Categorii

Putregaiul Brun (Monilinia fructigena) - Sfaturi, preventie, simptome si combatere

Aspectul putregaiului brun


Putregai brun

Putregaiul Brun (monilioza) – Monilinia fructigena

Putregaiul brun sau monilioza este o boala care este intalnita des la peste 40 de specii de plante din familii diferite. Monilioza este foarte periculoasa pentru mar si par, produce pagube atunci cand plantele sunt ajunse aproape de maturitate. Infectiile tarzii care de obicei au loc in timpul recoltarii se manifesta in depozite.

Simptomele putregaiului brun sau moniliozei:

Aceasta ciuperca paraziteaza ramurile, fructele si florile in diferite etape de dezvoltare. In anotimpul de primavara, in perioada infloritului, ramurile tinere vor incepe sa se vestejeasca, iar frunzele si florile se vor brunifica si se vor usca. Pe scoarta ramurilor care sunt afectate de monilioza, dar si pe flori vor aparea pernute de mici dimensiuni de mucegai, care are o culoare cenusiu-galbuie.

Atacul moniliozei pe flori se aseamana cu ingheturile tarzii din primavara, singura diferenta este ca printre florile brunificate veti mai gasii si flori normale. Aspectul acesta parazitar mai are si numele de „monilioza din anul precedent”.

In timp, cand fructele vor ajunge de dimensiunea unei alune, mai ales la par, se vor innegri si vor cadea. Aspectul acesta parazitar mai este cunoscut si sub numele de „monilioza de primavara”.

De cele mai multe ori monilioza de primavara va putea fi confundata cu caderea fiziologica a fructelor inca tinere, dar in cazul caderii fiziollogice, fructele vor cadea verzi din pom, iar in cazul moniliozei se vor brunifica si vor cadea.

Pe parcursul anotimpului de vara, atunci cand fructele au ajuns aproape de maturitate, vor aparea pe suprafetele lor pete de culoare bruna care se vor intinde la suprafata vor cuprinde pulpa in profunzime. In scurt timp fructul va putrezi aproape in totalitate si va cadea din pom.

Daca temperatura este ridicata, iar gradul de umiditate este mare, pe fruct in dreptul zonei putrezite vor aparea fructificatiile ciupercii.

Forma aceasta de atac este recunoscuta si sub numele de putregai brun, dar poate fi confundata usor cu atacul Glomerella cingulata, insa in cazul acesteia tesuturile care s-au brunificat se adancesc.

Daca sunt vremuri cu temperaturi scazute si umiditate mare, fructele vor putrezi. Se brunifica, dupa care se innegresc, fara sa mai apara fructificatiile ciupercii pe suprafata lor. Forma aceasta de atac se intalneste deseori in depozite si ii se mai spune „putregaiul negru”. Pe parcursul vremurilor secetoase, fructele care sunt atacate se usuca, se zbarcesc si raman atarnate pe pomi in timpul iernii. Acest aspect poarta numele de „mumificarea fructelor”

Agentul patogen se numeste Monilinia fructigena, sporii asigura raspandirea ciupercii pe timpul verii. Sporii pot germina la temperaturi cuprinse intre 0 si 25 de grade Celsius, temperatura optima fiind in jur de 15 grade Celsius. Filamentele ciupercii patrund prin diferite rani care sunt provocate de insecte sau de grindina. In perioada recoltatului si a transportului de fructe, ranile care sunt provocate de lovituri pot favoriza aparitia acestei ciuperci. Iernarea ciupercii poate avea loc atat ca si miceliu cat si ca scleroti. Gradul ridicat de umezeala din aer si picaturile de apa de pe suprafata fructelor determina pagubele mari produse de monilioza

Masuri de preventie si combatere impotriva moniliozei:

Cel mai recomandat este sa distrugeti (prin ardere) lastarii si fructele care sunt atacate. Evitati sa produceti rani pe suprafata fructelor si a ramurilor.

Fungicide eficiente pentru combaterea moniliozei:

Bouille Bordelaise WDG - un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat.

Kupferol - este un fungicid de contact, cu actiune preventiva, in combaterea ciupercilor fitopatogene din culturile de vita de vie, pomi, legume, cartofi, hamei si plante ornamentale.

Teldor 500 sc - un fungicid cu actiune de contact si local sistemica.

Putregai Brun

Cititi si articolul despre Mana spanacului.

Produse recomandate