Categorii

Putregaiul coletului (Didymella lycopersici) - Simptome, prevenire si combatere

Cum combatem putregaiul coletului


Putregaiul coletului

Putregaiul coletului (Didymella lycopersici)

Putregaiul coletului a fost observat prima data in anul 1907 in Ungaria, apoi s-a extins in toata Europa in special in culturile de sera. Din 1955 boala a fost observata si pe teritoriul tarii noastre, in special in sere si solarii.

Care sunt simptomele putregaiului coletului – cum se manifesta:

Ciuperca ataca toate organele plantelor, incepand de la radacini pana la tulpini, frunze si fructe. Cele mai mari pagube produse de putregaiul coletului au loc in momentul in care sunt atacate radacinile si baza tulpinii.

Radacinile care au fost atacate prezinta pete de culoare maroniu-inchis, in dreptul carora tesuturile vor putrezi uscat. La baza tulpinilor vor aparea pete de culoare brun-negricioase, avand o lungime de 5-6 centimetri. Atacul pe suprafata tulpinilor porneste de la ranile de dimensiuni mici care sunt produse la copilire (taierea lastarilor secundari, nepurtatori de rod). Tesuturile vor capata o culoare maronie, se vor scufunda si vor crapa.

In culturile de camp atacul poate fi observat pe suprafata fructelor si pedunculilor (coditele florilor).

Semintele din fructe vor fi infectate si pot fi o sursa de infectie si pentru culturile urmatorului an. In mijlocul zonelor brunificate se pot observa puncte de dimensiuni mici si de culoare neagra.

Agentul patogen al putregaiului coletului se numeste Didymella lycopersici. Raspandirea ciupercii este asigurata in perioada de vegetatie de picaturile de ploaie. In cazul in care ati recoltat seminte de la fructele atacate, atacul se va manifesta si pe plantele tinere. Boala evolueaza rapid pe suprafata solurilor cu grad de umiditate mediu si temperaturi cuprinse intre 18 si 21 de grade Celsius.

Cum sa prevenim atacul cu putregaiul coletului:

Cel mai recomandat pentru a evita infectarea cu putregaiul coletului, in sere si solarii este sa dezinfectati solul cu produse specifice.

Tratamente cu fungicide pentru a combate putregaiul coletului:

Folpan 80 WDG - Este un fungicid cu actiune multi-site.

Score 250 EC – este un fungicid sistemic cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.

Dithane M 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Putregaiul coletului

Citeste si articolul despre Putregaiul fructelor de tomate.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-40%
Score 250 EC, 2.5 ml
Score 250 EC, 2 ml
8,99 Lei
14,93 Lei