Roinita
Frunzele sunt de culoare verde si se pot folosi pe post de condiment sau pentru a oferi aroma unei game variate de mancaruri. Roinita contine uleiuri eterice, taninuri, glucide, saruri minerale, aluminiu si potasiu, etc.
Frunzele pot fi utilizate in scop terapeutic, avand o actionare antiseptica, sedativa sau chiar si cicatrizanta. Roinita are un efect insecticid pentru molii, este o planta valoroasa si are un aspect decorativ.
Roinitia este originara din Europa de sud si era cunoscuta in antichitate ca planta melifera si aromatica.
In Spania a fost cultivata in secolul 10, de unde a fost apoi si raspandita in alte tari europene: Franta, Italia, etc.
Roinita este o planta perena, dezvolta in sol un rizon in pozitie orizontala cu numeroase radacini. Tulpina este ramificata, poate ajunge pana la 120 de centimetri inaltine, dreapta.
Frunzele au un varf optuz si un gust usor amarui, florile sunt de culoare alba sau rosii, sunt grupate si infloresc din luna iunie pana la sfarsitul lunii august.
Aceasta planta nu suporta temperaturile foarte joase, este pretentioasa la lumina, avand nevoie de aceasta mare parte din timp, deoarece umbra ii poate afecta dezvoltarea
Roinita are nevoie de pamanturi nisipo-lutoase, expuse mare parte din timp razelor de soare, si cea mai importanta conditie a pamantului este ca trebuie sa fie bine drenat, adica acel tip de sol care permite scurgerea buna a apei fara acumularea de balti.
Aceasta are 2 variante de infiintare: prin seminte sau vegetativ, daca alegeti varianta semanatului, puteti face asta direct in camp in luna aprilie, dar trebuie sa lasati spatiu intre seminte de aproximativ 40 - 50 de centimetri. Daca alegeti a doua varianta, aici este vorba despre plantele care sunt deja dezvoltate si au o varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani. Toamna le scoateti din pamant, le fasonati si mocirliti pentru o plantare ca la carte.
Pentru a ingriji roinita trebuie sa prasiti si sa pliviti pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor, rariti plantele la cam 20, maxim 30 de centimetri pe rand, udati in perioadele in care nu ploua mult timp ( secetoase ), utilizati ingrasamantul Osmocote sau stimulatorul de inradacinare Razormin, imediat dupa ce ati recoltat frunzele.
Puteti recolta pentru prima data in luna iunie, la inceputul perioadei de inflorire, taiati tulpinile ( cu ajutorul unui foarfece universal, Fiskars ), rupeti frunzele pe care trebuie sa le uscati la umbra ca sa evitati sa se innegreasca.
Va invitam sa cititi si articolul despre Menta.