Categorii

Socul (ornamental) - Ingrijire, cultivare, sfaturi


Soc ornamental

Socul ornamental

Socul face parte din plantele foioase sau arbustii mari de paduri si alte zone salbatice. Specia comuna, Sambucus nigra , nu este adesea cultivata in mod intentionat in gradini - cu exceptia zonelor salbatice si a celor care iubesc sa faca vin din flori de soc.

Rasadurile tinere ale socului comun apar adesea in gradini, datorita pasarilor care arunca semintele dupa ce au mancat fructele.

Exista, de asemenea, mai multe soiuri ornamentale care merita sa fie cultivate acasa.

Sfaturi pentru cultivarea socului ornamental:

Socul este foarte usor de crescut. Cresc perfect bine in plin soare sau umbra partiala. Sambucus racemosa Tenuifolia este susceptibil la arderea frunzelor in locuri foarte fierbinti si insorite.

Socul tolereaza conditii diferite ale solului, inclusiv cele care sunt in stare proasta, foarte umede sau extrem de calcaroase, dar prefera soluri moderat fertile, bogate in humus, umede, dar bine drenate.

Un lucru pe care socul nu il poate tolera este seceta.

Soiuri de soc ornamental:

Sambucus nigra Aurea: socul auriu cu frunze galben-aurii si fructe de padure-negre.

Sambucus nigra: frunzis violet, flori roz parfumate si fructe violet inchis. Se dezvolta pana la o inaltime de 2,4 metri.

Sambucus racemosa: Aceasta specie poate ajunge pana la o inaltime de 4 metri, frunzele sunt compuse din 5 foliole. Infloreste in lunile aprilie-mai. Florile sunt mici si de culoare galbena.

Plantarea socului ornamental:

Socul cultivat in ghiveci trebuie plantat in toamna sau primavara, iar soiurile de soc pe care vreti sa le plantati direct in gradina trebuie sa le plantati intre apropierea lunii martie.

Sapati o groapa de 60x60cm si 50 adancime. Adaugati un strat de materie organica la baza gropii. Asezati radacinile socului in groapa de plantare si aveti grija ca varful radacinii sa fie la nivel cu solul.

Acum amestecati mai multa materie organica in sol si completati groapa de plantare.

Cum sa ai grija de socul ornamental:

Odata stabiliti, acestia ar putea avea nevoie de udare in conditii de seceta prelungita, mai ales atunci cand fructul se dezvolta, pentru a asigura o recolta rapida.

Cu toate acestea, plantele care cresc in ghiveci vor avea nevoie de udare regulata primavara si vara pentru a preveni uscarea compostului.

Adaugati o hrana vegetala granulara cu eliberare controlata pe suprafata solului in fiecare primavara pentru a va asigura ca planta este hranita pe tot parcursul sezonului de crestere.

Nu este necesara taierea constanta. Indepartati tulpinile moarte, bolnave, deteriorate, aglomerate sau incrucisate, iar cele care cresc in directii nedorite pot fi taiate iarna sau inceputul primaverii. Taierea dura a acestora si a socului cu frunze aurii, chiar inapoi la nivelul solului, la inceputul primaverii va va asigura ca veti obtine cele mai viu colorate frunze.

Recoltati fructe de soc din august pana in septembrie, in functie de soi. Lasa fructul sa se coaca pana cand acesta ajunge la o culoare violet inchis, dar nu-l lasa prea mult.

Taierea Soc Ornamental

O boala care poate afecta socul ornamental este Fainarea -> Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Cel mai bun tratament pe care il puteti utilza pentru combaterea fainarii este cel cu fungicidul Amistar.

Va invitam sa cititi si articolul despre Salcie.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei