Putregaiul alb al tomatelor (Sclerotinia sclerotiorum)
Putregaiul alb al tomatelor este o boala intalnita des in toate culturile din sere, solarii sau chiar si camp. Ciuperca are mai multe plante gazda, cele mai mari pagube pe care le produce sunt inregistrate in sere. Prima data a fost observat in tara noastra, in sere, in 1940.
Cum se manifesta simptomele putregaiului alb al tomatelor:
Pe suprafata radacinilor superficiale si cele de la baza tulpinii, ciuperca va produce pete de culoare maroniu-inchis, cu un aspect umed. Tesuturile care sunt atacate vor putrezi, se vor inmuia si planta ofilindu-se.
In cazul in care umiditatea este excesiva, ciuperca poate ataca chiar si fructele. Raspandirea ciupercii este favorizata de ingrasamintele organice adaugate in exces, gradul de umiditate ridicat si temperatura de peste 20 de grade Celsius.
Agentul patogen se numeste Sclerotinia sclerotiorum, iar sclerotii vor germina in solurile umede. Acestia vor forma filamente de infectie care vor patrunde direct in planta prin ranile care au fost provocate de insecte.
Prevenirea si combaterea putregaiului alb al tomatelor:
Pentru a preveni infectarea cu putregaiul alb al tomatelor trebuie sa evitati cultivarea legumelor pe suprafata terenurilor care retin apa. Puteti preveni atacul putregaiului alb al tomatelor cu un asolament de 3-4 ani.
In cultura trebuie sa eliminati plantele care au fost atacate si sa asigurati o aerisire buna plantelor prin desfrunzirea partilor de la baza.
Fungicide eficiente pentru combaterea putregaiului alb al tomatelor:
Score 250 EC – este un fungicid sistemic cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.
Cidely Top - contine difenoconazol si ciflufenamid. Acest fungicid nu poate fi utilizat impreuna cu zeama bordeleza.
Citeste si articolul despre Putregaiul coletului.