Categorii

Caderea plantutelor, Putregaiul coletului sau Pythium ultimum - Combatere

Caderea plantutelor metode de combatere


Putregaiul coletului

Pythium ultimum (caderea plantutelor sau putregaiul coletului) este un agent patogen al plantei. Aceasta determina putregaiul radacinii. Aceasta boala poate fi observata pe sute de diverse plante gazda, cum ar fi: porumb, soia, cartof, grau, brad si multe specii ornamentale

Pythium este considerat un ,,agent patogen slab", ceea ce inseamna ca, de obicei, poate afecta doar plantele care se afla intr-o stare sub-optima sau care sufera de stres, cauzat de exemplu de prea multa apa, de temperaturi prea ridicate sau scazute sau de fluctuatii bruste ale temperaturii.

Pythium ultimum (caderea plantutelor) apare mai ales la temperaturi scazute ale solului sau apei.

Putregaiul coletului – Caderea plantutelor

Pythium ultimum supravietuieste sub forma de spori care sunt rezistenti la conditii nefavorabile, in special la deshidratare. Germinarea sporilor este stimulata de exsudatii din radacinile unei gazde susceptibile din apropiere. Aceasta boala se raspandeste cel mai rapid in conditii umede, cu un continut ridicat de apa (> 70%) din sol sau substrat.

Simptomele caderii plantutelor (Pythium ultimum)

Pythium afecteaza radacinile, in special pe cele ale rasadurilor. Plantele infectate nu se mai dezvolta normal. Rasadurile se apleaca. La plantele putin mai vechi, varfurile frunzelor devin galbene, de exemplu la bulbi de flori. La inceput, plantele se recupereaza in timpul noptii, dar mai tarziu acestea se ofilesc ireversibil. La plantele in ghiveci mugurii florali cad. Radacinile laterale putrezesc si foarte putin din sistemul radacinii supravietuieste. La granita dintre aer si sol sau substrat, planta devine maro.

Cum se previne caderea plantutelor (Pythium ultimum)

  • Utilizati soiuri rezistente sau altoiti pe soiuri tolerante
  • Folositi material de plantare curat
  • Asigurati o crestere regulata
  • Evitati supra-udarea
  • Nu furnizati exces de azot, deoarece acest lucru stimuleaza aparitia bolii.

In sere:

  • Preveniti temperaturile ridicate imediat dupa plantare. Evitati apa rece si excesiva pentru irigare calda. Pastrati continutul de apa al substratului sub 70% si asigurati un drenaj bun
  • Dezinfectati solutiile nutritive recirculante
  • Mariti distanta la substratul principal la inceput folosind blocuri de substrat mai inalte pentru rasaduri

In culturile de camp - Evitati utilizarea campurilor cu drenaj inadecvat sau imbunatatiti drenajul inainte de plantare / insamantare.

Caderea plantutelor

Produsele recomandate pentru combaterea Caderii plantutelor (Pythium ultimum) sunt:

Folpan 80 WDG – Folpan 80 WDG poate fi folosit impotriva caderii plantutelor, ciuruirii frunzelor, manei, patarilor, putregaiului, rapanului, rizoctoniozei. Substanta activa din Folpan 80 WDG se numeste Folpet. Poate fi folosit in culturile de cartof, castraveti, ceapa, hamei, mar, prun, silvicultura, tomate, vita de vie.

Merpan 80 WDG – Merpan 80 WDG poate fi folosit in culturile de castraveti, fasole, mar, tomate, tutun. Poate fi folosit pentru combaterea antracnozei, caderii plantutelor, manei, rapanului, rizoctoniozei.

Amistar – Poate fi folosit pentru combaterea alternariozei, fainarii, manei, putregaiului. Amistar poate fi folosit in culturile de ardei, cartof, castraveti, ceapa, morcov, tomate.

Citeste si articolul despre Visin – sfaturi pentru combaterea bolilor.

Produse recomandate

Amistar, 250 ml
139,90 Lei
Merpan 50 WP, 150 g
26,70 Lei