Categorii

Smochinul - Tratamente impotriva bolilor si daunatorilor

Boli smochin - Daunatori smochin


Smochinul boli si daunatori

Smochin

Exista peste 750 de specii de smochini cunoscute in lume, native pe tot globul, aproape fiecare soi de smochin este polenizata de propriile sale specii distincte fiecare fiind un exemplu fascinant de co-evolutie.

Smochinii sunt specii cheie in multe paduri tropicale, producand fructe pe tot parcursul anului, care sunt surse importante de hrana pentru mii de specii de animale de la lilieci la maimute si pasari.

Smochinii (Ficus carica) sunt arbusti de foioase, nativi din Marea Mediterana unde se bucura de temperaturile calde ale regiunii. Cand aceste temperaturi calde se ciocnesc cu conditii umede, pot aparea efecte adverse pe frunzele acestora. Macinarea frunzelor de smochine, uneori denumita matura firului, este cauzata de ciupercile Pellicularia kolerga si este favorizat de vreme calda si umeda.

Boli care pot afecta smochinul:

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)\

Florile capata o culoare maronie si incep sa se ofileasca, fructele sunt deformate. In cazul in care boala nu este tratata la timp fructele se usuca si se mumifica. Aparitia bolii este favorizata de perioade prelungite de umiditate ridicata sau umezeala a frunzelor in timpul infloririi. Indepartati si distrugeti toate materialele moarte sau infectate, indepartati fructele care sunt in proces de descompunere.

Pentru a combate putregaiul cenusiu este recomandata aplicarea tratamentelor fungice la timp. Fungicidele pe care le puteti folosi pentru a combate putregaiul cenusiu sunt: Zytron sau Dithane M 45.

Mozaicul smochinului

Mozaicul smochinului se manifesta sub forma de pete de culoare galbena. Marginile petelor sunt difuze. Petele pot fi distribuite uniform pe suprafata frunzei sau ca pete neregulate. Mozaicul smochinului este raspandit de acarieni. Pentru combaterea acarienilor cititi mai jos!

Mozaicul smochinului

Rugina

Aceasta boala se dezvolta in conditii de umezeala, primul semn al bolii sunt frunzele care dezvolta pete de culoare galbena, pe partea inferioara. Aceste pete, in momentul in care boala evolueaza se intind si pe partea superioara, avand o culoare maro-rosiatica. Pe masura ce boala va avansa, frunzele vor cadea si exista riscul ca fructul sa se cada prematur.

Pentru combaterea ruginei puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.

Rugina smochin

Daunatori care pot afecta smochinul:

Acarieni

Acarienii reprezinta insecte de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu vizibili cu ochiul liber. Acarienii se hranesc cu sucul celular, iar acest lucru duce la stagnarea dezvoltarii smochinului.

Pentru a putea combate atacul acarinilor la smochin puteti folosi insecticidele Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.

Afide

Acestea sunt insecte care pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca atacul afidelor este intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Pentru combaterea afidelor este recomandat sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.

Paduchi testosi

Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Pot aparea coinfestari cu alte insecte, in special populatii mixte de insecte. Istorie si obiceiuri de viata: paduchele testos ierneaza sub forma de nimfa pe crengute, prezentandu-se ca un nodul mic, ridicat, cu diametrul de 0.5 cm. Acestea continua sa creasca primavara si se dezvolta rapid. Desi o insecta obisnuita si raspandita, focarele grave ale acestei specii sunt rare, probabil din cauza controalelor naturale. Viespile parazite sunt unul dintre cei mai frecvent observati dusmani naturali ai acestei insecte.

Pentru a reusi sa combateti aparitia paduchelui testos este recomandat sa folositi Mospilan 20 SG.

Citeste si articolul nostru despre Conditiile necesare de mediu pentru dezvoltarea smochinului!

Produse recomandate

-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei