Maslinul (Olea europaea)
Maslinul este o specie mica de arbori care face parte din familia Oleaceae. Fructul maslinului are o importanta agricola majora, fiind unul dintre ingredientele de baza din bucataria mediteraneana. In Romania poate fi intalnit ca planta ornamentala.
Cel mai bun climat pentru cultivarea maslinului (Olea europaea)
Maslinul iubeste anotimpul de vara, prospera bine in clima calda. Arborele se descurca bine in intervalul de temperatura de 15-30 de grade Celsius.
Ghiveciul potrivit pentru maslin:
Un recipient de 50-55 de cm ar fi potrivit pentru cultivarea maslinului. Folosirea ghivecelor din lut va servi mai bine, deoarece este un material ,,respirabile", ajutand radacinile sa ramana bine aerate.
Conditii necesare de mediu pentru maslin:
Locatie
Oriunde asezati maslinul, asigurati-va ca planta dvs. este expusa la lumina soarelui. Pentru o crestere optima, un maslin se bazeaza pe cel putin sase ore de soare direct. Nici nu veti avea nevoie sa oferiti umbra dupa-amiezii in anotimpul de vara, deoarece este extrem de tolerant la caldura.
Sol
Maslinul este obisnuit cu soluri stancoase care nu sunt atat de nutritive, deci nu conteaza prea mult daca solul nu este prea fertil. Desi, cel mai critic aspect al selectarii solului in ghiveci ar trebui sa fie drenajul.
Udare
Cel mai rau lucru pe care il poti face unei plante de maslin este sa udati in exces. Spre deosebire de alte plante, maslinul nu este tolerant la udarea excesiva, iar lasarea acestuia sa stea intr-un sol umed pentru o perioada prelungita il poate ucide. Ciclurile de udare perfecte sunt cele in care lasati solul sa se usuce intre ele. De asemenea, lasati excesul de apa sa se scurga liber din prin gaurile de drenaj ale ghiveciului.
Ingrijirea maslinului
Fertilizarea
Un compost este suficient pentru a mentine solul hranitor. Puteti fertiliza de doua ori pe an in timpul primaverii si la mijlocul verii, daca planta nu creste asa cum era de asteptat cu un ingrasamant universal. Urmati instructiunile mentionate pe eticheta. Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.
Taierea
In stadiul initial de crestere, planta de maslin nu raspunde bine la taiere, asa ca lasati-o sa creasca netulburata. Dupa un an, taiati varfurile ramurilor. Va impiedica planta sa se dezvolte dezordonat. Fiti creativi si taiati planta in functie de lungimea pe care o doriti. Pentru fructificarea productiva, lasati doar trei pana la cinci ramuri principale netaiate.
Daunatorii care pot afecta plantele de maslin:
Planta de maslin este cel mai frecvent afectata de infestarea la scara atunci cand este pastrata in interior.
Paduchii testosi - Aparitia acestor daunatori poate afecta destul de mult plantele de maslin astfel ca trebuie sa scapati cat mai rapid posibil de acestia. Cel mai bun tratament impotriva paduchilor testosi este cel cu insecticidul Kabon.
Paduchii lanosi - Acestia pot da multe batai de cap, din cauza faptului ca pot produce daune insemnate arborilor de maslin. Pentru a scapa de paduchii lanosi cele mai bune tratamente sunt cele cu insecticide precum Mavrik 2 F sau Mospilan 20 SG.
Citeste si articolul despre Mango.