Categorii

Rubarba (Rheum rhabarbarum) - Recoltare, combatere daunatori

Recoltare - Udare - Combatere daunatori


Rubarba

Rubarba (Rheum rhabarbarum)

Rubarba este denumirea comuna pentru plantele perene care cuprind genul Rheum din familia Polygonaceae si, in special, rubarba de gradina, Rheum rhabarbarum, care este cultivata popular pentru tulpinile sale, frunzele lungi, carnoase, comestibile (petiolii), care sunt indulcite si gatite.

Plantele din genul Rheum cresc din rizomi grosi si scurti si se caracterizeaza prin frunze mari, care au o forma aproximativ triunghiulara, flori mici grupate in inflorenscene mari, compuse, cu frunze si petioli lungi.

O serie de soiuri de rubarba au fost domesticite atat ca plante medicinale, cat si pentru consumul uman.

Rubarba este acum cultivata in multe zone si datorita productiei de sere este disponibila pe tot parcursul anului.

In climatele temperate, rubarba este una dintre primele plante alimentare pregatite pentru recoltare, de obicei la mijlocul pana la sfarsitul primaverii (aprilie / mai in emisfera nordica, octombrie / noiembrie in sud), iar sezonul plantelor cultivate pe camp dureaza pana in septembrie. Rubarba este gata sa fie consumata imediat ce este recoltata, iar tulpinile proaspat taiate vor fi ferme si lucioase.

Culoarea tulpinilor de rubarba pot varia de la rosu intens pana la roz sau pur si simplu verde. Culoarea rezulta din prezenta antocianinelor si variaza atat in functie de varietatea de rubarba, cat si de tehnica de productie. Rubarba cu tulpina verde este mai robusta si are un randament mai mare, iar tulpinile de culoare rosie sunt mai populare in randul consumatorilor.

In climatele calde, rubarba va creste tot anul, dar in climatele mai reci partile plantei de deasupra solului dispar complet in timpul iernii si incep sa creasca din nou din radacina la inceputul primaverii.

Rubarba poate fi plantata cu succes in ghivece, atat timp cat ghiveciul este suficient de mare pentru a se potrivi cresterii unui sezon.

Sfaturi pentru plantare rubarba din seminte - Rheum rhabarbarum:

Inceperea plantelor din seminte dureaza mai mult si este putin mai dificil sa obtii o recolta buna, mai ales in clima mai calda, unde sezonul de crestere poate fi mai scurt. Gradinarii cultiva de obicei aceasta planta dintr-o coroana, care poate fi comandata online sau de la o gradinita.

Recomandari privind solul, lumina si apa - Rubarba (Rheum rhabarbarum):

Planta de rubarba se descurca cel mai bine in zone foarte insorite, desi o anumita umbra poate fi tolerata, mai ales in clima mai calda. In zonele mai racoroase in care va ierna, aceasta planta se va intoarce in fiecare an si poate fi lasata in acelasi loc atat timp cat va supravietui, care poate dura zeci de ani. Nu este nevoie sa o mutati ca si in cazul anumitor legume, deoarece nu este predispus la nematozi sau la alti daunatori care ataca multe plante de gradina. Aceasta o face o leguma extrem de usor de intretinut.

Deoparte, singurul lucru care trebuie facut bine pentru ca rubarba sa prospere este pregatirea adecvata a solului. Planta de rubarba este un alimentator greu si are nevoie de sol fertil pentru a se stabili si a prospera in gradina. Asigurati-va ca lucrati intr-un strat frumos si adanc de compost pentru a satisface nevoile sale in crestere, iar aceasta planta se va descurca foarte bine.

Retineti ca acestei plante ii place solul umed, dar nu ii place sa fie udata excesiv.

Rubarba

Recoltare rubarba (Rheum rhabarbarum):

Recoltarea rubarbei nu este o sarcina complexa, dar planta ar trebui lasata singura pentru primul sezon, astfel incat sa se poata stabili pe deplin. In al doilea sezon de crestere, tulpinile pot fi recoltate daca planta se umple bine. Trebuie sa fiti atent pe dimensiunea tulpinilor in general.

Majoritatea plantelor de rubarba pot avea tulpini ce se pot indeparta odata ce ating 12 sau mai multi centimetri, dar asigurati-va ca verificati soiul care este plantat pentru inaltimea completa.

Odata ce au trecut cativa ani si planta este complet stabilita, este posibil sa aveti un sezon de recoltare care sa dureze doua luni sau mai mult. Lasarea unora din tulpini pe planta va va ajuta sa va asigurati ca aceasta continua sa produca si nu este supra-recoltata in zonele in care planta este perena.

Bolile care pot afecta cultura de rubarba sunt: patarea, rugina, antracnoza, putregaiul.

Daunatorii care pot afecta cultura de rubarba sunt: acarienii si afidele.

Acarienii - acestia au mai multe generatii pe an, iar femelele formeaza o panza cu care inconjoara tulpina, dupa care depuna ouale. Larvele si adultii insectelor se hranesc cu sucul celular al plantelor, in acest mod dezvoltarea plantei fiind incetinita. Pentru combaterea aparitiei acarienilor puteti folosi insecticidul Vertimec 1.8 EC.

Afidele - Afidele sunt insecte de dimensiuni mici, care se pot observa pe partea inferioara a frunzelor si / sau tulpinilor plantei. Daca infestarea cu afide este severa, aceasta poate provoca pete necrotice distorsionate, pe frunze. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita roua de miere, care incurajeaza cresterea mucegaiului de funingine pe plante. Pentru a putea combate afidele puteti folosi insecticide precum Decis Expert sau Kabon.

Citeste si articolul despre Giulia.

Produse recomandate

-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei