Categorii

Salata (Lactuca sativa) - Conditii necesare pentru dezvoltare

Combatere daunatori - Combatere boli - Conditii necesare de ingrijire


Salata

Salata (Lactuca sativa)

Salata verde (Lactuca sativa) este una dintre cele mai cultivate si folosite legume din lume. Aceasta este originara din estul Mediteranei, este cultivata la nivel mondial cu numeroase varietati de frunze, culori, forme, dimensiuni si texturi.

Necesitati climatice ale salatei (Lactuca sativa):

Climat

Temperatura ideala pentru cultivarea salatei este intre 10 grade Celsius si 24 grade Celsius. Cu toate acestea, exista soiuri care tolereaza temperaturi mai ridicate si altele care tolereaza temperaturi mai scazute. Temperaturile ridicate pot induce o inflorire timpurie, frunze mai dure sau chiar arsuri.

Lumina

Salata verde (Lactuca sativa) are nevoie de lumina buna, de preferinta in lumina directa a soarelui, dar este toleranta la umbra partiala.

Astfel, in climatele mai calde, salata verde beneficiaza daca este plantata intr-un loc care permite umbra partiala in cele mai fierbinti ore ale zilei.

Sol - Salata verde creste in soluri bine drenate, bogate in materie organica si cu o buna disponibilitate de azot.

Udare - Salata verde trebuie udata frecvent, mentinand solul umed, dar fara a lasa solul sa acumuleze balti.

Sfaturi pentru plantarea salatei verde:

Este important sa alegeti soiuri adaptate la temperatura sezonului de plantare. Exista soiuri adecvate pentru iarna, pentru cultivare la temperaturi usoare sau reci si alte soiuri pentru cultivare la temperaturi mai ridicate in timpul verii.

In climatul bland, semintele pot fi semanate in locatia finala sau pe tavi de seminte si apoi transplantate. Lasati semintele la aproximativ 1 cm adancime in sol.

Salata

Ingrasamant - Salata verde - prefera solul bogat in materie organica, cu mult compost si o cantitate constanta de azot.

Inmultire

Salata poate fi propagata cu usurinta din seminte. Incepeti samanta in interior cu aproximativ 6-8 saptamani inainte de ultima data a inghetului de primavara. Semintele pot fi, de asemenea, plantate direct in pamant cu aproximativ 2 saptamani inainte de ultima data de inghet de primavara. Semintele suplimentare pot fi, de asemenea, plantate in pamant de la ultima data de inghet de primavara pana la jumatatea lunii iunie, la intervale de doua saptamani, in scopul extinderii sezonului de recoltare. Plantati samanta la sfarsitul verii pentru o cultura de toamna.

Daunatori si boli care pot aparea in cultura de salata

Afidele, musculitele albe de sera pot fi daunatori obisnuiti care se gasesc pe plantele de salata. De asemenea, este posibil sa aveti probleme cu bolile fungice daca udati prea mult plante de salata.

Afidele - Afidele sunt insecte de dimensiuni mici, care se pot observa pe partea inferioara a frunzelor si / sau tulpinilor plantei. Daca infestarea cu afide este severa, aceasta poate provoca pete necrotice distorsionate, pe frunze. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita roua de miere, care incurajeaza cresterea mucegaiului de funingine pe plante. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticidul Decis Expert.

Musculita alba de sera - Apare la plantele de interior si atacul acesteia poate duce la stagnarea si debilitarea plantelor. Pentru a combate Musculita alba de sera puteti folosi insecticidele Mavrik 2 F.

Cateva boli care pot afecta cultura de salata sunt:

Mana salatei - Aceasta boala este cunoascuta din 1843 in culturile de salata din zonele temperate ale Europei. La noi in tara a fost observata prima data in 1932, la Iasi. Agentul patogen poate evolua daca temperatura este mentinuta intre 15 si 17 grade Celsius, iar gradul de umiditate este ridicat. Intre 3 si 8 ore de cand sporii isi fac aparitia pe frunze dau filamente de germinatie, daca temperatura este optima (mai mare de 12 grade Celsius). Pentru combaterea manei la salata puteti folosit fungicidul Amistar.

Mana salatei

Fainarea salatei - Aceasta boala a fost descoperita initial in SUA in anul 1931, in Romania in 1976 si se manifesta pe partea superioara a frunzelor de salata sub forma unei pasle de culoare alba, foarte fina, care in scurt timp capata un aspect fainos. Frunzele devin galbene, urmand sa isi piarda luciul si uscandu-se. Pentru a evita aparitia ciupercii recomandat este sa aveti un program de udare regulat sau cultivarea semintelor sanatoase. Pentru combaterea fainarii la salata puteti folosi fungicidul Signum.

Fainare salata

Recoltare

Taiati tulpina cu un cutit ascutit. Puteti alege fie frunze individuale, fie recoltati peste intreaga planta cu ajutorul unui foarfece. Cel mai bine este sa taiati dimineata, cand plantele vor fi cele mai proaspete. Observati cu atentie, deoarece plantele mature produc fructe cu gust amar.

Un beneficiu al consumului de salata: Salata verde este o sursa excelenta de vitamine din grupul B, precum si vitaminele A si C. Este bogata in beta caroten, bogata in calciu, continand aproape la fel de mult calciu ca laptele, contine acid folic, magneziu si potasiu.

Citeste si articolul despre Rubarba.

Produse recomandate

Amistar, 250 ml
139,90 Lei
-11%
Signum, 500 g
Signum, 500 g
231,71 Lei
259,47 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-33%
Signum, 15 g
Signum, 15 g
14,99 Lei
22,30 Lei