Putregaiul cenusiu al florii soarelui (Botrytis cinerea)
Putregaiul cenusiu al florii soarelui sau putregaiul palariilor de floarea soarelui ataca multe plante de cultura sau ornamentale. Putregaiul florii soarelui produce pagube insemnate in anii in care anotimpul de toamna este foarte ploios.
Cum putem identifica putregaiul cenusiu al florii soarelui – simptome:
Ciuperca paraziteaza numai palariile, incepand cu partea din spate. Produce pete de culoare maronie care se pot confunda usor cu cele care sunt produse de boala cu scleroti. In dreptul petelor, tesuturile sunt moi si putrede si va aparea un puf de culoare cenusie.
Putregaiul cenusiu poate curpinde in intregime palaria florii soarelui, chiar si la suprafata semintelor va aparea o culoare cenusiu-verzuie. Semintele vor avea suprafata patata, fara luciul care este caracteristic.
Miezul semintei este amar, iar acestea isi pierd (partial) capacitatea de a germina.
Agentul patogen se numeste Botrytis cinerea, ciuperca se raspandeste de la o planta la alta prin spori, care sunt luati de vant, insecte sau chiar si picaturi de ploaie.
Anual, ciuperca rezista in terenuri sub forma sporilor sau ca scleroti mici.
Cum putem combate putregaiul cenusiu al florii soarelui:
Pictor - este un fungicid pe baza de doua substante active: boscalid din grupa carboximide, si dimoxistrobin din clasa strobilurinelor, cu o actiune sinergica, sistemica si translaminara.
Impact 125 SC - este un fungicid sistemic cu spectru foarte larg de combatere al bolilor ce afecteaza o serie de culturi importante, cum ar fi grau, floarea soarelui sau sfecla.
Citeste si articolul despre Putregaiul alb al tomatelor.