Salvia
Salvia de gradina este usor de cultivat, si o planta culinara minunata care ofera o aroma incredibila mancarurilor din carne sau fasole.
Salvia este o planta perena rezistenta, cu frunze de culoare verzi-cenusii, care se potriveste perfect plantata intr-o margine de gradina. Dezvolta varfuri de flori de primavara in diferite culori, inclusiv violet, albastru, alb si roz.
Atentie: Nu toate soiurile de salvie sunt culinare.
Aflati cum se planteaza, intretine sau recolteaza saliva acum!
Cum se planteaza salvia:
Acesteia ii place mult lumina, astfel incat trebuie plantata intr-o zona insorita.
Salvia trebuie plantata intr-un sol bine drenat (cel care permite scurgerea eficienta a apei, fara acumularea de balti), nu va tolera sa se dezvolte pe sol umed.
Cel mai simplu si mai bun mod de a incepe plantarea salviei este de la o planta mica(butasi). Puneti plantele la 2 metri distanta.
De asemenea, puteti semana seminte cu pana la doua saptamani inainte de ultima data de inghet. Plantati semintele / butasii in sol bine drenat cu 1-2 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara.
Pentru cea mai buna dezvoltare, solul trebuie sa aiba aproximativ 15 grade Celsius sau mai mult.
Plantele ar trebui sa creasca pana la o inaltime cuprinsa intre 30-75 centimetri.
In gradina, plantati langa rozmarin , varza si morcovi , dar pastrati salvia departe de castraveti.
Cum se ingrijeste salvia:
Asigurati-va ca udati plantele aflate in plin proces de dezvoltare in mod regulat pana cand acestea au ajuns la maturitate, astfel incat sa nu se usuce. Vor avea nevoie de o cantitate consistenta de umiditate pana cand vor incepe sa creasca rapid.
Cel mai bine este sa inlocuiti plantele la fiecare cativa ani, astfel incat acestea sa ramana productive.
Cum se recolteaza salvia:
Indepartati frunzele sau smulgeti ramurile mici din planta.
In primul an, recoltati cu grija pentru a va asigura ca planta se dezvolta complet.
Dupa primul an, asigurati-va ca lasati cateva tulpini, astfel incat planta sa poata fi productiva si pe viitor.
Daca este complet stabilita, o planta poate fi recoltata de pana la trei ori intr-un singur sezon.
Opriti recoltarea toamna, astfel incat planta sa se poata pregati pentru iarna.
Cum se pastreaza salvia:
Aroma salviei este cea mai buna atunci cand este proaspata, dar poate fi pastrata congelata sau uscata.
Pentru a se usca, agatati ramuri intr-o zona umbrita, si lasati-le sa se usuce la aer, asteptand pana cand frunzele se sfarama usor pentru a fi depozitate in borcane bine acoperite.
Salvie isi pastreaza aroma mai bine daca este pastrata in congelator. Congelati frunzele sau tulpinile pe o tava, apoi mutati frunzele intr-o punga sau un recipient cu fermoar. Unii bucatari amesteca frunzele cu ulei, impacheteaza amestecul macinat in tavi de cuburi de gheata pentru a ingheta si apoi transfera cuburile intr-un recipient.
Boli care pot afecta planta de salvie:
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Va recomandam utilizarea fungicidului Systhane Plus 24 E, un fungicid cu actiune sistemica in plante distribuit acropetal, spre varfurile lastarilor si intr-o oarecare masura, bazipetal.
Rugina: Aceasta boala apare cel mai des pe frunze, pe suprafata carora se pot observa pete albe, apoi pe masura ce boala avanseaza devin galbui-maronii. Frunzele care sunt afectate dur se rasucesc, iar apoi cad prematur.
Pentru combaterea ruginii va recomandam Topas 100 EC, un fungicid sistemic local translaminar in frunze, care combate diferitele tipuri de boli ale plantelor.
Daunatori care pot afecta planta de salvie:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati Mospilan 20 SG, un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.
Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte daunatoare plantelor de camp. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Musculita alba: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.
Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Movento 100 SC, un insecticid cu sistemie totala pentru combaterea daunatorilor.
Va invitam sa cititi si articolul despre Rozmarin.