Gloxinia
Aceste plante mici, cu crestere rapida, prezinta frunze mari, catifelate intr-o gama de culori stralucitoare. Gloxinia poate avea flori duble si simple. Majoritatea soiurilor de plante Gloxinia sunt viu colorate si au flori de dimensiuni mari. Gloxinia in general este cultivata ca planta decorativa de apartament.
Ingrijirea plantelor de Gloxinia
Sa nu credeti ca planta este ofilita dupa ce inceteaza sa infloreasca. S-ar putea sa treaca doar prin ciclul normal de crestere al unei plante tuberculoase, care experimenteaza in mod obisnuit o crestere a frunzelor dintr-un tubercul uscat, apoi din flori.
Lumina - Plantei de gloxinia nu-i place lumina directa a soarelui si nu trebuie expusa la aceasta; lumina stralucitoare si indirecta este cea mai buna.
Sol - Pastrati solul in permanenta umed pe tot parcursul sezonului de crestere si inflorire. Cel mai bine este sa aveti un sol bine drenat, usor acid.
Udare - Gloxinia trebuie udata suficient de des, astfel incat solul sa ramana umed. Cand udati, asigurati-va ca nu loviti frunzele, deoarece acest lucru poate provoca pete maronii.
Temperatura si umiditatea - Temperatura medie ar trebui sa fie de 20-25 de grade Celsius. Gloxinia nu-i place atmosfera uscata. Asigurati umiditate, dar nu pulverizati direct pe frunze. Aburirea incurajeaza bolile fungice.
Ingrasamant - Fertilizati in timpul sezonului de crestere cu ingrasaminte lichide sau ingrasaminte cu eliberare controlata conform instructiunilor de pe eticheta. Reduceti ingrasamantul in timpul perioadei de repaus. Puteti folosi un ingrasamant foliar cum ar fi cel de la Cropmax.
Taierea - Taiati frunzele ofilite sau pe cale sa ofileasca ale gloxiniei pentru a o mentine sanatoasa.
Inmultirea plantei de Gloxinia - Gloxinia este relativ usor de propagat. Puteti lua butasi de frunze atunci cand planta este in crestere si le puteti incolti in nisip umed sau in solul de pornire a semintelor. Acestea fiind spuse, cu toate acestea, majoritatea plantelor de gloxinia moderne sunt crescute pentru a produce flori foarte mari.
Daunatori si boli frecvente care apar la Gloxinia
Gloxinia este sensibila atat la lipsa fluxului de aer, cat si la apa de pe frunze. Ambele vor incuraja putregaiul. De asemenea, nu ar trebui lasate asezate in apa mai mult decat este necesar, deoarece acest lucru va incuraja putrezirea tuberculilor. Pe de alta parte, plantele care sunt prea uscate incep sa aibe frunze rasucite. Plantele de gloxinia mai sunt susceptibile de aparitia bolii fungice numita mana. Cei mai frecventi daunatori sunt afidele.
Pentru a combate aparitia putregaiului puteti folosi fungicidul Topas 100 EC. Impotriva manei de sol puteti folosi fungicidul Dithane M 45.
Pentru a scapa de afide puteti folosi insecticidul Decis Expert.
Citeste si articolul despre Gerbera.