Potrivit specialistilor, buruienile afecteaza culturile agricole de soia intr-un mod mult mai agresiv decat alti agenti de daunare, avand in vedere ca, pierderile de productie la aceasta cultura pot varia intre 30 si 100% in cazul in care nu se iau masuri de combatere.
In culturile de soia se gasesc atat buruieni monocotiledonate (cu frunza ingusta) cat si buruieni dicotiledonate (cu frunza lata). Principalele tipuri de buruieni monocotiledonate, care pot afecta o cultura de soia sunt: coada-vulpii (Alopecurus pratensis), iarba-vantului (Apera spica-venti), pirul tarator (Agropyron repens), etc. Principalele plante care intra in categoria buruienilor dicotiledonate sunt: teisorul (Abutilon theophrasti), stirul salbatic (Amaranthus retroflexus), ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), palamida (Cirsium arvense), etc.
In conditiile in care imburuienarea este o problema pregnanta la culturile de soia, combaterea acesteia trebuie sa reprezinte o prioritate pentru toti fermierii care cultiva aceasta planta.
De asemenea, tratamentele cu erbicide pentru soia trebuie aplicate dupa o schema foarte bine pusa la punct, bazata atat pe erbicidarea preemergenta, cat si pe cea postemergenta. De asemenea, este necesar sa cunoastem istoricul parcelei, pentru a identifica mai usor buruienile persistente in acel loc.
Aplicarea unei scheme corecte de erbicidare va contribui la cresterea productivitatii la hectar si va reduce costurile necesare cu intretinerea culturii.
Erbicidatul preemergent la soia este foarte important, deoarece spectrul de buruieni combatute in aceasta etapa a erbicidarii este unul foarte larg, permite rasarirea culturii fara presiunea buruienilor, are actiune lunga la sol si asigura o mai mare flexibilitate in aplicarea erbicidelor postemergente.
Pentru a va proteja in momentul in care utilizati erbicide la cultura de soia puteti folosi un combinezon de unica folosinta.