Smochinul
Iata cateva lucruri fascinante despre smochini pentru a va stimula interesul:
Exista peste 750 de specii de smochini cunoscute in lume, native pe tot globul, aproape fiecare soi de smochin este polenizata de propriile sale specii distincte fiecare fiind un exemplu fascinant de co-evolutie.
Desi in medie viespea de smochine are mai putin de doi milimetri lungime, ea trebuie adesea sa parcurga zeci de kilometri in mai putin de 48 de ore pentru a-si depune ouale intr-un alt smochin - o calatorie cu adevarat eroica!
Smochinii sunt specii cheie in multe paduri tropicale, producand fructe pe tot parcursul anului, care sunt surse importante de hrana pentru mii de specii de animale de la lilieci la maimute si pasari.
Florile de smochin sunt de fapt ascunse in interiorul fructului, ceea ce a determinat multe culturi timpurii sa creada ca plantele sunt fara flori.
Smochinele au jucat roluri proeminente in fiecare mare religie moderna, inclusiv crestinismul, budismul, iudaismul, islamul si hinduismul. Unele specii de smochine sunt pomi, altele sunt vita de vie, arbusti si chiar epifite.
Radacinile smochinelor strangler cresc in jos fata de varfurile pomilor gazda, ucigandu-le si inlocuindu-le in cele din urma.
Aceste plante nu numai ca au supravietuit cataclismului care a vazut dinozaurii uriasi si multe alte specii. Au inflorit, pe masura ce s-au raspandit pe tot globul, au format sute de specii noi si au devenit cel mai variat grup de plante de pe planeta. Efectele secundare au fost profunde. Aceste plante au hranit stramosii nostri pre-umani si au oferit alte daruri creatorilor primelor mari civilizatii. Predecesorii nostri au recompensat acesti pomi cu roluri in unele dintre cele mai vechi dintre povestile noastre.
Iudaismul, crestinismul si islamul sunt de acord, de exemplu, ca smochinii au facut parte din povestea umana inca din Ziua intai. In povestea creatiei pe care o impartasesc aceste trei religii, un smochin era prezent in Gradina Edenului impreuna cu primii oameni, pe care vorbitorii de engleza ii numesc Adam si Eva. Dumnezeu le-a dat cuplului tot ce aveau nevoie si libertatea de a face ceea ce le-a placut, dar cu o singura conditie - nu trebuie sa manance fructul Arborelui Cunoasterii Binelui si Raului.
Smochinii ( Ficus carica ) sunt arbusti de foioase, nativi din Marea Mediterana unde se bucura de temperaturile calde ale regiunii. Cand aceste temperaturi calde se ciocnesc cu conditii umede, pot aparea efecte adverse pe frunzele acestora. Macinarea frunzelor de smochine, uneori denumita matura firului, este cauzata de ciupercile Pellicularia kolerga si este favorizat de vreme calda si umeda.
De ce avem nevoie pentru a creste un smochin?
1. Lumina - Acesta este o specie tropicala si are cerinte mari fata de lumina. Aceasta poate influenta mult procesul de lastarire, formarea mugurilor si a fructelor. Daca ii asigurati necesarul de lumina smochinul poate da roade chiar si de 2 ori pe an.
2. Umidatate - In cazul in care locuiti intr-o zona in care precipitatiile scad sub 600mm este necesara irigarea frecventa. Grija mare insa sa nu udati prea des deoarece acesta este sensibil la o umiditate mare in sol.
3. Temperatura - Asa cum am spus mai sus cand vorbeam de lumina si ca este un factor important, smochinul este o specie tropicala, implicit va fi foarte sensibil la temperaturile scazute. Acesta rezista la temperaturi de pana la 40 de grade Celsius, dar in acele conditii frunzele pot suferi arsuri.
Va recomandam utiliziarea unui foarfece special nicovala SingleStep P25, Fiskars.
Ce trebuie sa facem pentru a intretine corect un smochin?
Taierea este un factor foarte important, aceasta ajutand pomul sa isi formeze coroana. Putem incepe taierea chiar dupa plantare pentru a obtine dimensiunile perfecte ale ramurilor si pentru o sustinere buna.
Fertilizarea este un factor important pentru ingrijirea unui smochin deoarece ingrasamintele au un rol pozitiv asupra acestuia.
Daunatori smochin:
Vispile - Acestea sunt destul de daunatoare atunci cand smochinul are fructe, atat pentru pom cat si pentru locuitori ceea ce reprezinta un dezavantaj pentru persoanele alergice.
Pentru a scapa de viespi va recomandam utilizarea insecticidului Karate Zeon 50 CS.
Gargarita neagra - Aceasta a inceput sa se raspandeasca in 2005 in Liguria, iar apoi in Toscana, fiind intr-o continua raspandire. Aceasta ataca scoarta pomului, creand gauri cu ajutorul ciocului.
O boala pe care o poate avea smochinul este: Rugina de smochine - Aceasta boala se dezvolta in conditii de umezeala, primul semn al bolii sunt frunzele care dezvolta pete de culoare galbena, pe partea inferioara. Aceste pete, in momentul in care boala evolueaza se intind si pe partea superioara, avand o culoare maro-rosiatica. Pe masura ce boala va avansa, frunzele vor cadea si exista riscul ca fructul sa se cada prematur.
Sunt smochinele bune pentru tine?
Smochinele sunt perfecte pentru tine. Sunt bogate in fibre si multe minerale esentiale precum magneziu, mangan, calciu, potasiu si vitaminele K si B6.
Valoarea nutritiva a smochinelor uscate este mai mare decat cea a smochinelor proaspete. O singura smochina uscata este la fel de buna ca si mancarea unui ou. Smochinele, proaspete sau uscate, sunt bogate in antioxidanti puternici.
Smochinele formeaza o componenta majora a medicinei traditionale si sunt folosite uscate, sub forma de pasta sau impamantate pentru a contracara diferite boli si probleme.
Va invitam sa cititi si articolul nostru despre soc.