Putregaiul fructelor de tomate (Rhizoctonia solani)
Putregaiul fructelor de tomate se mai numeste si rizoctonioza tomatelor si este o boala ce a fost semnalata la noi in tara in culturile de tomate din camp.
Simptomele putregaiului fructelor de tomate – cum se manifesta atacul putregaiului:
Frunzele de culoare verde sau cele care sunt ajunse la maturitate si se afla la baza plantelor, cele care au luat contact cu solul sau cele pe care au putut ajunge particule de pamant dupa ploaie, au pete de culoare maronie si dimensiuni mici (0.5-0.7 centimetri). Pe fructele care sunt coapte, zonele atacate sunt de culoare maro-rosiatica.
Ciuperca poate ataca si radacinile, produce ofilirea plantelor care sunt tinere si putrezirea radacinilor plantelor care sunt ajunse la maturitate.
Ciuperca poate evolua la temperaturi care sunt cuprinse intre 24 si 27 de grade Celsius. Atacul va fi mai puternic la culturile in care plantele sunt culcate la pamant.
Agentul patogen se numeste Rhizoctonia solani, o ciuperca de sol care poate fi gasita in permanenta sub forma de miceliu sau scleroti in terenurile care sunt infectate. Pe parcursul procesului de vegetatie, aceasta ciuperca se poate raspandi prin fragmente de miceliu purtate de apa de irigatie.
Atacul este mai puternic, daca in asolament s-au folosit plante din cercul de gazde al ciupercii
Prevenirea si combaterea atacului putregaiului fructelor de tomate:
Trebuie sa tineti cont neaparat de faptul ca putregaiul fructelor de tomate poate aparea pe terenuri grele sau cu drenaj deficitar.
Fungicide pe care le puteti folosi impotriva putregaiului fructelor de tomate:
Merpan 50 WP - Acest fungicid face parte din grupa ftalmidelor, contine 50% captan, are actiune preventiva, protectiva si de eradicare impotriva unui spectru larg de ciuperci.
Teldor - un fungicid cu actiune de contact si local sistemica pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale si a moniliozelor la pomii fructiferi.
Citeste acum si articolul despre Putregaiul umed al cruciferelor.