Categorii

Rugina fasolei, garoafelor, graului, florii soarelui, frunzelor de prun, trandafirului

Metode de prevenire si combatere rugina


Rugina plantelor

Rugina

Rugina este o boala cauzată de un parazit fungic ce are nevoie de plante vii pentru a supraviețui. Bolile de rugină apar cel mai adesea în condiții de umezeala. Rugina este răspândită de spori care sunt transferați de la plantele infectate la plantele sănătoase.

Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus):

Rugina se dezvoltă pe frunzele și păstăile fasolei sub formă de spori de culoare roșii-maronii care patrund in epiderma. Ciupercile de rugină au cicluri de viață extrem de complexe, implicând adesea două gazde și până la cinci stadii de spori diferite. Pe frunze și tulpini se dezvoltă spori de culoare roșii-maronii. Frunzele grav infectate devin clorotice si uscate.

Infecțiile severe pot duce la defoliere. Frunzele bolnave își pierd capacitatea fotosintetică.

Metode de combatere si prevenire a ruginii la fasole:

Rotirea culturii, evitați aplicarea excesivă de azot și asigurați fertilizarea adecvată cu potasiu, plantarea de soiuri rezistente.

Fungicide recomandate impotriva ruginei la fasole: Ortiva Top, Amistar, Merpan 50 WP.

Rugina Garoafelor (Uromyces caryophyllinus):

Rugina este o boală periculoasa pentru plante, cauzată de ciuperca patogenă Uromyces caryophyllinus. Această boală poate fi văzută ca pete de culoare ruginie pe frunze, tulpini sau inflorescențe și provoacă o dezvoltare necorespunzătoare a frunzelor.

Pentru garoafe, această boală a fost observată în toate țările care cultivă garoafe în sere. Această boală afectează multe specii de garoafe.

Simptome ruginii la garoafe:

Atacul poate fi observat pe organele aeriene ale garoafelor, dar este mai frecvent pe frunze și tulpini. Pe frunze vor apărea pete de dimensiuni mici, rotunde, cu diametrul de 1 mm. Forma lor poate fi de asemenea ovală, iar culoarea lor este galben-maroniu.

Pe țesuturile afectate vor apărea umflaturi mici, subepidermice. Formele umflaturilor pot fi circulare sau ovale, culoarea este maro deschis si sunt grupate ca cercuri concentrice pe ambele părți ale frunzelor. Mai târziu, telutosporii ciupercii vor apărea pe aceleași pete de pe frunze, ca umflaturi maronii negricioase care se unesc în mod normal.

Frunzele care au fost grav afectate se vor îngălbeni și se vor ofili, ducând la o dezvoltare slabă a plantelor. Dacă tulpinile florilor sunt afectate în jur, circulația sevei este compromisă și plantele se vor usca deasupra zonei afectate.

Agentul Patogen se numeste Uromyces caryophyllinus va ierna în sol sau pe sol sub forma de telutospori. Poate supraviețui chiar și in rezidurile vegetale de pe plantele afectate.

Prevenirea si combaterea ruginii la garoafe

Vă recomandăm un control amănunțit al culturilor, asigurați-vă că toate plantele care prezintă semne ale acestei boli sunt îndepărtate și distruse. Când reproduceți plantele, asigurați-vă că utilizați altoi care provin de la plante sănătoase.

Cele mai eficiente fungicide impotriva ruginii la garoafe: Polyram DF, Topas 100 EC, Funres.

Rugina graului (Puccinia Recondita):

Rugina graului este o boala care apare in toate zonele in care se cultiva graul, se raspandeste rapid mai ales pe vreme ploioasa si temperaturi cuprinse intre 15 si 25 de grade Celsius.

Simptomele aparitiei ruginii graului:

Aceasta produce pierderi pe suprafețe mari intre 1 si 20%. Câmpurile pot fi distruse atunci când atacul bolii este sever. Apare în mod normal pe partea superioară a frunzei, sub forma de pete de culoare maro și, în general, are formă circulară. Rugina pătrunde rareori prin frunză.

Raspandirea ruginii graului:

Raspandirea agentului patogen are loc la temperaturi cuprinse intre 20-25 de grade Celsius, si cu gradul de umiditate ridicat. Vântul este un alt factor al raspandirii ciupercii

Cel mai recomandat pentru prevenirea atacului ruginii la grau este sa cultivati soiuri rezistente si sa recoltati in momentul optim.

Cele mai eficiente fungicide pentru a combate aparitia ruginii la grau: Tebucur 250 EW, Dithane M 45, Microthiol Special WDG.

Rugina graului

Rugina florii soarelui (Puccinia Helianthi):

Rugina florii soarelui este cauzată de agentul patogen fungic Puccinia helianthi, nu este o boală pe care o vedem în fiecare an. Cu toate acestea, dacă apare la începutul sezonului, poate pune probleme grave în special în câmpurile irigate. Agentul patogen de rugină are un ciclu de viață foarte complex constând din cinci etape distincte de spori - toate acestea apar la floarea-soarelui. Această etapă este, de asemenea, cea mai dăunătoare pentru cultură și se caracterizează prin spori de culoare roșii-maronii. Acești spori se dezvoltă în general de la mijlocul până la sfârșitul verii.

Condiții favorabile de dezvoltare ale ruginii florii soarelui:

Condițiile de mediu care favorizează infecția și dezvoltarea bolii includ un minim de două până la trei ore de umezeală a frunzelor și temperaturi cuprinse între 15-30 de grade Celsius. Infecții suplimentare cu acești spori pot apărea la fiecare 7-14 zile dacă temperaturile raman constant peste 22 grade Celsius. Pe măsură ce temperaturile scad (sub 12 grade celsius), acești spori sunt transformați în telutospori care servesc ca etapă de iernare a ciupercii.

Prevenirea si combaterea ruginii florii soarelui:

Cel mai recomandat este sa strangeti si sa distrugeti resturile vegetale care au ramas in camp dupa procesul de recoltare. O alta metoda de prevenirea a aparitiei ruginii florii soarelui este sa cultivati soiuri rezistente.

Cele mai recomandata fungicide impotriva ruginii florii soarelui sunt: Impact 125 SC, Pictor.

Rugina florii soarelui

Rugina frunzelor de prun (Tranzschelia pruni-spinosae):

Ciuperca ce cauzeaza rugina frunzelor de prun reprezinta o mare problemă pentru cultivatori deoarece se raspandeste rapid si apare anual.

Rugina frunzelor de prun nu este în general, mortală, dar poate slăbi pomul și poate afecta calitatea fructelor dacă este permisa raspandirea.

Rugina frunzelor de prun – Simptome:

Principalele simptome ale ruginii frunzelor de prun stagnarea dezvoltarii, frunze de dimensiuni mici, etc. Pe vârfurile frunzelor se dezvoltă mici pete galbene, cu spori de culoare ruginie sau maronii pe partea inferioară, unde apar puțin mai târziu. Pe măsură ce frunzele se transformă de la galben la maro, adesea cad din pom.

Agentul patogen se numeste Tranzschelia pruni-spinosae, iar raspandirea ciupercii anual se face prin telutospori sau miceliu de rezistenta.

Fungicide impotriva ruginii la frunzele de prun: Bouille Bordelaise WDG, Mimoten.

Rugina Trandafirului (Phragmidium Disciflorum):

Rugina trandafirilor este o boală cauzată de ciuperca parazitară Phragmidium disciforum și de alte specii înrudite. Este specific trandafirilor și apare primăvara și persistă până când frunzele cad.

Sensibilitatea la rugină variază foarte mult între soiurile de trandafiri, iar majoritatea trandafirilor moderni ar trebui să fie rezistente la rugină.

Rugina trandafirilor este cea mai puțin gravă dintre bolile comune ale trandafirilor; patarea neagră și făinarea de trandafir sunt mult mai răspândite.

Simptomele ruginii trandafirului

Pe suprafata tulpinilor: primăvara, tulpinile tinere deformate, cu pustule mari de spori prăfoși portocalii strălucitori.

Pe suprafata frunzelor: puteti observa pete de culoare galbena pe suprafețele superioare, care corespund sporilor portocalii pe suprafața inferioară. Frunzele care sunt infectate pot cădea devreme.

Metode de prevenire si combatere ale ruginii trandafirului:

Cel mai recomandat este sa taiati si sa adunati ramurile care sunt atacate dur. Sa strangeti si sa ardeti frunzele care sunt cazute pentru a diminua zonele in care poate ierna agentul patogen.

Cele mai eficiente fungicide impotriva ruginii trandafirului: Zytron, Thiovit Jet.

Citeste si articolul despre Putregaiul cenusiu al tomatelor.

Produse recomandate

Funres, 1 litru
315,99 Lei
-16%
Merpan 80 WDG, 1 kg
Merpan 80 WDG, 1 kg
100,79 Lei
120,27 Lei
-1%
Tebucur 250 EW, 1 litru
Tebucur 250 EW, 1 litru
149,31 Lei
150,28 Lei