Filtre

Rizoctoniozei

Rizoctonioza mai poate fi intalnita si sub numele de putregaiul fructelor de tomate. Rizoctonioza este o boala care apare de regula in anii in care precipitatiile sunt din abundenta, iar temperaturile sunt ridicate.

Cum se manifesta rizoctonioza:

Fructele verzi care au fost afectate de rizoctonioza au pete de forma rotunda si dimensiuni mici. Culoarea petelor este bruna si acestea sunt usor adancite (0,5-0,7 cm).

In cazul in care ciuperca ataca radacinile se produce ofilirea plantelor, dar si putrezirea radacinilor. Ciuperca poate evolua numai in intervalul de temperaturi 24-28 de grade Celsius.

Agentul patogen se numeste Rhizoctonia solani, o ciuperca de sol care poate fi gasita in permanenta sub forma de miceliu sau scleroti in terenurile care sunt infectate. Pe parcursul procesului de vegetatie, aceasta ciuperca se poate raspandi prin fragmente de miceliu purtate de apa de irigatie.

Afla mai multe despre rizoctonioza din articolul nostru, click aici!