Salcia
Salcia se poate inmulti printr-un proces de butasire -> taiati butasi de ramuri, cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri, la inceputul anotimpului de primavara. Apoi ii puneti intr-un vas umplut cu apa, pe care veti fi nevoit sa o schimbati periodic pentru a nu stimula dezvoltarea posibilelor boli fungice. Dupa ce radacinile s-au format, plantati in pamant, gropile de plantare nedepasind 25 de centimetri.
Soiuri de Salcie:
Salix Alba (salcia alba) - Aceasta specie este originara din Europa si Asia Centrala, inaltimea maxima la care poate ajunge este de 30 de metri, iar diametrul trunchiului de 1 metru. Lastarii au culoarea gri sau verde, scoarta este gri-maronie, frunzele le puteti observa acoperite de perisori albi.
Salix Babylonica (salcia plangatoare) - Aceasta specie este originara din nordul Chinei, poate ajunge pana la maxim 25 de metri inaltime. Lastarii sunt de culoare galben-maronie, mugurii sunt de dimensiuni mici.
Salix Matsudana (salcia japoneza) - Este originara din nord-estul Chinei, poate ajunge pana la maxim 13 metri in inaltime.
Salix Caprea (salcia capreasca) - Aceasta specie este originara din Europa si Asia Centrala, creste sub forma de arbust. Inaltimea maxima pe care o poate atinge este de 10 metri.
Plantare salcie prin butasi:
Pasul 1 -> Luati butasi, puteti recolta lastari dintr-o salcie ajunsa la maturitate. De fiecare data cand un copac este taiat, acesta va deveni mai viguros si va incepe sa produca din ce in ce mai multi lastari in fiecare an.
Pasul 2 -> Asezati butasii intr-o galeata cu apa. Salcia se propaga usor si este dornica sa creasca. Deci, lastarii vor produce cu usurinta radacini intr-o galeata cu apa.
Pasul 3 -> Schimbati apa saptamanal. Este o idee buna sa schimbi apa in mod regulat inainte ca aceasta sa stagneze, altfel radacinile ar putea sa se inece si sa moara.
Pasul 4 -> Asteptati dezvoltarea radacinilor, apoi plantati butasii in pamant. Odata ce radacinile au cativa centimetri lungime, sapati fante de profil V in pamant, cu o adancime de aproximativ 30 de centimetri. Introduceti butasii in fante, distantandu-le la aproximativ 30-50 de centimetri, avand grija sa nu deteriorati radacinile delicate.
Pasul 5 -> Udati regulat. Faceti asta pentru a preveni uscarea, mai ales pe vreme secetoasa.
Pasul 6 -> Cand plantele devin puieti, transplantati toamna. Mutati noii puieti la locatia lor finala in toamna.
Cum sa ingrijim noii puieti:
Daca intentia este de a utiliza butasii ca sursa de inmultire pentru urmatorii ani, noii puieti pot fi taiati la aproximativ 30 de centimetri deasupra nivelului solului in primavara urmatoare (adica un an de la recoltare) . Puietii vor incepe apoi sa produca proprii lastari care pot fi recoltati in anul urmator.
Odata stabilite, salciile nu au nevoie de ingrasaminte, compost sau multa ingrijire. Taiati ramurile care par afectate de boli sau de atacul vreunui daunator si cele care sunt rupte din cauza conditiilor meteo. In cazul in care arbustul dumneavoastra are ramurile foarte fragile, taiati-l sever, chiar pana aproape la baza si lasati-l sa rasara din nou.
Daunatori care pot aparea la Salcie:
Afide: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Pentru a scapa de afide puteti utiliza tratamentul cu Kabon, cel mai bun insecticid.
Gandacul rosu al plopului: Atacul acestuia se manifesta asupra frunzelor si lastarilor tineri, adultii si larvele se hranesc cu acestea, iar in cazul unui atac sever acesta poate produce defolierea masiva.
Pentru combaterea acestuia va recomandam utilizarea insecticidelor de specialitate.
Boli care pot aparea la Salcie:
Rugina: In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.
Va recomandam sa folositi Topsin 70 WDG.
Va invitam sa cititi si articolul despre Salcam.