Saintpaulia
Saintpaulia, aceste specii de plante sunt utilizate in mod obisnuit ca plante de interior, dar pot fi pastrate si ca plante in aer liber in anumite climate. Saintpaulia este o specie de plante ornamentale care mai au si denumirea de violete africane.Violetele africane sunt plante de apartament mici care produc flori albe, albastre sau violete. Iata cum sa ai grija de violetele africane in casa ta!
Sfaturi pentru plantare Saintpaulia:
- Este ideal sa folositi un amestec de pamant de ghiveci cu un drenaj bun.
- Pastrati violetele africane plantate in ghivece mici si schimbati-le solul o data pe an pentru beneficia de pamant proaspat.
- Solul trebuie sa fie liber si bine drenat, iar continutul ridicat de materie organica este benefic.
Cum se ingrijesc violetele africane sau Saintpaulia:
- Pastrati solul usor umed si folositi apa la temperatura camerei.
- Frunzele sunt susceptibile de putrezire daca sunt tinute la umiditate ridicata, asa ca udati violetele africane (Saintpaulia) la baza tulpinii pentru a evita obtinerea excesului de apa pe frunze.
- Indepartati praful de pe frunze cu o perie mica si moale.
- Fertilizati la fiecare 2 saptamani cu un ingrasamant pentru plante bogate in fosfor, dar numai in timpul sezonului de crestere activ (primavara si vara). Incepeti sa fertilizati numai atunci cand planta pare sa aiba nevoie de un impuls suplimentar. Excesul de fertilizare este o problema mai frecventa decat sub-fertilizarea.
- Multe soiuri prefera conditiile de caldura, de la 18 grade Celsius in sus, desi unele pot tolera si conditii mai reci.
- Frunzele subtiri, de culoare verde inchis, dar si tulpinile va pot spune ca planta primeste prea putina lumina, frunzele de culoare verde deschis sau albe indica prea multa lumina.
- Plantele ar trebui mutate in ghivece mai mari pe masura ce cresc. Momentul optim pentru transplantarea plantelor Saintpaulia este dupa ce unele frunze s-au ofilit.
Sol - Asezati planta in ghiveci cu solul potrivit pentru cea mai usoara ingrijire a violetei africane.
Udare - Plantele Saintpaulia sau violete africane sunt pretentioase in privinta apei, asa ca aveti grija deosebita atunci cand udati. Udati plantele cu apa calduta sau la temperatura camerei. Udati la baza si nu stropiti niciodata frunzele cu apa; doar o picatura poate provoca pete foliare si daune. Udarea corecta este un aspect important al invatarii modului de cultivare al violetelor africane. Udati atunci cand solul se simte mai putin umed la atingere. Nu udati niciodata in exces violetele africane in crestere sau nu le lasati sa se usuce complet.
Lumina - Oferiti iluminare adecvata plantei Saintpaulia. Intensitatea luminii ar trebui sa fie filtrata. Lumina prea puternica poate sa afecteze inflorirea. Plantele de violete africane cu frunzis verde inchis au de obicei nevoie de niveluri de lumina ceva mai ridicate decat cele cu frunzis verde pal sau mediu. Rotiti ghivecele in mod regulat pentru a impiedica frunzele sa se arda. Asezati violetele africane in crestere la 1 m de la o fereastra orientata spre sud sau vest pentru iluminarea potrivita.
Ingrasamant - Fertilizati plantele cu un ingrasamant special pentru plante ornamentale bogat in fosfor. Inflorirea redusa si culoarea frunzelor mai palide indica faptul ca violetele africane in crestere nu primesc suficient ingrasamant.
Daunatori sau boli care pot aparea la Saintpaulia:
Acarieni: Pentru a combate aparitia acarienilor la Saintpaulia puteti folosi insecticidul acaricid Vertimec 1.8 EC.
Fainare - Aceasta este o boala de tip fungic si se manifesta din cauza aparitiei anumitor ciuperci patogene. Fainarea se manifesta pe ambele fete ale frunzelor plantei si se dezvolta sub forma de pasla miceliana de culoare alba. Pentru a combate fainarea puteti folosi fungicide precum Amistar.
Putregai - Aceasta boala de tip fungic este cauzata de udarea in exces. Pentru a combate putregaiul puteti folosi fungicide precum Cidely Top.
Soiuri de Saintpaulia:
Exista sute de soiuri si hibrizi, de la saintpaulia in miniatura pana la soiuri mature! Acestea difera in principal prin culorile florilor lor, care variaza de la alb la violet.
Violetele africane sunt de obicei clasificate dupa marime, in functie de cat de mari cresc:
- Miniatura: mai mici de 20 de cm
- Standard: 20-40 de cm
- Mare: mai mare de 40 de cm.
Citeste acum si articolul despre Sfaturi pentru plantare la Potos.