Ridichea sau dupa denumirea stiintifica Raphanus sativus, este o planta erbacee anuala sau bienala care face parte din familia Brassicaceae, fiind cultivata pentru radacina sa comestibila. Planta de ridichi are o tulpina scurta paroasa si o rozeta (frunze orizontale si circulare la nivelul solului) de frunze de forma alungita care masoara 5-30 cm in lungime.
Radacina pivotanta a plantei este cilindrica sau conica si de obicei de culoare rosie sau alba. Planta de ridichi produce mai multe flori violete sau roz pe raceme care produc 2-12 seminte. Semintele brun-roscatice sunt ovale si usor turtite. Ridichea este in general cultivata ca planta anuala, supravietuind doar unui sezon de crestere si poate atinge 20-100 cm inaltime, in functie de soi.
Boli care pot aparea in cultura de ridichi:
Alternarioza (Alternaria brassicae)
Alternarioza ridichilor se manifesta sub forma de pete circulare galbene, maro inchis sau negre pe frunze cu inele concentrice pe frunze, petiole, tulpini si/sau flori. Centrul leziunilor poate sa se usuce si sa cada, dand frunzelor un aspect de gaurit. Petele se unesc pentru a forma pete necrotice mari, iar in cazul netratarii bolii frunzele pot cade. Aparitia bolii favorizeaza vremea calda si umeda.
Metode de prevenire ale alternariozei:
- Plantati numai seminte certificate, fara boli.
- Tratati semintele cu apa fierbinte inainte de plantare.
- Rotatia culturilor la specii non-brassica.
- Irigati plantele dimineata pentru a lasa suficient timp sa se usuce in timpul zilei.
- Aplicati fungicid adecvat.
Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Melody Compact 49 WG.
Hernia radacinilor (Plasmodiophora brassicae)
Hernia radacinilor se manifesta prin cresterea lenta a plantelor. Frunze galbui se ofilesc in timpul zilei si isi revin partial noaptea. Radacinile sunt umflate, distorsionate. Poate fi dificil de distins de deteriorarea nematozilor. Ciuperca poate supravietui in sol pentru perioade mai mari de 10 ani.
Metode de prevenire ale herniei radacinilor:
Odata ce agentul patogen este prezent in sol, acesta poate supravietui multi ani, eliminarea agentului patogen este imposibil din punct de vedere economic, dar este recomandat:
- Rotatia culturilor
- Plantarea numai de seminte certificate.
- Evitati transplanturile cultivate pe camp.
- Aplicarea de tratamente fungice specifice.
Ofilirea fuzariana (Fusarium oxysporum)
Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor, acestea capatand o culoare galbena pe o parte a plantei. Frunzele cad din planta lasand o tulpina defoliata.
Ciuperca poate supravietui in sol multi ani si poate fi raspandita in noi zone prin transplanturi infectate, sol sau pe echipamente infestate. Se poate raspandi si prin apa sau prin vant.
Metode de prevenire ale ofilirii fuzariene:
- Boala poate fi controlata eficient prin plantarea de soiuri rezistente de ridichi.
- Odata ce agentul patogen s-a stabilit, se poate face foarte putin pentru a-l controla.
- Raspandirea poate fi prevenita prin igienizarea regulata a tuturor echipamentelor.
- Nu plantati culturi sensibile in soluri infestate anterior
Rugina alba (Albugo candida)
Rugina alba se manifesta sub forma de pustule albe pe cotiledoane, frunze, tulpini si/sau flori care se unesc pentru a forma zone mari de infectie. Frunzele se pot rasuci si se pot ingrosa. Ciuperca poate supravietui perioade lungi de timp in conditii uscate, boala este raspandita de vant.
Metode de prevenire ale ruginii albe:
- Rotiti culturile.
- Plantati numai seminte fara boli.
- Aplicati fungicid adecvat daca boala devine o problema.
Pentru combaterea ruginii este recomandata utilzarea fungicidului Topas 100 EC.
Daunatori care pot afecta cultura de ridichi:
Afide
Afidele sunt insecte mici cu corp moale care pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor sau a tulpinilor plantei. De obicei de culoare verde sau galbena, dar poate fi roz, maro, rosu sau negru, in functie de specie si de planta gazda. Daca infestarea cu afide este puternica, poate determina frunzele sa se ingalbeneasca sau sa se deformeze.
Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidul Mavrik 2 F.
Musculita alba de sera
Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii.
Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandata utilizarea insecticidelor Mospilan 20 SG.
Carabusul de mai
Adultii apartinand majoritatii speciilor Phyllophaga sunt foarte asemanatoare in ceea ce priveste aspectul lor exterior. Pe scurt, adultii au o culoare maro-rosiatica si cresc pana la aproximativ 10-25 cm, in functie de specia respectiva.
Deteriorarea initiala nu este vizibila in partile aeriene ale plantei, deoarece larvele se hranesc doar cu firele de radacina si materialul organic in timpul primului si al doilea stadiu. Cand trec la etapa urmatoare, larvele incep sa se hraneasca cu radacini mai mari ale plantelor, ceea ce duce mai tarziu la semne de ofilire si crestere reticenta.
Pentru a scapa de carabusul de mai este recomandat sa utilizati Trika Expert.
Viermi sarma
Biologia variaza in functie de specie. In general, adultii si larvele ierneaza in sol, devenind active primavara. Femelele adulte sapa vizuini si depun oua in jurul bazei plantelor gazda. Ouale eclozeaza in cateva saptamani, iar larvele se dezvolta prin mai multe mutari pe o perioada de timp de la cateva luni la peste 4 ani. Ele se transforma in pupa in celulele din sol la sfarsitul verii sau toamna si apar ca adulti la cateva saptamani dupa aceea. Generatiile se pot suprapune foarte mult.
Pentru a scapa de viermii sarma este recomandat sa utilizati Basamid Granule.
Coropisnita
Coropisnita are o generatie la 2 ani, adultii aparand primvara. In iunie, dupa ce femelele s-au imperecheat vor sapa tuneluri in pamant de 10-15 centimetri adancime.
Pana in toamna, larvele vor naparli de 2 ori, dupa care se vor retrage pentru hibernare. In urmatorul an, larvele vor naparli de 3 ori, dupa care se vor transforma in adulti, acestia parasind locul de hibernare in februarie-martie.
Coropisnita se hraneste cu substrat vegetal, dar si cu prada vie, cum ar fi: rame, larve sau insecte. Aceasta poate dauna direct plantei rozand radacinile sau indirect sapand tuneluri si scotand semintele incoltite la suprafata solului. Plantela care au fost atacate de coropisnita pot fi observate usor, acestea vestejindu-se.
Pentru combaterea coropisnitei este recomandata utilizarea Corocid Forte!
Citeste si articolul despre Ridichi!