Categorii

Rozmarin (Rozmarinus officinalis)


Rozmarin

Rozmarin

Provenind de pe tarmurile Marii Mediterane, rozmarinul se descurca cel mai bine in zonele calde, cu umiditate echilibrata, unde se poate dezvolta intr-un arbust de cativa metri inaltime. De fapt, rozmarinul creste atat de viguros in conditii ideale incat poate deveni un pic o povara daca nu este gestionat corect!

Aceasta planta poate fi cultivata in aer liber ca arbust peren. In zonele mai reci, ar trebui pastrat intr-o ghiveci si adus in interior iarna.

Rozmarinul este adesea folosit pentru condimentarea diferitelor mancaruri.

Cand se planteaza rozmarinul:

Rozmarinul poate fi cultivat din seminte, dar ratele de germinare sunt in general destul de scazute, iar rasadurile cresc lent. Prin urmare, se recomanda insistent sa incepeti plante de rozmarin din butasi. Butasii cresc rapid in conditii bune si ar trebui sa fie gata pentru plantarea in aer liber in aproximativ 8 saptamani.

Pentru inceput, plantati semintele sau butasii in interior cu 8-10 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara.

Nota: semintele pot dura mult timp pentru a germina (2 pana la 3 saptamani), asa ca nu renuntati imediat!

Alegerea si pregatirea unui loc de plantare:

Rozmarinul are nevoie predominant de soare, asa ca trebuie sa plantati in zone insorite.

Locul de plantare ar trebui sa aiba sol bine drenat, adica acel tip de pamant care sa permita scurgerea eficienta a apei, fara acumularea de balti. Rozmarinul nu va tolera sa aibe solul umed in mod constant.

Asigurati-va ca oferiti plantelor suficient spatiu pentru a se putea dezvolta. Odata stabilit, rozmarinul poate creste in cele din urma pana la aproximativ 4 metri inaltime si se poate raspandi si la aproximativ 4 metri.

In gradina, puteti planta rozmarinul langa fasole , varza , morcovi.

Cum se planteaza rozmarinul:

Plantati seminte / butasi in sol bine drenat. Pentru o crestere optima, temperatura solului trebuie sa fie de aproximativ 21 de grade Celsius.

Cum se ingrijeste corect rozmarinul:

Udati plantele de rozmarin uniform pe tot parcursul sezonului de crestere, dar aveti grija sa udati in exces.

Taiati constant plantele de rozmarin, astfel incat sa nu devina stufoase.

Pentru a avea rozmarin proaspat si pe parcursul iernii, cultivati planta in interior intr-un ghiveci. Asigurati-va ca il puneti la lumina puternica si protejati-l de curentii reci.

Asigurati-va ca obtineti butasi sau impartiti planta pentru sezonul viitor, daca nu va supravietui iernii in zona dumneavoastra.

Cum se recolteaza rozmarinul:

Scoateti tulpinile pentru a le folosi proaspete sau pastrati-le in bucatarie pentru a avea rozmarin uscat.

In timpul iernii, aduceti in interior plante de rozmarin in ghivece.

Recolteaza tulpini si frunze tinere pentru gustul cel mai proaspat.

Recoltati pana la o treime din rozmarin in orice moment, pentru a stimula dezvoltarea continua a plantei.

Recoltare Rozmarin

Daunatori care pot afecta rozmarinul:

Musculita alba: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.

Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Oleorgan, un insecticid natural pe baza de uleiuri vegetale ce poate fi utilizat in controlul daunatorilor din culturile de legume.

Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati Mavrik 2 F, este un Insecticid piretroid de ultima generatie, ce contine substanta activa Tau-fluvalinat, obtinuta dintr-un aminoacid denumit valina, care se gaseste in cazeina din lapte.

Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte daunatoare plantelor de camp. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.

Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.

O boala care poate ataca rozmarinul este:

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Va recomandam utilizarea fungicidului Kumulus DF.

Va invitam sa cititi si articolul despre Maghiran.

Produse recomandate

Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
Oleorgan, 1 litru
186,99 Lei
-14%
Foarfeca universala pentru gradina, 21 cm S90, Fiskars