Putregaiul cenusiu al cepei (Botrytis allii)
Putregaiul cenusiu al cepei este o boala foarte des intalnita in culturile de ceapa si poate produce daune de 15-20% la culturile din camp, dar si la cele din depozite.
Cum se manifesta atacul putregaiului cepei:
Atacul putregaiului cepei se poate observa initial pe suprafata frunzelor si a bulbilor, sub forma de pete de culoare alba cu diametru intre 1 si 3 milimetri. Petele care vor aparea pot avea forma circulara sau ovala.
In dreptul acestor pete tesuturile se vor scufunda, in cazul in care gradul de umiditate este ridicat, pe tesuturile care sunt afectate va aparea un puf de culoare cenusie, iar plantele vor muri. Plantele care au ajuns la maturitate pot fi putrezite la baza, urmand sa putrezeasca si partile superioare ale bulbilor. Pe suprafata zonelor afectate vor aparea scleroti de culoare neagra cu dimensiuni cuprinse intre 2 si 5 milimetri.
Agentul patogen se numeste Botrytis allii, aceasta ciuperca evolueaza in conditii optime la temperaturi cuprinse intre 22 si 23 de grade Celsius. Ciuperca poate distruge frunzele, bulbii si inflorescentele.
Transmiterea ciupercii anual are loc prin sclerotii din sol sau prin sporii ramasi in sol sau pe resturile vegetale.
Prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu la ceapa:
Pentru a preveni aparitia putregaiului cenusiu la ceapa trebuie sa tineti cont de igiena culturala, asolamentul fiind la minim 3 ani. Trebuie sa tineti cont ca fertilizarea sa fie facuta corect si echilibrat (fara balegar). Irigati cu norme rationale, folositi materiale de plantat sanatos.
Fungicide impotriva putregaiului cenusiu al cepei:
Teldor - un fungicid cu actiune de contact si local sistemica pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale si a moniliozelor la pomii fructiferi.
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Citeste si articolul despre Putregaiul umed al radacinoaselor.