Fittonia
Fittonia (Fittonia spp.), mai este cunoscuta si sub denumirea de "Planta cu piele de sarpe" ar putea fi cea mai frumoasa planta pe care ati intalnit-o vreodata. Fittonia este originara din padurile tropicale din America de Sud, pot avea culori ale frunzelor: rosii, albe sau roz.
Conditii necesare de crestere pentru Fittonia
Udare - Fittonia necesita udare regulata. Desi va ,,lesina" sau se va ofili, atunci cand o perioada nu va fi udata, isi va reveni. Plantelor de Fittonia nu le place sa aibe solul uscat, dar nici nu le place sa fie excesiv de umed.
Lumina - Fittonia prefera lumina stralucitoare, indirecta. Nu puneti niciodata aceasta planta in lumina soarelui direct.
Temperatura si umiditatea - Asigurati-va ca pastrati fittonia la o temperatura constanta de 18-20 de grade Celsius si asezati-le departe de zonele cu curenti. Temperaturile prea scazute vor face ca planta sa se ofileasca dramatic, dar de data aceasta nu exista nici o promisiune a unei reveniri.
Deoarece Fittonia provine din padurile tropicale din America de Sud, are nevoie de un mediu umed pentru a prospera
Cum se propaga Fittonia
Puteti raspandi Fittonia luand butasi de tulpina sau frunze. Pur si simplu taiati tulpina la nod si asezati-o in apa intr-un spatiu luminos si cald. Acest proces dureaza de la doua la opt saptamani.
Tipuri de Fittonia
Cele mai raspandite specii de Fittonia in Romania sunt: Fittonia argyroneura si Fittonia verschaffelti. Aceste 2 specii pot fi deosebite prin culoarea frunzelor si a nervurilor. Fittonia argyroneura are nervurile de culoare alb-argintie, iar frunzele sunt de culoare verde. Fittonia verschaffelti are nervuri de culoare rosie sau roz, iar frunzele sunt tot verzi, dar au o nuanta maslinie.
Probleme care pot aparea la Fittonia:
Frunzele se ingalbenesc - Cand frunzele devin galbene este rezultatul a prea multa apa. Cel mai indicat este sa folositi un ghiveci care este dotat cu gauri de drenaj.
Frunzele plantelor cad - Caderea frunzelor este de obicei rezultatul temperaturilor reci sau curentilor de aer. Incercati sa imitati conditiile tropicale in care aceasta specie creste in mod natural.
Frunze uscate, inghesuite - Acest lucru indica de obicei ca plantele nu primesc suficienta umiditate sau primesc prea mult soare direct. Utilizati un umidificator de camera in timpul iernii, cand nivelul de umiditate poate scadea semnificativ. Pastrati planta in afara razelor solare directe.
Daunatorii care pot aparea la plantele de Fittonia sunt:
Afidele -> Pentru a combate atacul afidelor puteti folosi insecticidele Decis Expert sau Karate Zeon.
Acarienii -> Ca sa scapati de acarieni cel mai recomandat este sa folositi un insecticide-acaricid cum ar fi: Vertimec 1.8 EC.
Citeste si articolul despre Bolile si daunatorii care pot aparea la plantele de Ficus.