Fuchsia
Plantele de Fuchsia fac parte din categoria plantelor care reprezinta unul dintre pilonii din gradina de vara. Acestea produc mase de flori incantatoare, de la inceputul lunii iunie pana la primele ingheturi severe din toamna.
Cum sa cultivam Fuchsia?
Fuchsia va creste perfect, fie in plin soare, fie in umbra partiala, dar la adapost de curentii puternici. Pentru a inflori abundent, au nevoie de un sol fertil, umed, dar bine drenat. Cand cresteti in ghivece, asigurati-va ca utilizati un compost bun.
Soiuri de fucsia
Exista literalmente sute de soiuri de fuchsia intr-o bogatie de culori diferite si combinatii de culori. Majoritatea produc flori relativ mici, in timp ce asa-numitele soiuri ,,Turbo" produc flori destul de mari.
Fuchsia globose - Aceasta specie poate atinge o inaltime de 1 metru, frunzele sunt alungite si florile sunt pendante.
Fuchsia fulgens - florile sunt constituite din sepale rosii, au forma tubulara.
Fuchsia coccinea - Aceasta specie de planta are frunzele ascutite si ovale, florile sunt de dimensiuni mici, iar daca vorbim de culoare acestea sunt de un rosu superb, pozitia fiind pendanta.
Cum se planteaza Fuchsia:
Soiurile pe jumatate rezistente sunt plantate in mai / iunie dupa ce a trecut pericolul de inghet. Speciile si soiurile rezistente trebuie plantate primavara sau inceputul verii.
Sapati o groapa de plantare de dimensiuni bune, suficient de mare pentru a gazdui cu usurinta radacina. Adaugati un strat de materie organica - cum ar fi compostul si introduceti la baza gropii planta.
Asezati radacina in groapa de plantare si reglati adancimea de plantare astfel incat planta sa nu fie ingropata complet! Plantati soiurile de fuchsia rezistente putin mai adanc, cu 2,5-5cm din tulpini sub nivelul solului.
Se amesteca mai multa materie organica cu solul excavat si se completeaza groapa de plantare. Apoi udati si adauga un mulci de 5-7,5 cm.
Ingrijirea plantei Fuchsia
Odata stabilite, plantele de fuchsia care cresc in sol va avea probabil nevoie de o udare aprofundata o data pe saptamana, in special in perioadele uscate prelungite.
In recipiente, udati in mod regulat, mai ales vara, pentru a mentine compostul umed in mod uniform, atentie insa nu exces. Apa nu trebuie sa balteasca in jurul tulpinii.
Oferiti soiurilor de fuchsia rezistente ingrasamant pentru plante ornamentale in fiecare primavara si din nou vara.
Taiere
Tulpinile plantelor de fuchsia rezistente ar trebui taiate pana la nivelul solului la sfarsitul primaverii. Indepartati varfurile lastarilor tinere pentru a produce plante mai stufoase care vor inflori mai abundent.
Iernare
Plantele de fuchsia nu se inteleg bine cu temperaturile scazute, asa ca acestea ar trebui mutate in ghiveci inainte ca temperaturile sa scada sub 5 grade Celsius.
Puneti-le in ghivece suficient de mari pentru a-si gazdui radacinile si pentru a avea loc si pentru compost suplimentar de ghiveci. Apoi le puteti depozita intr-o sera racoroasa sau un loc similar bine luminat. Ele pot, de asemenea, ierna intr-o magazie sau un garaj.
Bolile si daunatorii care pot afecta plantele Fuchsia:
Rugina - Aceasta boala poate fi combatuta cu ajutorul fungicidelor. Pentru a combate rugina puteti folosi Dithane M 45 sau Topas 100 EC.
Afide - Pentru a scapa de atacul afidelor folositi Decis Expert sau Karate Zeon.
Paduchii lanosi - Pentru a combate paduchii lanosi puteti folosi insecticide precum: Mavrik 2 F sau Mospilan 20 SG.
Acarieni - Pentru a scapa de acarieni puteti folosi insecticidul: Vertimec 1.8 EC.
Citeste si articolul despre Fittonia.