Salata verde sau dupa denumirea stiintifica Lactuca sativa, este o planta erbacee anuala sau bienala cu frunze care face parte din familia Asteraceae, cultivata pentru frunzele sale care sunt folosite in salate. Planta de salata poate varia foarte mult in dimensiune, forma si tip de frunze, dar, in general, frunzele plantei formeaza un cap dens sau o rozeta libera.
Tulpina plantei este scurta, cu frunze mai mari dispuse in partea de jos si devenind progresiv mai mici mai sus pe tulpina. Frunzele pot fi netede sau ondulate si sunt de obicei verzi sau rosii. Planta de salata poate creste pana la o inaltime de 30-100 cm in inaltime si este de obicei cultivata anual, recoltata dupa un singur sezon de crestere. Salata verde poate fi denumita salata de gradina si se crede ca provine din Asia Mica si Orientul Mijlociu.
Boli care pot afecta cultura de salata verde:
Antracnoza salatei (Microdochium panattonianum)
Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor exterioare sub forma de mici pete care se pot extinde. Centrele cad din leziunile mature dand plantei un aspect de gaura. Ciuperca supravietuieste in resturile de cultura din sol, iar boala poate fi raspandita prin stropirea cu apa.
Ca metode de prevenire impotriva antracnozei la salata este recomandat sa:
- Rotiti culturile.
- Arati resturile de cultura in sol.
- Sa controlati populatiile de salata verde din jurul plantatiei.
- Evitati irigarea deasupra capului plantei.
Pentru comabaterea antracnozei este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.
Fainarea (Erysiphe cichoracearum)
Fainarea se manifesta sub forma pulbere fina de culoare alba, pe partea superioara si inferioara a frunzelor mai vechi. Frunzele devin galbene sau maro. Pot fi vizibile mici corpi fructiferi negre.
Aparitia bolii este favorizata de conditiile meteorologice, in special de gradul de umiditate ridicat. Fainarea poate fi raspandita pe distante lungi din cauza vantului.
Pentru combaterea fainarii la salata este recomandat sa utilizati fungicide precum Amistar.
Septorioza (Septoria lactucae)
Septorioza se manifesta sub forma de pete clorotice mici, de forma neregulata, pe frunzele cele mai vechi ale plantelor, care se maresc si devin maronii si se usuca. Leziunile pot cadea din frunze creand gauri. Petele de pe frunze pot avea halouri clorotice. Daca planta este grav infectata, leziunile se pot uni formand pete necrotice mari, ofilirea frunzelor si moartea plantelor.
Ciuperca supravietuieste in semintele infectate si in resturile de cultura. Boala se raspandeste din cauza gradului ridicat de umiditate sau prin stropire.
Ca metode de prevenire impotriva septoriozei la salata este recomandat sa:
- Plantati seminte saminte fara agenti patogeni (sanatoase).
- Sa plantati in zonele in care septorioza este mai putin frecventa.
Pentru combatera septoriozei la salata este recomandat sa utilizati fungicide precum Ortiva top.
Mozaicul salatei produs de Lettuce mosaic virus
Mozaicul salatei se manifesta sub forma de nervure marite si clare sau frunze incretite. Virusul este transmis in sol si este introdus in plante prin ciuperca Olpidium brassicae. Boala mai raspandita pe vreme rece.
Ca metode de prevenire impotriva mozaicului la salata este recomandat sa plantati soiuri rezistente.
Mana salatei produsa de Bremia lactuceae
Boala isi facea aparitia in diferitele faze ale procesului de vegetatie pe suprafata frunzelor de la baza. Mana salatei se manifeste sub forma unor pete de dimensiuni mari si culoare galben-undelemnie. Petele se pot uni, devin galbene si apoi distrug toata frunza. Daca atacul are loc pe suprafata primelor 2 frunze, plantele mor. Pe frunzele plantelor dezvoltate petele se vor extinde intre nervuri, pot ajunge sa aiba intre 3 si 15 milimetru in diamntru sau poate chiar mai mult. In dreptul petelor, pe partea din spate a frunzei veti putea observa un puf alb, fin.
Ca metode de prevenire impotriva septoriozei la salata este recomandat sa:
- Cel mai bine ar fi sa adunati si sa ditrugeti plantele care au fost atacate. Infiintati cultura de salata numai in terenurile bine curatate de resturi vegetale.
Pentru combaterea manei la salata este recomandat sa utilizati fungicidul Signum.
Daunatori care pot afecta cultura de salata:
Afide
Afidele sunt insecte mici cu corp moale care pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor sau a tulpinilor plantei. De obicei de culoare verde sau galbena, dar poate fi roz, maro, rosu sau negru, in functie de specie si de planta gazda. Daca infestarea cu afide este puternica, poate determina frunzele sa se ingalbeneasca sau sa se deformeze.
Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a asigura controlul. Verificati transplanturile pentru afide inainte de plantare. Folositi soiuri tolerante daca sunt disponibile. In general insecticidele sunt necesare pentru tratarea afidelor numai daca infestarea este foarte mare - plantele tolereaza in general infestarea de nivel scazut si mediu.
Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidul Mavrik 2 F.
Musculita alba de sera
Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.
Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.
Citeste si articolul despre Salata.