Gardenia
Gardenia sunt plante cu frunze late, cultivate de obicei ca exemplare mari in ghivece, in interior, de dragul florilor lor albe parfumate spectaculoase. Acestea se gasesc cel mai frecvent in sere si sere. Gardenia este o planta care face parte din familia Rubiaceae.
Ingrijirea plantelor de Gardenia:
Daca locuiti intr-un climat mai racoros, puteti sa tineti planta de gradina afara in timpul primaverii si verii, dupa ce temperatura se stabileste la peste 15 grade Celsius. Dar aveti grija sa il aduceti in interior in orice noapte cand temperatura scade sub acel minim si imediat ce toamna isi face aparitia.
Cand plantele de gardenia sunt plantate in gradina, acestea prefera solul bogat, acid, care se scurge bine. Modificarea zonei de plantare cu mult material organic este o idee buna. Asezati plantele de gardenia in umbra deschisa sau medie, intr-o locatie in care nu mai sunt plantati prea multi arbori pentru a nu concura cu nutrientii din sol. Solul ar trebui sa fie acoperit in mod regulat cu un strat gros de mulci pentru a controla buruienile.
O planta de gardenia bine ingrijita va fi compacta cu frunze verzi si va inflori de la inceputul primaverii pana in vara, in functie de locatie, cand temperaturile nocturne sunt peste 15 grade Celsius si temperaturile din timpul zilei sunt intre 22 si 28 de grade Celsius. Cand le cresteti in interior, aceasta inseamna ca va trebui sa le pastrati intr-o camera relativ calda in timpul zilei.
Lumina
In interior, oferiti plantei de gardenia o lumina puternica, dar evitati lumina directa a soarelui, mai ales in timpul verii. In aer liber, prefera o locatie cu lumina partiala.
Sol
Gardenia sunt plante iubitoare de sol mai acid, deci prefera solul cu un pH usor mai mic. Amestecurile normale de sol cu o baza de turba indeplinesc acest criteriu. Cand este plantat in aer liber, cel mai bine este sa testati pH-ul solului si sa il modificati dupa cum este necesar pentru a crea conditii ideale pentru planta.
Udare - Pastrati solul mereu umed, dar reduceti frecventa de udare in timpul iernii.
Temperatura si umiditatea
Gardenia necesita temperaturi de peste 15 de grade Celsius. Evitati sa pastrati plantele in zone in care poate fi curent. Aceste plante prefera un nivel ridicat de umiditate, peste 60%. In climatele cu aer rece si uscat de iarna, plantele de interior pot necesita utilizarea unui umidificator sau a unei aburiri constante pentru a mentine umiditatea adecvata.
Ingrasamant
Pentru plantele de gradina din regiunile calde, oferiti ingrasamant la mijlocul lunii martie, apoi din nou la sfarsitul lunii iunie. Nu oferiti ingrasamant plantelor de gardenia in toamna. Puteti folosi ingrasamantul profesional pentru plante ornamentale Osmocote.
Soiuri de Gardenia
Aceasta planta a fost cultivata pe scara larga, deci exista multe soiuri disponibile. In climatele mai calde unde gardenia este cultivata in aer liber, multe plante sunt altoite pe un portaltoi. Plantele altoite tind sa fie mai viguroase, cu flori mai bune, mai mari, dar sunt chiar mai putin tolerante la frig decat celelalte.
Acestea sunt cateva dintre soiurile recomandate:
- Gardenia jasminoides - este un arbust mare, cu o inaltime ce poate atinge 180 de centimetric, cu flori albe imense de 10 pana la 12 cm.
- G. jasminoides "Fortuniana" este un alt arbust mare, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai inflorite. Produce flori de 10 cm de la mijlocul primaverii pana la mijlocul verii.
- G. jasminoides "Crown Jewel" este un soi pitic, care creste pana la 90 de cm cu flori de aproximativ 7,5 cm.
Inmultirea Gardeniei
Gardenia se propaga cel mai bine prin inradacinarea butasilor tulpinii. La inceputul primaverii, luati o taiere de 8-10 cm a varfului tulpinii, facand taietura chiar sub un nod de frunza. Scufundati capatul taiat al tulpinii in hormonul de inradacinare, apoi plantati. Pastrati solul umed pana cand se formeaza radacini, apoi transplantati in ghivece de aproximativ 10 cm pentru a continua sa creasca.
Gardenia poate fi propagata prin seminte, dar este un proces lung care poate dura doi pana la trei ani pentru a produce plante cu flori.
Daunatori Gardenia
Afidele - Puteti scapa de afide folosind insecticidele Decis Expert, Kabon, Karate Zeon.
Paduchi lanosi - Pentru a scapa de paduchii lanosi puteti folosi insecticidele Mavrik 2 F si Mospilan 20 SG.
Acarieni - Pentru a combate aparitia acarienilor la plantele de Dracaena puteti utiliza urmatoarele insecticide: Vertimec 1.8 EC si Milbeknock.
Citeste si articolul despre Fuchsia.