Socul
Acesta poate fi folosit in multe feluri. In primul rand, florile sunt comestibile si se pot produce delicatese din acestea. In al doilea rand, florile fac o bautura racoritoare buna. Luati 12 capete de flori si adaugati la 2 kg zahar si 500 ml otet in 10 litri de apa. Pastrati-l intr-un loc cald si asteptati cateva zile.In cele din urma, fructele pot produce gem, suc sau vin.
Frunzele sunt formate pe ramuri in cate 5-7 grupuri.Fiecare grup este oval, cu varful ascutit. Partea superioara a frunzelor este verde inchis. Partea inferioara este mai palida.
Frunzele sunt opuse - efectiv apar din muguri care sunt asezati unul in fata celuilalt de-a lungul tulpinii. Florile albe apar la sfarsitul lunii Mai si Iunie. Au un miros dulce care atrage multe insecte. Fructele sunt coapte cand au o culoare violet-neagra si au un diametru de aproximativ 5-7mm.
Locul preferat de crestere:
In mod normal, socul are nevoie de un sol bogat si umed, habitatul sau natural se afla pe malurile raurilor. dar poti gasi soc aproape oriunde, este un arbust foarte comun, colonizand adesea un teren deschis.
Cum se planteaza:
Cel mai bun moment pentru a planta socul este toamna, pe suprafata unui teren ingrijit corespunzator. Distanta dintre plante sa fie de 3 metri.
Utilizati butasi, apoi pichetati terenul, adica pe scurt utilizati un tarus pentru a marca locul unde veti planta. Acum, ca stiti exact locul unde urmeaza sa plantati socul, urmatorul pas este sapatul gropii cu o dimensiune de 40cm x 40cm x 40cm.
Urmatorul pas este fasonarea radacinilor, adica scurtarea acestora, cele ofilite trebuiesc eliminate, cele sanatoase doar scurtate. In acest mod va asigurati ca aveti niste radacini sanatoase, pregatite pentru plantare.
Pentru o prindere mai buna in pamant se realizeaza urmatoarea etapa si anume mocirlirea radacinilor cu un amestesc de apa, balegar si pamant galben, aceasta trebuie sa aibe consistenta unei smantani.
Va recomandam utilizarea unui ingrasamant foliar bio, CROPMAX sau puteti utiliza un stimulator de inradacinare RAZORMIN .
Cum ingrijim un soc?
Udati frecvent, socul are cerinte mari de apa, iar asta ramane singura solutie atunci cand apa nu ii este asigurata de precipitatii. Se pot utiliza mai multe tehnici de irigare si anume, prin scurgere, picurare sau aspersiune.
Taierea este un alt factor important cand vine vorba de ingrijirea socului, acesta avand nevoie chiar imediat dupa plantare, butasul avand nevoie sa fie scurtat la aproximativ 32 de cm, pentru a dezvolta ramuri noi.
Pentru taierea mai usoara si mai eficienta va recomandam sa utilizati foarfeca nicovala Fiskars.
Poate fi folosit ca medicament?
Este una dintre acele minuni naturale utile care ofera multe din partile sale. Intr-adevar, socul au contribuit mult la medicina medievala . Radacinile erau diuretice, in timp ce fructele de padure erau folosite in preparate pentru calmarea gramezilor. Chiar si acum, o infuzie de flori de soc ajuta la calmarea racelilor si a durerilor de gat. Se spune ca ceaiul fierbinte de flori de soc sau vinul de soc contribuie in continuare la combaterea simptomelor de raceala si gripa.
Beneficiile socului:
Fructele si florile de soc sunt pline de antioxidanti si vitamine care va pot stimula sistemul imunitar. Acestea ar putea ajuta la calmarea inflamatiei , la diminuarea stresului si la protejarea inimii.
Unii experti recomanda socul pentru a ajuta la prevenirea si usurarea simptomelor de raceala si gripa.
Utilizari:
Asa cum utilizarile pentru soc sunt largi, formele pe care le prezinta sunt multe, inclusiv siropuri, guma, pastile si ceaiuri. Este folosit si in:
- Colorant alimentar
- Lotiuni de corp
- Vin
Socul poate creste pana la 9 metri inaltime , desi in medie creste pana la 4.5 m.
Tipuri de Soc:
Exista cateva zeci de specii de soc, care cresc in intreaga lume, cu toate acestea, unele sunt mai bine primite decat altele. Printre cele mai populare tipuri de copaci de soc se numara:
Soc european: numit si ,,batran negru", copacul produce fructe foarte cautate in scopuri medicinale. Arborele este, de asemenea, cel mai inalt dintre batrani care urca la inaltimi de 9 metri. Fructele copacului incep sa devina verzi, apoi rosii, dupa negru, ceea ce indica faptul ca sunt coapte si gata de culegere.
Soc american: Aceasta specie este originara din America de Nord, cu predispusa la cresteri mari, care apar la est de Muntii Stancosi. Socul american creste pana la aproximativ 3 m inaltime si este folosit ca un copac ornamental. Proprietarii de case din toata Statele Unite folosesc arborele ca gard viu pentru alee sau trotuare. De asemenea, produce flori albe si fructe de padure inchise la culoare.
Soc albastru: In functie de conditiile de crestere, pe suprafata fructelor de padure se formeaza un luciu, conferindu-le un aspect de albastru cobalt.
Utilizari populare
De departe, cea mai populara utilizare pentru florile de soc sunt, pentru a trata:
- Eruptii cutanate
- Piele uscata
- Arsuri solare
- Acnee
- Eczema
- Psoriazis
Va invitam sa cititi si articolul despre mure.