Categorii

Putregaiul violet al morcovilor (Rhizoctonia violacea) - Agent patogen, simptome, combatere

Tehnici de combatere a putregaiului violet al morcovilor


Putregai violet morcov

Putregaiul violet al morcovilor (Rhizoctonia violacea)

Putregaiul violet al morcovilor este o boala specifica raspandita in multe tari din Europa, la noi in tara fiind observata in anul 1929. Putregaiul violet al morcovilor nu produce daune foarte mari.

Simptomele putregaiului violet al morcovilor:

Atacul acestei boli se manifesta pe suprafata radacinilor in camp, dar se extinde si in depozite. In camp, plantele care sunt atacate isi schimba culoarea frunzisului, devenind galben, apoi acesta se usuca. Pe suprafata radacinilor puteti observa pete sau zone de culoare cenusiu-plumburie. In dreptul acestor pete tesuturile se vor adanci si se vor acoperi cu un miceliu de culoare brun-violaceu. Daca boala este intr-un stadiu avansat, in pasla miceliana, vor aparea sclerotii tari care au o culoare violet-negricioasa. Zonele care sunt atacate au tesuturile inmuiate, de culoare maronie, care vor putrezi. In momentul recoltarii, plantele care sunt atacate vor avea radacinile crapate, deformate.

Agentul patogent se numeste Rhizoctonia violacea. Ciuperca ataca morcovul cultivat in terenurile acide, care au un grad de umiditate ridicat, la temperaturi de 25-30 de grade Celsius.

In timpul procesului vegetativ, ciuperca este raspandita prin contactul direct dintre plante, purtarea fragmentelor de miceliu de catre larve sau apa din pamant. An de an ciuperca rezista prin scleroti.

Prevenirea si combaterea putregaiului violet al morcovului:

Cel mai recomandat este respectati asolamentul o data la 5 ani. Radacinoasele care sunt bolnave pot fi folosite pe post de hrana pentru animale, insa sucul gastric al acestora nu va distruge sclerotii.

Cele mai bune fungicide impotriva putregaiului violet al morcovului:

Ortiva Top – Acesta este un fungicid ce actioneaza asupra unui spectru larg de boli. Utilizarea acestuia este recomandata in culturile legumicole.

Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.

Topas 100 EC – Acest produsul este absorbit de toate partile verzi ale plantelor, in special frunzele atinse de solutia de tratat.

Dithane M 45 - Acesta este printre cele mai cunoscute fungicide, avand un spectru foarte larg de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Putregai violet morcov

Poti citii si articolele despre patarile plantelor -> click aici.