Prun (Prunus domestica) - Daunatori, boli si despre cum se uda un prun
Cum sa crestem corect un prun?
Odata ce pomul a dat roade, este posibil sa fie nevoie de taierea catorva ramuri pentru a scapa de greutate si pentru a creste dimensiunea fructelor. Este adesea esential sa ajutati ramurile in sustinere la mijlocul si sfarsitul verii, deoarece greutatea fructelor le poate rupe.
Randamentele pot fi mult crescute prin udare adecvata si in timp util. Deoarece altfel pot crea de fructe grele, prunele raspund bine ingrasamintelor.
Va recomandam Ingrasamantul foliar natural Cropmax, 100 ml.
Pentru pomii plantati deja:
Mulciul este un strat de material, de cel putin 5 cm grosime, aplicat pe suprafata solului de la sfarsitul toamnei pana la sfarsitul iernii (noiembrie-februarie). Este folosit pentru a oferi protectie impotriva temperaturilor joase, pentru a imbunatati cresterea pomilor prin adaugarea de substante nutritive sau prin cresterea continutului de materie organica, reducerea pierderilor de apa din sol.
Recoltare prunelor:
Prunele isi dezvolta cea mai buna aroma daca sunt lasate sa se coaca in pom. Daca se simt moi cand sunt stoarse usor, sunt coapte. Pomii vor avea nevoie, in general, sa culegeti de mai multe ori fructele.
Recoltati cu atentie fructele pentru a nu le invineti, apoi mancati proaspete.
Cat de des se uda un Prun?
Prunii au nevoie ca solul sa fie umed pana la 60 cm dedesubt. Ar trebui sa udati pomul suficient pentru a mentine umezeala la aceasta adancime. Vara, utilizarea unui aspersor sau inundarea zonei la fiecare 14 pana la 21 de zile poate fi suficienta pentru a mentine pomul sanatos.
Pierderea apei din cauza evapotranspiratiei
In fiecare zi, apa se pierde din sol prin evapotranspiratie. Rata acestui proces va poate ajuta sa calculati un program de udare mai precis pentru prunul dumneavoastra. Aceasta rata depinde de marimea pomului si de conditiile meteorologice, iar asta este important sa stiti, deoarece va va ajuta sa determinati cati litri de apa sa aplicati prunului atunci cand il udati. Temperatura si umiditatea contribuie la determinarea ratei de evapotranspiratie.
In cele mai racoroase parti ale sezonului de vegetatie, la inceputul primaverii si toamna tarziu, sau cand este ceata, planta pierde in medie 0,1 centimetri de apa pe zi. Aceasta rata creste la 0,5 centimetri pe zi, in zilele mai calduroase. Zilele calde de vara fara ceata pot face ca arborele sa piarda 0,6 centimetri de apa in fiecare zi, dar daca sunt peste 35 de grade Celsius sau mai cald, rata este de 0.7 centimetri pe zi.
Cantitatea de apa conteaza
Prunii mai in varsta si mai mari au nevoie de mai multa apa decat copacii din primul an cu crestere inceata. Cantitatea depinde si de rata de evapotranspiratie. Majoritatea prunelor cu frunze violete cresc pentru a acoperi o suprafata de 6 pe 6 metri. Acest lucru se traduce printr-o pruna complet crescuta care necesita mai mult de 50 de litri de apa intr-o zi de vara calduroasa de 35 de grade Celsius, sau chiar 18 - 20 de litri in sezonul rece.
Udarea in exces
Simptomele sunt similare indiferent daca udati un pom prea mult sau prea putin. Ambele probleme pot cauza caderea frunzelor si schimbarea culorii acestora, dar prea putina apa poate, de asemenea, sa ofileasca frunzele. Pentru a determina daca intr-adevar oferiti prea multa sau prea putina apa, testati solul la mana. Luati o portiune de la 10 la 20 de centimetri de suprafata si incercati sa formati o minge cu ea in mana. Daca formeaza o bila compacta fara a se scurge apa, solul dumneavoastra este suficient de umed. Daca si apa este stoarsa atunci cand puneti presiune pentru a crea mingea, asteptati cateva zile, deoarece solul este ud. Daca nu puteti forma o minge, este timpul sa udati din nou.
Daunatori care pot aparea la prun:
In primul rand, nu intrati in panica. Identificarea din timp a daunatorilor va va ajuta sa aflati cum sa-i controlati sau sa-i eradicati. Inspectati copacul des pentru orice semne de infestare.
Gandacul prunelor - Unul dintre cei mai comuni daunatori ai prunelor este curculio de prune. Acest gandac lung de 1.25 cm. Ierneaza in pamant si apoi iese in primavara. Adultii sunt de culoare maronie, si au ciupituri lungi pe care le folosesc pentru a face tunele in fructe. Gandacii femele depun oua sub suprafata fructelor in curs de dezvoltare. Larvele emergente se cufunda adanc in fruct pe masura ce mananca, provocand putrezirea acestuia. Scuturati ramurile pentru a cadea gandacii adulti. Aceasta procedura trebuie repetata zilnic in primavara, cand acestea sunt cele mai active.
Gandacii Japonezi - Gandacii japonezi sunt un alt daunator obisnuit intalnit pe pruni. Acesti gandaci sunt mici si de culoare maro-roscat, cu capetele negre
Afide
Prunii sunt adesea atacati de afide, iar primele semne sunt frunze tinere care se curbeaza, acest lucru este adesea denumit. In mod normal, nu sunt decolorate, ci doar ondulate. Daca desfaci frunza, afidele vor fi vazute in interior - insecte mici verzi, albe sau maro deschis. Prin ele insele, probabil, nu vor provoca prea multe daune, dar adesea secreta un suc lipicios care atrage boli nedorite.
Pentru combaterea afidelor este recomandat sa folositi insecticidul Karate Zeon sau Decis 25 WG.
Omida
Trebuie sa va uitati dupa omizi verzi pe frunze, muguri care nu se dezvolta si frunze cu gauri. Acestea sunt omizi de dimensiuni mici pe si in jurul mugurilor de fructe si frunze. Pot tese fire de matase si atarna de crengutele copacilor. Apoi devin omizi mai mari si vor manca frunze, muguri si aproape tot ce tine de frunze.
Va invitam sa cititi si articolul despre Castan.