Cum sa scapam de muste
Mustele sunt recunoscute pe scara larga ca purtatori de organisme cauzatoare de boli, iar mobilitatea lor ridicata le face ideale pentru raspandire. Mustele dobandesc acesti agenti patogeni in timp ce se tarasc sau se hranesc cu materiale infectate, cum ar fi deseurile, si pot apoi sa infecteze alimentele umane atunci cand ajung pe ea. Acest transfer poate avea loc pur si simplu in timp ce musca merge pe mancare, dar va avea loc si ca urmare a defecatiei si regurgitarii mustei.
Prezenta simpla a unui numar de insecte zburatoare poate fi o pacoste iritanta pentru personal, clienti. In orice mediu de productie sau vanzare de alimente, departamentul local de sanatate a mediului are responsabilitatea de a aplica legislatia privind siguranta alimentelor si sanatatea mediului.
Musca este cea mai frecventa insecta pe care o intalnim. Cresterea, hranirea si modul in care se deplaseaza sunt destul de diferite de cele mai multe insecte pe care le intalnim.
Mustele pot fi o amenintare uriasa pentru intreprinderi, in special pentru cele care opereaza in industria alimentara. In comparatie cu alti daunatori, cum ar fi rozatoarele si gandacii, mustele sunt responsabile pentru provocarea celui mai mare numar de boli ale personalului.
Boli raspandite de muste:
Spre deosebire de alte insecte, cum ar fi tantarii, care transmit boli direct in corpul tau, mustele nu sunt insecte muscatoare, ci indirecte.
De asemenea, s-a dovedit ca mustele pot transmite agentii patogeni de origine alimentara, toxinele asociate si rezistenta la antibiotice.
Se stie ca mustele transporta si raspandesc aceste boli:
- Holera
- Conjunctivita
- Dizenterie
- Gastroenterita
- Salmoneloza
- Tuberculoza
- Febra tifoida
Cum sunt raspandite bolile de catre muste?
Mustele se hranesc adesea cu materii putrezite si in descompunere, inclusiv fecale umane si animale. Atunci cand o musca se hraneste cu o sursa de hrana infectata cu bacterii, virusi sau paraziti, aceasta acumuleaza agenti patogeni in esofag sau in sistemul lor digestiv.
Spre deosebire de alti daunatori, mustele se pot hrani doar cu substante lichide sau semilichide, deoarece le lipsesc partile gurii pentru a musca sau a mesteca. Cand vine vorba de alimentele solide, ele vor regurgita un lichid format din saliva si sucuri digestive, care descompun alimentele intr-o substanta lichida, permitandu-le sa se delecteze. Datorita acestui obicei de hranire, orice microorganism care traieste in esofag va fi transmis la obiectul pe care il consuma.
Mustele pot transmite agenti patogeni si prin mijloace fizice. Zonele din care se hranesc, produsele alimentare in sine, precum si locurile lor preferate de reproducere, pot fi infectate cu agenti patogeni. Cand o musca aterizeaza pe un produs alimentar uman sau pe orice alt obiect, orice agent patogen care se afla in particulele atasate poate fi transmis cu usurinta acolo unde aterizeaza.
Cum sa preveniti bolile transmise cu muste:
Igiena alimentara
Respectarea practicilor corecte de igiena alimentara poate ajuta la prevenirea raspandirii bolilor mustei. Acest lucru se poate face asigurand:
Ingredientele crude sunt depozitate in mod igienic, iar fructele si legumele sunt spalate bine inainte de utilizare
Ustensilele de gatit, mancare si baut sunt curatate corespunzator inainte si dupa utilizare
Zonele de pregatire a alimentelor si masinile de prelucrare sunt mentinute la un standard ridicat de igiena
Respectarea standardelor si reglementarilor alimentare necesare va ajuta la eliminarea oricaror bacterii raspandite de muste.
Aveti grija la locurile de reproducere ale mustelor:
Principalele zonele comune de reproducere pentru muste sunt: gunoiul, depozitele de animale, excrementele.
Ar trebui sa existe un sistem adecvat de gestionare a deseurilor pentru a se asigura ca unitatile de deseuri nu sunt supraumplute si sunt golite in mod regulat. Cosurile ar trebui sa aiba un capac etans securizat in orice moment si unitatile ar trebui sa fie curatate in mod regulat.
Ciclul de viata al unei muste:
Ciclul de viata al unei muste incepe in stadiul de ou. O musca de sex feminin este capabila sa depuna pana la 150 de oua intr-un lot. Pe o perioada de cateva zile, ea va produce cinci sau sase loturi de oua. Mustele de casa de sex feminin favorizeaza suprafetele umede, intunecate, cum ar fi compostul, gunoiul de grajd si alte materiale organice descompuse pentru oua. Ouale de musca seamana cu boabele de orez.
In decurs de o zi, ouale de musca se transforma in larve, cunoscute si sub numele de viermi. Viermii sunt insecte albe si fara picioare care se hranesc de la locul de ouat timp de trei pana la cinci zile. In acest timp, viermii navalesc de mai multe ori. Apoi aleg un loc intunecat pentru a pupa.
Pupele de muste au functii similare cu coconii fluture: cochiliile lor dure si maronii protejeaza mustele inactive, in curs de dezvoltare. Pe parcursul a trei pana la sase zile, pupele dezvolta picioare si aripi, aparand in cele din urma ca muste de casa. In termen de doua-trei zile, mustele femele sunt capabile de reproducere.
Metode de combatere:
Veti gasi la noi pe site mai multe produse pentru combaterea mustelor care va vor ajuta sa scapati de muste, noi va recomandam urmatoarele:
Insecticid Quick Bayt 2 extra WG 10, Bayer - QuickBayt este o momeala insecticida concentrata, destinata combaterii mustelor.
Solutia atrage mustele la consum, chiar si in detrimentul surselor de hrana clasice, motiv pentru care nu este necesar a se trata intreaga suprafata ce se doreste protejata, ci doar aproximativ 30-40% din aceasta.
Are remanenta: pana la 30 de zile.
Doza de aplicare: 250 g - 2 litri apa (pentru 100 mp)
Insecticid Solfac Combi, Bayer - Remanenta: pana la 90 de zile.
Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09.
Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.
Insecticid Aqua K-othrine EW 20 - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile.
Remanenta: pana la 30 de zile.
Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09.
Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.
Va invitam sa cititi si articolul despre Tipuri de Capuse.