Tomate / Rosii
Exista un motiv pentru care rosiile sunt legumele numarul 1, si anume: Gustul delicios, mai ales al celor recoltate chiar din gradina dumneavoastra.
In regiunile nordice, plantele de rosii vor avea nevoie de cel putin 6 ore de lumina solara zilnic, de preferat 8 pana la 10 ore.
In regiunile sudice, umbra usoara de dupa-amiaza va ajuta rosiile sa supravietuiasca si sa prospere.
Daunatori care pot aparea in cultura de rosii:
Molia miniera: Aceasta face parte din familia Gelechiidae, este originara din America de Sud, ajungand in Romania in 2009, poate compromite toata cultura. Aceasta se dezvolta in 4 stadii: ou, larva, pupa si adult. Ouale sunt pozitionate pe partea din spatele frunzelor, dimensiunea acestora nu depaseste 4 milimetri. Pupele sunt de culoare verde, iar pe masura ce se dezvolta devin maronii. Moliile adulte ajung la dimensiuni de maxim 7 milimetri, si au deschizatura a aripilor de 10 milimetri. Atacul este realizat de catre larve care se vor hranii cu tesutul cuprins epiderma superioara si cea inferioara a frunzei.
Pentru combaterea moliei miniere va recomandam utilizarea Affirm, Este un produs de origine naturala care apartine grupei chimice avermectine
Coropisnita: Atacul acesteia are loc asupra radacinii, taind-o, dupa care plantele se ofilesc.
Aceasta ataca mai multe tipuri de plante, nu doar rosiile, ataca pe timp de noapte in deosebi pe perioada intregului proces de vegetatie.
Pentru combaterea acesteia va recomandam utilizarea Corocid Forte, o momeala sub forma de granule de culoare albastra.
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei, pe flori sau lastari. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.
Se poate folosi insecticidul Mavrik 2 F in combinatie cu Ortiva 250.
Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte daunatoare plantelor de camp. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Boli care pot aparea in cultura de rosii:
Putregaiul fructelor: Aceasta boala se manifesta asupra frunzelor in dezvoltare sau cele ajunse la maturitate, pe care pot ajunge particule de sol dupa ploaie, pe frunze se pot observa pete cu forma rotunda de dimensiuni mici, maronii. Pe suprafata fructelor afectate apar zone de culoare maro-rosiatica. Aceasta boala poate ajunge si la radacini, producand putrezirea acestora.
Daca observati zone afectate pe rasad, stropiti cu Folpan 80 WDG, Previcur Energy, iar apoi cu Merpan 80 WDG.
Mana tomatelor: Aceasta este periculoasa si pentru cultura de tomate, dar si pentru altele. Atacul se manifesta asupra frunzelor, aceasta putand reduce recolta cu pana la 60% in anii in care ploua mult. Aceasta boala va impiedica buna dezvoltare a plantei.
Pentru a scapa de mana va recomandam sa folositi Topsin 500 SC, are actiune fungicida, de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini.
Musca miniera: Aceasta poate fi intalnita cel mai des in sere, larvele creeaza tuneluri intre epidermele frunzei, iar la un atac dur frunza afectata se va usca.
Pentru combaterea acesteia utilizati insecticide de specialitate.
Beneficiile consumului de rosii:
Continutul de apa al rosiilor este de aproximativ 95%. Restul de 5% este format in principal din carbohidrati si fibre .
Iata substantele nutritive dintr-o rosie de 100 de grame:
- Calorii: 18
- Apa: 95%
- Proteine: 0,9 grame
- Carbohidrati: 3,9 grame
- Zahar: 2,6 grame
- Fibra: 1,2 grame
- Grasime: 0,2 grame
Carbohidrati
Glucidele cuprind 4% din rosiile crude, care se ridica la mai putin de 5 grame de carbohidrati pentru o rosie medie (123 grame).
Zaharurile simple, precum glucoza si fructoza, reprezinta aproape 70% din continutul de carbohidrati.
Fibra
Rosiile sunt o sursa buna de fibre , oferind aproximativ 1,5 grame pe rosie de dimensiuni medii.
Majoritatea fibrelor (87%) din rosii sunt insolubile.
Vitamine si minerale
Rosiile sunt o sursa buna de mai multe vitamine si minerale:
*Vitamina C. Aceasta vitamina este un nutrient si un antioxidant esential. O rosie de dimensiuni medii poate furniza aproximativ 28% din aportul zilnic de necesar.
*Potasiu. Un mineral esential, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale si prevenirea bolilor de inima.
*Vitamina K1, este importanta pentru coagularea sangelui si pentru sanatatea oaselor.
*Folat, Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru cresterea normala a tesuturilor si functia celulara. Este deosebit de important pentru femeile gravide.
Bogat in antioxidanti
Sucul de rosii este o sursa concentrata de antioxidanti puternici precum licopenul, un pigment de plante carotenoide care a fost asociat cu beneficii impresionante pentru sanatate.
Multe studii au aratat ca consumul de suc de rosii bogat in licopen are efecte benefice asupra sanatatii dumneavoastra - in special prin reducerea inflamatiei.
Va invitam sa cititi si articolul despre Patrunjel.