Putregaiul uscat al verzei (Phoma lingam)
Putregaiul uscat al verzei a fost observat prima data la sfarsitul secolului 18 in Germania, la noi in tara fiind observat in 1947. Este o boala raspandita in toate tarile cultivatoare de varza, simptomele putregaiului uscat manifestandu-se in toate etapele de dezvoltare ale plantei.
Cum se manifesta putregaiul uscat al verzei:
Plantele care sunt atacate din rasadnite au pe suprafata primelor 2 frunze pete de decolorare, de forma circulara sau neregulata. Pe zonele de culoare galbena vor aparea puncte de dimensiuni mici si culoare neagra.
In cazul in care tulpinita este atacata se va observa la baza acesteia o subtiere. Tesuturile vor putrezi uscat, plantele care sunt tinere se vor indoi. La plantele care au apucat sa se dezvolte, pe suprafata frunzelor vor aparea pete de culoare galbuie, forma rotunda cu un diametru de pana la 2 centimetri. In conditii de umiditate ridicata, petele se vor uni, iar frunzele se vor usca.
Pe tulpinile care au o grosime mai mare, zonele care sunt afectate de putregaiul uscat sunt innegrite, prezentand tesuturi usor adancite. In interiorul tulpinilor, apar rani pline cu un mucegai de culoare alba. Radacinile plantelor care sunt afectate vor putrezi, iar plantele se vor usca.
Cele mai mari pagube vor aparea in culturile semincere, simptomele putand aparea chiar si pe fructe. Plantele afectate de putregaiul uscat nu vor mai produce seminte, sau daca vor produce seminte, acestea vor fi depreciate, avand pete de dimensiuni mici si culoare neagra.
Agentul patogen se numeste Phoma lingam, rezista an de an in resturile plantelor atacate si in interiorul semintelor infectate. Pe parcursul procesului de vegetatie, sporii sunt purtati de apa de ploaie, vant sau insecte.
Cum putem preveni atacul putregaiului uscat al verzei:
Cel mai recomandat este sa infiintati culturi pornind de la samanta sanatoasa. Spatiile de plantare trebuie sa fie bine dezinfectate cu produse specifice.
Tratamente cu fungicide impotriva putregaiului uscat al verzei:
Ortiva Top – Acesta este un fungicid ce actioneaza asupra unui spectru larg de boli. Utilizarea acestuia este recomandata in culturile legumicole.
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Citeste si articolul despre Putregaiului bacterian al bulbilor de ceapa si praz.