Mana Cruciferelor (varza, conopida, gulie, ridichi, hrean) – Peronospora parasitica
Mana cruciferelor sau Peronospora parasitica este o boala raspandita in toate tarile cu climat temperat, si poate produce foarte multe pagube in special in faza de rasad. Agentul patogen ataca atat cruciferele cultivate cat si pe cele spontane.
Care sunt simptomele atacului manei la crucifere:
Mana Cruciferelor apare des dupa procesul de plantare in camp sau la plantele tinere in rasadnite.
Simptomele manei la crucifere se pot observa pe suprafata frunzelor, unde apar pete (intre 1 si 3 milimetri) de decolorare, galbuie, care mai tarziu devin cenusiu-maronii. Pe partea din spate a frunzelor, exact in zona petelor care nu au o forma exacta, veti putea observa un puf de culoare cenusie. Petele in timp se vor intinde, apoi se vor uni, daca gradul de umiditate este destul de mare, iar in acest fel suprafete mari din frunze putrezesc sau sfarsesc uscate.
In momentul in care atacul are loc mai tarziu, veti putea observa chiar si capatani putrezite. Semincerii care sunt atacati au frunze care sunt de culoare cenusie sau pete maronii. Frunzele acestora sunt patate si au seminte depreciate.
Daca planta dumneavoastra de conopida este atacata de aceasta ciuperca trebuie sa stiti ca procesul de formare al inflorescentei va fi impiedicat, la gulii si ridichi puteti observa o infectie generalizata.
Agentul patogen (Peronospora parasitica) – rezista in timpul iernii sub forma de spori de rezistenta sau in radacini. Ciuperca se poate raspandi foarte usor cand conditiile meteo sunt favorabile: ploi frecvente, grad de umiditate ridicat, ceata, etc.
Cum putem combate atacul manei la crucifere:
Este recomandat sa strangeti si sa distrugeti resturile vegetale care au ramas in camp.
Dezinfectati pamantul din rasadnite, sau utilizati samanta sanatoasa.
Fungicide specifice manei la crucifere:
Ortiva top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.
Amistar – este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Signum - este un produs compus din doua substante active cu diferite moduri de actiune.
Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Citeste acum si articolul despre Mana Curcubitaceelor.