectele negative asupra mediului si a obtine rezultatele dorite. Fiecare insecticid BIO are propriile instructiuni de utilizare, care trebuie respectate cu strictete. Utilizarea unei doze prea mari poate fi inutila si poate avea efecte negative asupra mediului si a organismelor benefice. De asemenea, aplicarea prea frecventa poate duce la aparitia rezistentei la produs.

  • O doza prea mica poate fi ineficienta, iar o doza prea mare poate fi toxica pentru plante si animale.
  • Aplicarea prea frecventa poate duce la acumularea de reziduuri in sol si apa, iar insectele pot dezvolta rezistenta la produs.

Sanatatea plantelor este foarte importanta, iar starea acestor trebuie verificata constant si luate masuri preventive sau aplicate tratamente speciale acolo unde situatia o cere. Citeste articolul despre Flori pe care putem sa le plantam toamna si creeaza diversitate in gradina ta cu ajutorul exploziei de culori ale florilor.