Putregaiul alb al florii soarelui (Sclerotinia sclerotiorum)
Putregaiul alb al florii soarelui este una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli care poate afecta cultura de floarea soarelui. In unele tari poate produce pagube cuprinse intre 60 si 90% din productie!
Putregaiul alb al florii soarelui – Simptome:
Putregaiul alb al florii soarelui afecteaza radacinile, tulpinile, inflorescentele si semintele plantei.
Aceasta boala este favorizata de cantitatea mare de ploi din toamna, pot fi atacate chiar si plantele abia rasarite. Simptomele primare se pot observa pe tulpinile tinere, unde vor aparea pete de culoare galben-brune care pot inconjura tulpina.
Faza a 2-a de atac a putregaiului alb al florii soarelui se poate observa in momentul in care plantele au intre 90 si 100 de centimetri inaltime si incep sa formeze inflorescente.
La baza plantelor va aparea o zona (sau inel) de mucegai cu inaltime variabila, sub care tesuturile sunt putrezite. Vasele de conducere sunt invadate de miceliu, iar plantele sufera o ofilire totala sau se vor usca. Daca atacul este partial, iar vremea secetoasa intervine, ciuperca va evolua doar in interiorul tulpinii, distrugand maduva, iar la final planta se va fractura (indoi).
Dupa ce palariile s-au format, putregaiul alb al florii soarelui poate afecta curbura tulpinii si din cauza putrezirii acesteia, palariile vor cadea.
Plantele care sunt aplecate, in cavitatea care apare, ofera un loc numai bun pentru a se aduna apa din precipitatii, astfel creand conditii optime pentru a infecta palariile de floarea soarelui prin partea inferioara. La inceput petele sunt decolorate, apoi in timp acestea isi maresc dimensiunile si devin maronii. Miezul semintelor este brun si acoperit de un miceliu, avand un gust ranced. Agentul patogen se numeste Sclerotinia sclerotiorum, care a fost adus in cultura odata cu semintele infectate.
De la planta la planta, ciuperca poate fi transmisa de curentii de aer, din cercul de plante gazda fac parte toate legumele radacinoase sau bulbifere.
Metode de prevenire si combatere ale putregaiului alb al florii soarelui:
Ca metoda de prevenire cel mai recomandat este rotatia culturilor sau evitarea terenurilor cu exces de umiditate. Alte metode ar putea fi sa efectuati araturi adanci de toamna sau sa cultivati soiuri rezistente.
Cele mai eficiente fungicide impotriva putregaiului alb al florii soarelui:
Pictor - este un fungicid pe baza de doua substante active: boscalid din grupa carboximide, si dimoxistrobin din clasa strobilurinelor, cu o actiune sinergica, sistemica si translaminara.
Topsin 70 WDG - Fungicid sistemic, cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.
Citeste si despre Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof.