Solanum
Solanum este un gen mare si diversificat de plante florifere. Speciile de solanum prezinta o gama larga de obiceiuri de crestere, cum ar fi anuale si plante perene, arbusti si copaci mici. Planta este de fapt originara din America de Sud.
- Solanum pseudocapsicumc sau "marul iubirii" are flori de culoare alba, in forma de stea, care preced fructele sale, care incep sa apara in sezonul toamnei.
- Aceasta planta poate trai pana la 10 ani daca este ingrijita corect. Incepe sa produca fructe de obicei dupa al 2-lea sau al 3-lea an, si in fiecare an dupa aceea.
- Odata coapte, fructele plantei Solanum pseudocapsicum arata foarte asemanator cu rosiile si pot fi usor confundate destul de usor. Atentie! Fructele Solanum pseudocapsicum sunt toxice!
- Solanum pseudocapsicum este o planta tenace, toleranta la temperaturi scazute, dar care nu va supravietui inghetului. Prefera in principal temperaturile medii sau neutre si este mult mai inclinat spre conditii tropicale.
- Desi nu este comuna, planta poate fi uneori atacata de insecte precum afide, muste albe si acarieni. Pentru a scapa de acestea este necesara utilizarea insecticidelor specifice.
- Caracteristicile Solanum pseudocapsicum:
- Solanum pseudocapsicum este un arbust mic, vertical, care nu rezista temperaturilor sub 0 grade Celsius.
- Planta poate fi cultivata atat in interior, cat si in exterior, dar acest lucru ii poate afecta inflorirea. In interior, este in principal o planta ornamentala care face ca culorile sa apara cu adevarat din octombrie pana in ianuarie.
- Solanum pseudocapsicum nu devine foarte mare; complet maturizat, poate ajunge pana la 60 cm in inaltime si are frunze inguste, ondulate, care au aproximativ 3 centimetri lungime.
- Planta se bucura de un sol umed, dar nu unul excesiv ud. Udati in mod regulat pentru a mentine solul umed si taiat in primavara odata ce da roade si incep sa cada.
- Solanum pseudocapsicum tolereaza de fapt lumina directa a soarelui si il ajuta sa infloreasca. Asezati-l intr-o locatie in care poate obtine fie lumina directa a soarelui, fie este sub umbra partiala. Alegerea plantarii in exterior reduce cerintele generale de intretinere, deoarece lumina soarelui naturala va fi suficienta.
- Aceasta planta prefera temperaturi usoare si aproximativ 40 - 50% umiditate relativa. In interior, se bucura de temperaturi medii ale camerei intre 18-24 deg C, dar poate tolera si caldura soarelui de vara daca este plantata afara. Desi poate tolera frigul, nu va rezista la inghet; la inceputul toamnei, asezati planta in zone in care se pot mentine temperaturi in jurul valorii de 16 deg C, deoarece aceasta va ajuta la pastrarea longevitatii fructelor sale.
- Nu este prea pretentios cand vine vorba de compozitia solului. Un amestec de ghiveci bun sau orice sol bine drenat sunt de ajuns.
Udarea Solanum pseudocapsicum
Lucrul important de retinut cu udarea Solanum pseudocapsicum este sa il faceti frecvent in perioada de crestere. Nu trebuie lasat niciodata solul sa se usuce. Udati in mod regulat in timpul anotimpurilor mai calde si incepeti sa reduceti odata ce temperaturile se racesc sau cel putin odata ce incepe sa se dezvolte muguri.
Ca un bun memento, atunci cand cresteti, udati frecvent si suficient pentru a mentine solul umed si odata ce acesta se maturizeaza si incepe sa produca flori si fructe, reduceti udarea atunci cand florile incep sa infloreasca sau odata ce fructul a inceput sa cada. Daca este realizat ciclic, atunci acest lucru poate face Solanum pseudocapsicum sa creasca puternic si sanatos si creasca durata de viata.
Inmultirea Solanum pseudocapsicum
Puteti raspandi Solanum pseudocapsicum prin seminte sau butasi. Desi puteti incerca sa propagati folosind butasi, aceasta metoda este mai complicata si are sanse limitate de succes.
Daca ati incerca aceasta metoda, ar fi o idee buna sa plantati butasii primavara - inradacinati-i in sol umed si apa, dupa cum este necesar.
Semanatul din seminte este mai obositor, dar are tendinta de a produce o planta mai simetrica si are sanse mai mari de succes.
Pentru inceput, permiteti fructelor nou produse sa se ofileasca si scoateti-le din planta. Uscati fructele, apoi luati semintele pentru a le pastra pana in februarie sau martie. Apoi, semanati semintele in sol umed fie intr-o tava, fie intr-un recipient deschis si acoperiti-le cu plastic. Asezati setul peste sau langa o sursa de caldura pentru a promova germinarea.
Odata ce s-au format rasaduri, asigurati-va ca amenajarea dvs. are mai multa ventilatie. Asigurati-va ca condensul nu se scurge pe plante. In primavara, rasadurile ar trebui sa fie suficient de mari pentru a fi mutate in ghivece separate. De aici, urmati instructiunile de ingrijire de baza si ar trebui sa mearga totul ideal.
Lumina: Pastrati Solanum pseudocapsicum in lumina directa a soarelui in interior, pe toata perioada fructificarii (incepand de la inceputul toamnei si terminand la inceputul primaverii). Plantele care trebuie pastrate pentru un al doilea an trebuie tinute in aer liber, dar adapostite de soarele de la pranz pe tot parcursul primaverii tarzii si pentru toata vara.
Temperatura: In lunile de toamna si iarna, pastrati aceste plante la o temperatura nu mai mare de aproximativ 15 deg C.
La sfarsitul primaverii si verii, in timp ce plantele sunt in aer liber, temperaturile normale de vara sunt potrivite. Pe vreme uscata, pulverizati zilnic cu apa specimenele pastrate in aer liber. Asigurati-va ca aduceti plantele in interior inainte de a exista riscul de inghet. Temperatura minima tolerabila este de 10 deg C.
Fertilizare: Se aplica ingrasamant lichid standard o data la doua saptamani, cu exceptia perioadei scurte de odihna. Puteti folosi un ingrasamant foliar Cropmax.
Daunatori care pot aparea la Solanum pseudocapsicum:
Afide - Scapa de afide folosind insecticidul Karate Zeon.
Musculita alba - Puteti folosi insecticidul Actellic pentru a scapa de Musculita alba.
Acarieni - Pentru a combate acarienii trebuie sa folositi un insecticide acaricid Vertimec 1.8 EC.
Citeste si articolul despre Plantarea si ingrijirea plantei Senecio!