Putregaiul bacterian la bulbii de ceapa si praz (Erwinia carotovora pv.carotovora)
Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa si praz, a fost observat prima data in anul 1906 in Franta. In Romania a aparut in anul 1944 la ceapa. In anul 1969 putregaiul bacterian a fost observat si la praz. Aceasta bacterie produce pagube insemnate in culturile care sunt destinate consumului, in camp sau in depozite.
Cum se manifesta putregaiul bacterian al bulbilor cepei si prazului:
In culturile care sunt destinate bulbilor pentru pastrare atacul bacteriei va aparea spre sfarsitul procesului de vegetatie. Bulbii care sunt puternic afectati, presand discul bazal se vor scufunda.
Bulbii care sunt atacati partial, vor putrezi in intregime daca sunt pastrati in locuri umede. Bulbii care sunt atacati vor prezenta un miros neplacut.
La culturile semincere de ceapa si praz, simptomele putregaiului bacterian sunt vizibile si pe parcursul perioadei de vegetatie. Tulpinile nu se dezvolta normal, iar pe parcursul vremii cu grad ridicat de umezeala va aparea putregaiul umed.
Tulpinile nu vor atinge inaltimea normala, sunt intarite, inflorirea si fructificarea sunt reduse.
Agentul patogen se numeste Erwinia carotovora pv.carotovora, se transmite la praz prin semintele infectate. La ceapa se va transmite cu ajutorul resturilor vegetale.
Prevenirea si combaterea putregaiului bacterian al cepei si prazului:
Metodele de prevenire includ ingrasamintele pe baza de fosfor, evitarea cultivarii in solurile umede. Rotatia culturii de minim 3 ani va limita posibilele pagube produse de putregaiul brun.
Fungicide pentru combaterea putregaiului bacterian al cepei si prazului:
Dithane M 45 – Este unul dintre cele mai cunoscute fungicide de contact. Acesta are un spectru larg de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Topas 100 EC - un fungicid sistemic local translaminar in frunze.
Puteti citii si articolul despre Putregaiul alb al cepei si prazului.